fbpx
Meteorit fundet i Ejby
meteorit.jpg
Lektor Henning Haack med Ejby-meteoritten. Foto: Anders Peter Schultz, Statens Naturhistoriske Museum
GLOSTRUP. Søndag blev der fundet stykker af den meteorit, der lørdag aften ramte Sjælland

Mange i området bemærkede lørdag aften noget på himlen, da en meteorit ramte Sjælland. En af dem var fotograf Mathias Øgendal, der var ude at gå med sin hund, da meteoritten ramte.
– Jeg var ude at gå med min hund, hvor jeg normalt går med den. Der lød en rumlen. Det lød først som om, der var nogen, der skød noget fyrværkeri af. Så kiggede jeg op, og der var ikke noget. Så troede jeg, at de var ved at sprænge noget til den nye jernbane, som de er ved at bygge, siger han.
Men lige derefter opdagede han, hvad der var sket.
– Himlen lyste op. Jeg løb tilbage til min bil og pegede kameraet i bilen mod himlen, siger han.
Hans kamera kørte, da meteoritten ramte, så det hele blev fanget på den film, der blandt andet kan ses på Mathias Øgendals Facebook-side presse-fotos.dk. Derefter kørte han ud for at lede efter meteoritten.
– Jeg troede, den var faldet ned lige i nærheden, men det var ti kilometer væk, siger han.
Fundet i Ejby
Søndag blev meteoritten fundet i Ejby. En familie fandt stenen og kontaktede Henning Haack, lektor på Statens Naturhistoriske Museum. Han var ikke i tvivl om, at det var en meteorit, der var fundet.
Han kørte derfor til Ejby og har nu meteoritten, der skal sendes til Italien, hvor forskere skal bruge den til at undersøge den kosmiske baggrundsstråling. Han opfordrer stadig folk til at være opmærksomme i området omkring Ejby, hvor der kan være flere meteoritter.
– Vi er faktisk helt sikre på, at de stykker, vi har fået indleveret, ikke er hele stenen.
Så det er helt oplagt, især for dem, der bor i Ejby-området, at de kigger sig ekstra godt for, om ikke der skulle ligge lidt mere derude, siger lektor Henning Haack fra Statens Naturhistoriske Museum.
Skulle man finde noget, der ligner en meteorit, bedes man tage et billede af stenen og sende det på en mail til Henning Haack på: hh@snm.ku.dk.

Udstilles på museum
Meteoritten var mandag eftermiddag udstillet på Geologisk Museum, inden den blev sendt til undersøgelser i Italien. Ifølge museet vil den i fremtiden blive udstillet på geologisk museum.
Til næste år er det planen, at der skal oprettes et bymuseum i Glostrup. Flemming Ørhem (DF) er ikke umildbart optimistisk med at få meteoritten udstillet der.
– Det tror jeg ikke på. Den ryger nok ind i samlingen, hvor de har meteoritter liggende. Det har vi jo set på tv, at de har samlet, siger han.
Men hvis der bliver fundet flere meteoritter i eller omkring Glostrup, så kan det være, at der kan komme en enkelt til museet.
– Det kunne da være interessant at få den med i bymuseet. Dukker der flere sten op, så der er en fem-seks stykker, så kunne det være muligt at få en til vores bymuseum. Jeg vil også prøve at få en hjem, hvis det bliver så mange, at de vil slippe en, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top