fbpx
Flugten fra Damaskus endte i Vallensbæk hos Palle
Tegning-1.jpg
Tala på ti år har tegnet familien sammen med deres besøgsven Palle, og hun har tegnet, hvordan hun oplever Danmark.
VALLENSBÆK. Familien Samer Almallah flygtede fra Damaskus til Vallensbæk. For at finde fred. For at kunne gå på gaden uden at være bange. For ikke at blive en del af krigen. For at møde Palle

Bilerne suser forbi ude på Vallensbæk Torvevej. Mennesker er på vej hjem fra arbejde. På vej efter børn i institutioner. På vej ud og gøre indkøb til aftensmaden. Alt er hverdag på sådan en hel almindelig tirsdag eftermiddag i januar.
Oppe i lejlighederne i Firkløverparken er lysene tændt. Børn, voksne, unge og gamle er gået i gang med iPads, leg, aftensmad og snak om, hvad dagen har budt på af opgaver og problemer. Som man står her i tusmørket på parkeringspladsen og kigger op på lejlighederne, kigger man uden tvivl op på det almindelige, danske hverdagsliv, når det folder sig ud i al sin ensartede alsidighed.

Flugten fra frygten
Men der er forskel. For i en af lejlighederne bor nemlig familien Samer Almallah, der er flygtet her til Vallensbækhverdagen fra Damaskus i Syrien. Af den enkle grund at de ikke længere kunne udholde frygten for at blive en del af krigen eller at blive dræbt i den.
– Jeg flygtede, fordi jeg var bange for at blive indkaldt til miltæret. Faren Samer snøfter og forklarer, at han ikke har det så godt og faktisk har været til læge i dag.
– Jeg tog via Libanon, Tyrkiet, over Middelhavet og op igennem Europa til Danmark.
En tur, medierne de seneste måneder har beskrevet igen og igen, hvorfor det også er overflødigt at stille det næste spørgsmål, inden Samer selv svarer:
– Ja, jeg har sejlet over Middelhavet, på dødsruten, i gummibåd til Italien. Ti dage var vi på havet. Men vores styrmand var ok, så det var ikke så forfærdeligt, som man har hørt fra andre historier. Turen hertil kostede mig 10.000 dollars, og jeg blev snydt undervejs.
Som Samer opsummerer sin flugt i få, nøgterne punkter, tænker man, at det må have været hårdt, men ikke umuligt. Når man dernæst tænker på alle de andre historier om flugten ud af Syrien og ind i Europa, slår det én, at det måske er naturligt kun at ville huske den i korte, faktuelle glimt.

Et sted med liv
Før krigen arbejdede Samer som chauffør. Han havde i den forbindelse flere gange været i Italien, ligesom han også havde hørt om Danmark. Af den grund var han heller ikke i tvivl om, hvor flugten skulle gå hen, da først beslutningen var truffet:
– Jeg havde hørt, at Danmark var et dejligt og frit land, og jeg ville derfor gerne hertil. Danmark var mit mål. Samer nikker et par gange. Måske for at imødegå den naturlige tvivl om, at Danmark faktisk er et land, som nogen så langt væk som Syrien kan sætte på verdenskortet som andet end en provinsby i Sverige.
Det første stop i Danmark, efter Samer kom hertil i november 2014, var på et asylcenter i Sønderborg. Her blev Samer spurgt om, hvor han gerne ville hen:
– De spurgte mig, hvor jeg gerne ville bo, og jeg svarede, at jeg gerne ville bo et sted, hvor der skete noget. Ovre på anden side af Vallensbæk Torvevej kan man se store kraner roligt flytte tunge byggeelementer rundt. Havde man set ud af vinduet i familien Samer Almallahs bolig dengang for fem år siden, hvor krigen endnu ikke havde ødelagt livet for så mange, ville man have set en livlig millionby, hvor kristne, muslimer, jøder, rettroende og verdslige levede side om side med ét fælles ønske: at leve i fred med hinanden.

Danskkursus og cykel
Da først Samer havde slået sig ned i Vallensbæk, stiftede han hurtigt bekendtskab med de grundlæggende elementer i integrationen i Danmark:
– Jeg begyndte på danskkursus, og det gik ret godt på Dansk 1. Jeg startede også i praktik, på et lager hvor der bliver pakket forskellige ting. Men det var hårdt at passe begge ting på én gang, så da jeg begyndte på Dansk 2, og der var fokus på, at jeg skulle passe min praktik, blev det sværere at passe min danskundervisning. Samer arbejder 32 ½ time om ugen, og går på Dansk 2 på sprogskole to aftener om ugen.
Undervisning og arbejde er væsentlige elementer, når vi taler integration i Danmark. Men der er også andre grundpiller i integrationen. Dem stiftede Samer også hurtigt bekendtskab med:
– Jeg fik en gammel cykel. På den cyklede jeg lange ture. Jeg vidste ikke altid, hvor jeg var, men jeg kom langt omkring og så mange ting. Cykelturene gjorde mig træt, og det var godt i en situation, hvor jeg havde mange tanker, og hvor jeg savnede min familie.

Den evige uvidenhed
Samers kone, Daleen, og deres tre børn, Tala, Yamen og Tamer, sidder og lytter med, mens der bliver fortalt om krig, flugt og en ny hverdag i Vallensbæk. En historie, som fylder alt i den lille families liv, og som kan genfortælles af mange andre familier. I Vallensbæk. I Danmark. Europa. Hvis familierne altså er samlet til at fortælle den.
Daleen og børnene kom via familiesammenføring til Vallensbæk i august 2015. Og der er ingen tvivl om, at livet her i Vallensbæk byder på helt andre muligheder end det var tilfældet i Damaskus:
– Det var meget svært til sidst. Der var ikke egentlig krig i Damaskus, men man vidste aldrig, hvad der ville ske. Det sikreste var at spærre sig selv inde, da jeg konstant var bange for børnene. En dag faldt Tamer (den ældste søn, red.) og brækkede benet, men jeg turde først at tage på hospitalet dagen efter.
Kort pause:
– Det værste var omskifteligheden, at man aldrig vidste, hvad der ville ske som det næste.
Også Daleen stiftede hurtigt bekendtskab med integrationen i Danmark:
– Jeg går på sprogskole, og så er jeg i praktik i et fitnesscenter. I Damaskus arbejde jeg i et fitnesscenter, så det er dejligt at kunne gøre det samme her.

Skole og Tivoli
Tala på ti, Yamen på 15 og Tamer på 16 har fundet deres mobiltelefoner frem, og indtager den klassiske teenageposition, hvor blikket er rette mod den lille skærm, men hvor man hele tiden kan falde ind og ud af de voksnes samtale, når den trænger til at blive pudset af.
– Vi går alle i modtageklasse på Vallensbæk Skole. Det er børn fra forskellige lande, der går i klassen, så de venner, jeg får der, kommer mange steder fra. Jeg har fået en god veninde, der hjælper mig meget.
Et smil og en svag rødmen breder sig over Tamer ansigt.
I det hele taget er hjælpen fra omgivelserne ikke et ukendt fænomen for familien, fortæller Tala på ti:
– Vi har også været i Tivoli. En af naboerne havde skaffet nogle gratis billetter, og hun kom op og bankede på og spurgte, om vi havde lyst til at være med. Familien griner, og Tala tilføjer:
– Jeg blev nok lidt bange for forlystelserne. Men det var sjovt alligevel.

Uden familie og venner
Det er overflødigt at sige. For naturligvis ville familien Almallah for alt i verden gerne have været flugten foruden. Selvfølgelig ville de, som andre flygtninge, hellere have fortsat deres arbejdsliv og skolegang i Damaskus. Selvfølgelig savner de konstant familien og vennerne. Selvfølgelig kender de mennesker, der er fanget, såret og dræbt på grund af krigen, som de gerne ville hjælpe. Men ligeså selvfølgelig var det for dem, at der til sidst ingen vej var uden om flugten fra krig og fra det land, som ikke var frit.
Og for enden af flugten fandt de, udover tryghed og håbet om, at alt igen kan blive godt, også noget andet, som de i dag nødig vil undvære. I Vallensbæk mødte de nemlig Palle Lund Berthelsen.

Vide hvad man taler om
Palle Lund Berthelsen har igennem projekt Familiedansk i Røde Kors, Vallensbæk afdeling, nemlig meldt sig til at være frivillig lektiementor hos familien Almallah. Af den enkle grund, at han mener, at man skal vide, hvad man taler om, og at der er alt for mange, der mener noget i flygtningedebatten uden at have siddet overfor en flygtning:
– Jeg er kommet her i nogle måneder. Den egentlige aftale er, at jeg skal hjælpe med at lave lektier. Men det har udviklet sig lidt, for min kone er også med nogle gange, og vi laver også andre ting sammen. For eksempel har vi været på Brøndby Stadion sammen, og jeg hjælper i forhold til de problemer, der helt naturligt opstår.
Problemer, der kan være både store og små, og som også for andre slet ikke ville være et problem:
– Jeg har lige været med oppe hos optikeren for at forhandle prisen på et par briller til Tamer. Den første pris havde de ikke råd til at give, men så fik vi os forhandlet ned i pris, så knægten nu kan få et par briller.
Palle kigger over på de to drenge:
-Kommunen støtter op omkring jeres familie, så det kan lade sig gøre at I kan deltage i fodbold.
Palle er således på kort tid blevet en vigtig del af familien Almallahs liv, fortæller Daleen:
– Han er meget nærværende. Man kunne ikke forestille sig en bedre far end Palle. Palle er på mange måder vores adgang til det danske samfund.

Nu er vi her
Den store viser på familiens vægur har taget en runde. Kaffekopperne er tømt og fyldt flere gange. Vi har grinet af dengang Samer på en af sine cykelture ville hjælpe en dame, hvis bil var punkteret, men afslog Samers tilbud om hjælp, da det eneste, han kunne sige på dansk, var arbejde, arbejde. Vi har undret os over, at familien mener, at noget af det, der i særlig grad kendetegner danskerne, er, at de smiler til hinanden. Og vi har talt om, at flugten alle afsavn, udfordringer og farer til trods, har været det hele værd.
Når man med alt dette i hovedet bagefter, nede på parkeringspladsen, kigger op mod ruderne i Firkløverparken og kommer i tvivl om, bag hvilket vindue det nu er, familie Almallah holder til, kommer man også let i tvivl om, hvorvidt det var Almallah eller en af de andre familier i Vallensbæk, man igennem tiden har talt med, der sagde:
– Nu er vi her, og vi prøver at få det bedste ud af det. Vi må så se, om fem år, hvordan det ser ud. Ingen kender jo fremtiden.

Røde Kors Vallensbæk har tilknyttet 21 frivillige
Der arbejdes bl.a. med vågetjeneste, GÅ MED-tjeneste, besøgstjeneste og Familiedansk
Familiedansk er et samarbejde mellem Røde Kors og Vallensbæk Kommune
Projektet yder sproglig og faglig assistance til specielt indvandrere og flygtninge
Projektet assisterer p.t. 8 familier/enkeltpersoner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top