fbpx
Firat har brudt mønsteret
Firat.jpg
Firat Sari er ifølge eget udsagn en mønsterbryder. I dag arbejder han som lærer i Brøndby Strand. Foto: Privat
VALLENSBÆK. Den 27-årige Firat Sari fra Vallensbæk er en mønsterbryder. Noget han er stolt af

De utallige uddannelsesmuligheder, vi har i dag, gør, at mange har mulighed for at bryde et familiemønster.
Vi er privilegerede i forhold til tidligere generationer. Men at bryde et mønster, eller at benytte sig af mulighederne for andre uddannelser, er ikke noget, man bare får. Man skal beslutte, at man vil, og der skal arbejdes målrettet for det.
Det mener Firat Sari fra Vallensbæk i hvert fald.

Udfordringer
Firat Sari betegner nemlig sig selv som mønsterbryder. Hans far er taxachauffør, og hans mor er social- og sundhedshjælper.
Firat Sari selv har fulgt sin drøm om at blive skolelærer, en drøm han altid har haft.
Folkeskolen er for mange en tid, som har stor betydning, og det havde den også for Firat Sari.
– Det var en fantastisk, men også hård tid. Der var en masse udfordringer, specielt for mig. Jeg havde ikke de samme forudsætninger som de andre børn i klassen. Mine forældre var indvandrere fra Tyrkiet, med kurdisk baggrund, og havde ikke rigtig været en del af det danske uddannelsessystem. Til gengæld gav de mig den bedste tilgang til at gå i skole. De stolede på mig, det økonomiske var på plads, og de ville gøre alt for at mine søskende og jeg fik den bedste skolegang nogensinde.

Fokus på den enkelte
Firat Sari arbejder selv i dag på en folkeskole i Brøndby Strand. Her er han klasselærer for en 4. klasse, hvor han har dansk og idræt.
– Jeg har som klasselærer et stort ansvar, når det kommer til børnenes trivsel. Derfor fokuserer vi meget på at hjælpe med at tilmelde børnene til diverse idrætsklubber, samt at have et godt samarbejde mellem skole og hjem.
Firat Sari arbejder for at fremme det enkelte individ ved at lave en del differentiering i undervisningen. Det gør han, så alle kan være med på hver deres niveau, og det er det ultimative for ham.
– Jeg føler mig bedre forberedt end mine lærere var i folkeskolen, fordi vi har fået flere ressourcer som AKT (adfærd, kontakt og trivsel, red.) og inklusionstimer, hvor vi har stor glæde af, at få støtte fra en ekstra lærer i klassen.

Uddannelse er godt
Firat Sari betagner selv sit barndomshjem som godt. Dog fik han fik en hård, men god opdragelse, som var fremadrettet. Han forældre var således fokuserede på, at han hele tiden udviklede sig.
Firat Saris forældres syn på opdragelse har han delvist taget med sig i sit og konens hjem.
Hans to tvillingedrenge på fem år skal starte i skole til sommer, og til dem har han sagt, at de skal have lov til at gøre, hvad de vil. Når det er sagt, mener han også, at når realismen går op for dem, så finder de ud af, at en videregående uddannelse eller en ungdomsuddannelse er vigtig for deres fremtid.
– Jeg har ikke specielle krav, men jeg håber da, at de vælger den samme vej som farmand her.

Bidrage
Ansvarlighed og selvstændighed er nogle af de ting Firat Sari mener, at han har fra sine forældre.
Det var således vigtig for Firat at bryde den sociale arv. Han ville gerne vise, at han duede til noget og vise, at han gerne ville blive en del af det danske samfund.
– I dag er der meget fokus på karrieren, på at komme videre med vores uddannelse og udvikle os. Vi har så mange muligheder, så hvorfor ikke bruge dem?
Louise Jacobsen og Olivia Fitos er 15 år og går på Pilehaveskolen i Vallensbæk. Artiklen er en del af større projekt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top