fbpx
Nye kvalitetsstandarder på ældrepleje
Pleje1.jpg
Kommunalbestyrelsen i Vallensbæk har vedtaget nye kvalitetsstandarder på ældreområdet. Foto: Vallensbæk Kommune
VALLENSBÆK. Kommunalbestyrelsen i Vallensbæk har vedtaget nye kvalitetsstandarder på ældreplejen

Kommunalbestyrelsen skal hvert år godkende kvalitetsstandarderne for personlig pleje og praktisk bistand, og det arbejde gik i gang allerede i efteråret.
Efter standarderne har været sendt i høring, kunne kommunalbestyrelsen så vedtage de endelige standarder på sit seneste møde den 27. januar.
Og der var stor tilfredshed blandt de lokale politikere i Vallensbæk med de nye standarder. Således siger Anette Eriksen (C), formand for Social- og Sundhedsudvalget:
– Det giver altid god mening at nedfælde de services, vi tilbyder, i overskuelige standarder, der præciserer, hvad vores borgere kan forvente. Det gør det nemmere for både borgere og medarbejdere. I Vallensbæk bliver man visiteret til en ydelse og ikke til et antal minutter. Og ja, jeg er godt tilfreds med serviceniveauet i den praktiske hjælp og den pleje, som vi i Vallensbæk har mulighed for at tilbyde vores borgere.
Sammenligner man med andre kommuner, er der meget at glæde sig over, mener Anette Eriksen:
– Mange kommuner har måttet skære i hjælpen til borgere med nedsat funktionsevne, men i Vallensbæk har vi kunnet fastholde og endda forbedre visse ydelser.

Tid til eget forbrug
Kvalitetsstandarderne beskriver på en række områder, hvilken hjælp borgerne kan få.
Et af de områder, hvor der ifølge Anette Eriksen (C) er særlig grund til at glæde sig, er i forhold til de situationer, hvor det kun er den ene part, der har behov for hjælp:
– Der er tilføjet, at hjælpen bliver ydet, selv om der er raske pårørende i hjemmet. Også mulighed for fleksibel hjælp er tilføjet.
Et andet punkt, man bør bide mærke i, ifølge Anette Eriksen (C) er den såkaldte egentid:
– Dette er en ny standard som følge af budgetforliget for 2016. Der er tale om, at alle modtagere af personlig pleje visiteres til en halv times ekstra hjælp per uge, hvor borgeren selv bestemmer, hvad hjælpen skal bruges til.

Ægtefolk ikke hjælpere
Carina Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti var på mødet den 27. januar også godt tilfreds med de nye standarder:
– I Dansk Folkeparti er vi generelt set rigtig godt tilfreds med de ændringer, der er lavet her i 2016. For at nævne et par eksempler, er vi glade for, at man som borger kan være sikker på, at det er enten en ergo- eller fysioterapeut der tilrettelægger ens forløb, når man skal igennem hverdagsrehabilitering. Det er en god kvalitetssikring for borgerne, at der er en uddannet terapeut, som står for tilrettelæggelsen af disse forløb.
Desuden glædede det Carina Kristensen Berth, at hjælpen til den ene ægtefælde ikke er afhængig af, hvordan den anden ægtefælde har det:
– I forhold til personlig pleje er vi glade for, at det er blevet tydeligt, at Hr Jensen godt kan få hjælp til fx bad og påklædning af hjemmeplejen, selvom Fru Jensen er frisk, og i princippet kunne hjælpe med den slags. Det ligger Dansk Folkeparti meget på sinde, at alle ægtepar har mulighed for at bevare det ægteskabelige forhold, uden at det skal gå hen og blive et plejer – patientforhold. Fru Jensen skal kunne sige nej til at bade sin mand eller skifte hans ble. Hr og Fru Jensen skal først og fremmest kunne se hinanden i øjnene som mand og kone, – også selvom sygdom rammer en af dem.

For ikke-åbenmundede
Niels Karlsen fra Socialdemokraterne var som de øvrige medlemmer af kommunalbestyrelsen også glad for standarderne. Særlig glædede det ham, at standarderne er et godt redskab til dem, der ikke altid formår at gøre opmærksom på egne behov:
– Det er en god ide med sådan nogle standarder det giver en ens pleje og omsorg, så det ikke kun er dem som åbner munden, men også dem som er lidt stille.
Desuden var Niels Karlsen også godt tilfreds med muligheden for, at borgerne selv kan bestemme over en del af deres hjælp:
– Afsnit om egen tid er en meget fin ordning, hvor borgeren selv bestemmer over tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top