fbpx
Badevandet er kun godt
poul_pedersen.jpg
Blå Flag kommer næppe til at vaje i Brøndby i år. Badevandet får i 2015 nemlig blot bedømmelsen god. Foto: Blå Flag/Poul Pedersen
BRØNDBY. Det blå flag bliver næppe hejst ved Brøndby Strand, når badesæsonen går i gang

Selvom der er nogle, der bader året rundt og endda påstår, at det er en fornøjelse, selvom det stadig er koldt, så foretrækker de fleste af os at vente med at lufte badetøjet, til det bliver sommer.
Men alligevel er det ikke for tidligt at forholde sig til kvaliteten af badevandet. Således har Teknik- og Miljøudvalget i Brøndby netop diskuteret status for badevandet i 2015.
I materialet til mødet hedder det om badevandets kvalitet for 2015:
”Brøndby Strand er en god badestrand, og det er ikke sundhedsskadeligt at bade fra stranden.”

Røde episoder
Men der har ifølge mødematerialet i Teknik- og Miljøudvalget i 2015 dog været et par uheldige episoder:
”Der har i august været udledt urenset spildevand fra Ishøj Forsyning gennem en regnvandsledning til Ishøj Havn, hvilket gav anledning til at det røde flag blev hejst på Brøndby Strand, men det var ikke muligt at måle denne udledning. Det røde flag var oppe i to dag. Vi har også oplevet en periode med rødt vand i Strandparken. Dette er en tilbagevendende begivenhed, da det røde farvestof stammer fra nedbrydning af algen ”Mesodinium Rubrum”. Det kan også være rødt pigment fra nedbrydning af rødalger, som ligger i strandkanten. Ingen af delene er giftige.”
Desuden blev det glemt at foretage en prøve af vandet:
” Vi har i 2015 oplevet at vores prøvetagningslaboratorium Eurofins glemte at tage en præ-prøve (inden
badesæsonen starter) på Brøndby Strand, hvilket gør, at vi ikke overholder den nationale lovgivning. Vi arbejder på at få godkendt, at præ-prøven fra Vallensbæk Strand også repræsenterer Brøndby Strand.”

Intet blåt flag
På denne baggrund kan man ifølge oplægget til mødet forvente, at badevandet i 2016 får den samme bedømmelse som i 2015, nemlig den næste bedste kategori, god:
”På baggrund af badevandsanalyserne for 2015 (samt 2012-2014) er det ikke sandsynligt, at der kan opnås Blå Flag i 2016.”

Godt nok
Vagn Kjær-Hansen (SF) er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Brøndby. Til spørgsmålet om, hvorvidt det er godt nok, at badevandet i Brøndby får den næstbedste bedømmelse og dermed ikke et blåt flag, siger han:
– Jeg synes, at god badevandskvalitet er godt nok. Andre kan mene noget andet, og det har de lov til.
Desuden tilføjer Vagn Kjær-Hansen (SF), at hvis man vil gøre badevandet bedre, så koster det penge:
– Det vil være dyrt at skulle sikre bedste kvalitet af badevandet hele tiden. Som vi har set igennem de seneste år, kan der ske en lang række hændelser, som kan få en enkelt måling til at vise dårlige værdier. Det vil være svært at kontrollere alle disse hændelser. Jeg vil nærmest mene, at det er umuligt. Kloakker kan løbe over ved voldsom regn eller forstoppelse, skibe i bugten tømmer deres spildevandstank.
Vagn Kjær-Hansen (SF) mener, det i stedet er væsentligt at fokusere på varslingen, hvis der for eksempel sker et uheld:
– Jeg lægger vægt på, at vi har et godt system for at forudse og vise badevandets kvalitet. En hjemmeside og en app, som betyder, at man hjemmefra kan se, om der er risiko for forurenet vand eller andre problemer. På den måde vil badegæsterne normalt kunne undgå at gå i vandet på de få dårlige dage.

Blåt flag ikke afgørende
At det blå flag ikke kommer til at vaje ved Brøndby Strand i 2016, mener Vagn Kjær-Hansen (SF) ikke, er det afgørende:
– Blåt Flag er en markering af høj kvalitet, og derfor god at få. Jeg er enig i at sandsynligheden for at få Blåt Flag ikke er stor, heller ikke når de fire år er gået. Derfor går jeg heller ikke så meget op i om vi har blåt flag eller ej. Men jeg synes, vi skal bestræbe os på at få det.

Grundigt arbejde
Som formand for Teknik- og Miljøudvalget er Vagn Kjær-Hansen (SF) i tæt dialog med den forvaltning i Brøndby Kommune, der arbejder med kvaliteten af spildevandet. Og Vagn Kjær-Hansen (SF) er godt tilfreds med indsatsen:
– Kommunens miljøfolk har i de år, jeg har været udvalgsformand været meget opmærksomme på, hvad der har forårsaget dårligt badevand. Hver gang, der har været en dårlig måling, har de overvejet, om der har været noget, som kunne rettes eller forbedres. Der er blevet omlagt kloakker, som har været forbundet forkert, og Biofos (Spildevandscenteret Avedøre, red.) har i flere omgange forbedret pumper, riste og havledningerne ud i bugten.
Og så er det ifølge Vagn Kjær-Hansen (SF) vigtigt at huske på, at udfordringer i forhold til badevand går på tværs af kommunegrænser:
– Vi samarbejder naturligvis med de andre kommuner. Ishøj er også med i Strandparken, så de er helt enige med os om, at vandet skal være så rent som muligt. Vand kender ikke til kommunegrænser.

Venner på stranden
En anden vigtigt samarbejde i bestræbelserne på at højne vandkvaliteten er den frivillige forening Strandens Venner, fortæller Vagn Kjær-Hansen (SF):
– Strandens Venner har nogle medlemmer, som kommer i Strandparken meget tit. Derfor kan de fortælle, hvad de ser og på den måde bidrage med informationer, som kommunen ikke altid får. Hvis Strandens Venner observerer forurening i vandet eller på stranden, kan Brøndby Kommunes miljøafdeling fx tage nogle prøver for at finde ud af, hvad der er sket. På den måde bliver vi alle klogere ved at hjælpes ad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top