fbpx
Dialog er vigtig for affaldssorteringen
Nudrat-Dawood-Borger-i-Brøndby-Strand-Nord-00000002.jpg
Nudrat Dawood er en af de borgere i Brøndby Strand Nord
BRØNDBY. Dialog mellem kommunens medarbejdere og villaejerne i Brøndby Strand Nord har resulteret i mere affald til genanvendelse og højere kvalitet af det sorterede affald. Erfaringer skal bruges andre steder

330 villaer i Brøndby Strand Nord har netop deltaget i et forsøg om mere og bedre sorteret affald. En god snak med borgerne og nye sorteringsvejledninger har da også givet gode resultater.
Undersøgelser af affaldet i området viser nemlig, at borgerne sorterer endnu mere affald end før, og at affaldet er sorteret bedre. Og netop kvaliteten af det sorterede affald er vigtig.
– Når vi som kommune opfordrer folk til at sortere deres affald, er det fordi, det efterfølgende skal bruges igen i nye produkter, og så er det vigtigt, at affaldet er sorteret korrekt og i en høj kvalitet.
Det er vores opgave som kommune at vejlede og informere om, hvordan man sorterer korrekt. Derfor er den tid, vi bruger på at tale med folk om deres udfordringer og løsningsforslag, givet godt ud, siger miljøchef i Brøndby Kommune, Kathleen Johman Kjærulff.

Vigtig personlig kontakt
Langt de fleste borgere i Brøndby Strand Nord vil gerne sortere deres affald, men der har været nogle udfordringer, som betød, at affaldet ikke altid blev sorteret korrekt.
En af udfordringerne er, at man tror, at man sorterer korrekt og alligevel smider affald i et forkert rum i de todelte beholdere. Affaldsteamet valgte derfor at tage på besøg hos alle borgerne i området for at tage en snak om, hvordan man sorterer sit affald, samtidig med at teamet uddelte enkle og letforståelige sorteringsvejledninger.
Mille Kofoed fra Brøndby Kommunes affaldsteam oplevede at blive taget godt imod på besøgsrunden:
– Vi oplevede, at borgerne sætter pris på, at vi tager os tid til at tage dialogen, og at den personlige kontakt er en rigtig god måde at formidle viden om affaldssortering på. Man kan sige, at det er hjælp til sortering, der er skræddersyet til de behov den enkelte borger har. Så det er en metode, vi også vil bruge fremover.

Fotos styrker sortering
En anden udfordring er, at det info-materiale, kommunen udsender, ikke altid er så let at forstå, som man kunne ønske, eller at det ikke bliver læst af alle. Enten fordi man har svært ved at læse dansk, ikke kan finde tiden til det, eller af andre årsager. Erfaringen fra villaerne i Brøndby Strand Nord viser, at forklaringer og vejledninger skal være lette at afkode i en travl hverdag, fx ved brug af farver, fotos og kun få ord. Og så skal borgerne have informationen lige der, hvor de har brug for den, fx på affaldsbeholderen. Derfor tilbyder kommunen fremover bl.a. klistermærker med fotos af affald til at sætte på lågene til affaldsbeholderne, så man med det samme kan se, hvilken beholder affaldet skal i. Kommunen vil også følge op med personlig kontakt til borgere, der blander affaldet sammen.
– Projektet har vist, at en aktiv kommunikationsindsats ret hurtigt kan ses i affaldsbeholderne. Nogle personer skal have lidt hjælp til at komme i gang, og vi har her set, hvor langt man kommer ved at tale med borgerne, lytte til deres behov og tilbyde løsninger, de kan bruge. Vi skal som kommune være villig til at lytte og lære af vores borgere. Det er erfaringer, som vi vil bruge fremover i vores etageboliger og institutioner, siger Kathleen Johman Kjærulff.

Godt med besøg
En af de familier, der har haft besøg af affaldsteamet, er familien Dawood.
De synes, det bedste ved projektet var besøget fra kommunen og de påsatte klistermærker på beholderne, som har gjort det lettere for familien at sortere.
– Nu ved vi, at plastflasker fra f.eks. shampooer skal i plast og ikke i rest og at pizzabakker og chipsposer skal i rest. Jeg kan godt mærke, at der er mindre affald i restbeholderen, og jeg har ikke dårlig samvittighed mere men en god samvittighed over, at affaldet genbruges, siger Nudrat Dawood.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top