fbpx
Fusionsforslag uden omtanke
Anne Petersen, mor til barn i Glentebo, ph.d., projektleder i KORA. Hedegårds Alle 18, 1., Brøndby. Der er igen forslag om at fusionere institutionerne Glentebo og Hvidtjørnen i Brøndby. For kun fem år siden blev samme forslag forkastet. Det er to virkeligt velfungerende institutioner. Børnene, medarbejderne og forældrene er glade. Der er høj faglighed og […]

Anne Petersen, mor til barn i Glentebo, ph.d., projektleder i KORA. Hedegårds Alle 18, 1., Brøndby.

Der er igen forslag om at fusionere institutionerne Glentebo og Hvidtjørnen i Brøndby. For kun fem år siden blev samme forslag forkastet.
Det er to virkeligt velfungerende institutioner. Børnene, medarbejderne og forældrene er glade. Der er høj faglighed og sygefraværet er lavt. Store undersøgelser fra KORA og Aalborg Universitet finder, at netop de størrelser og organisering de to institutioner har i dag (normeret til hhv. 76 og 64 børn) er den maksimale, der kan sikre høj faglig kvalitet og godt arbejdsmiljø. Konklusionerne er klare: fusioneres de, vil det med al sandsynlighed give dårligere institutioner.
Hvad håber man at opnå? Jeg undersøgte forvaltningens indstilling til Børneudvalgets møde i januar. Jeg håbede at finde en god begrundelse, hensigt eller vision – om så bare en besparelse! Jeg ledte forgæves. I lyset af institutionernes nuværende kvalitet virker det uprofessionelt. Jeg undres over, at der ikke engang er et konkret forslag til, hvordan fusionen skal se ud!
Hvad er det der sker? Som forældre og borgere i Brøndby bliver vi bedt om at acceptere en fusion, som embedsværket ikke kan begrunde. Forvaltningen forklarer ikke, hvordan fusionen vil tage sig ud, og hvordan den vil tjene til at bevare høj faglighed, nærværende og fleksibelt personale og børn i trivsel. Forvaltningen ønsker ikke at diskutere muligheder og scenarier med forældrebestyrelserne, kan jeg forstå. Det stiller bestyrelserne dårligt, når de skal give høringssvar. Døren er lukket for reel, frugtbar dialog.
Jeg undrer mig særligt over: Hvordan kan mine lokalpolitikere være tilfredse med et embedsværk, der ikke belyser fordele og ulemper, før de indstiller en fusion? Og hvorfor er vores forvaltning så gammeldags, at den opfører sig som om borgerne er modstandere? Ved de/I ikke, at samskabelse/borgerinddragelse skaber bedre lokalsamfund?

Svar

Af
Arno Hurup Christiansen (S), formand for Børneudvalget, Brøndby Kommune

Det er altid sådan, at vi ved stillingsledighed på lederniveau, undersøger om en fusion er mulig. I forhold til Glentebo og Hvidtjørnen er spørgsmålet blevet aktuelt, da stillingen som leder af Glentebo er blevet ledig. Børneudvalget har derfor besluttet at få undersøgt, om der er grundlag for en fusion. Forvaltningen har ved et møde med repræsentanter fra de to bestyrelser samt medarbejderrepræsentanter drøftet høringsprocessen samt hvilke forhold, der kan belyse fordele og ulemper ved en fusion. Forvaltningen har ikke ønsket at indgå direkte i udvalgsarbejdet, men vil overlade til bestyrelserne og medarbejderne at forholde sig til spørgsmålet. Forvaltningen har givet til kende, at de er parat til at levere alle de oplysninger som udvalget måtte have brug for og vil naturligvis være til rådighed for konkrete spørgsmål. Jeg finder det fornuftigt, at forvaltningen ikke deltager direkte i jeres diskussioner om fordele og ulemper. Ønsket om fusion har ikke til hensigt at nedlægge to velfungerende institutioner, men i forhold til de to institutioners placering, er det nærliggende at overveje, om der kan opnås nogle fordele ved en fusion.

1 kommentar om “Fusionsforslag uden omtanke”

  1. Kenni Elsborg siger:

    De fordele der kan opnåes, kan da kun være økonomiske? I mine øjne snakker man ikke om børnenes trivsel, men derimod økonomisk gevinst i form af endnu en nedlagt stilling. Det er mange linjer og bruge på ingenting? Jeg mangler svar på stilte spørgsmål i læserbrevet?
    Som forældre til 2 børn i Hvidtjørnen, er det for mig utrolig svært at se den mindste smule fornuft i en fusion. Som minimum, burde man kunne forvente et overblik over de mange “fordele” der skulle ligge i dette. Jeg kan personligt ikke se andet end ulemper.

    Kenni Elsborg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top