fbpx
To piger fra vestegnen redder økonomien
Mathilde-og-amalie.jpg
Amalie Dam fra Albertslund og Mathilde Aarestrup fra Glostrup var blandt de bedste gymnasieelever i Danmark til økonomi. Foto: Jesper Ernst Henriksen
GLOSTRUP. Amalie fra Albertslund og Mathilde fra Glostrup var i december med i konkurrencen Årets Vismandstalent, hvor deres plan for at redde Danmarks økonomi var blandt de tre bedste

Ned med topskatten og de offentlige udgifter, væk med håndværkerfradraget og flere penge til erhvervsuddannelserne. Det er ifølge Mathilde Aarestrup fra Glostrup og Amalie Dam fra Albertslund opskriften på at redde Danmarks økonomi. De to går i 2. G på Niels Brock handelsgymnasiums elitelinje. De var i december med i konkurrencen Årets Vismandstalent.
– Finansrådet afholder den for økonomisk interesserede gymnasieelever. Der er nogle indledende runder, som vi gik videre fra til finalen i Finansrådet. Der var en case, hvor vi skulle redde Danmarks Økonomi, vi skulle have BNP’et op og arbejdsløsheden ned uden at overskride budgetloven. De tre bedste præsentationer gik videre til debatrunden, og der var vi en af dem, siger Amalie Dam.
– Der skulle man debattere for og imod sit eget forslag og give kritik af de andres forslag i 45 minutter. Dommerne deltog også selv i det, siger Mathilde Aarestrup.
Dommerne var ikke hvem som helst. Det var nemlig overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen fra Det Økonomiske Råd, professor Per Kongshøj Madsen fra Aalborg Universitet samt vicedirektør Louise Caroline Mogensen fra Finansrådet. Især Hans Jørgen Whitta-Jacobsen er inden for økonomi en berømthed.
– Det var en oplevelse, det var udfordrende. Man var lidt star struck, vi har læst nogle af hans artikler i undervisningen, han er vores lærers store idol, siger Mathilde Aarestrup om at møde overvismanden.

Her er løsningen
En af opgaverne i konkurrencen var at komme med et bud på, hvordan man kan løse Danmarks økonomiske problemer.
– Finansrådet har lavet en online portal som et undervisningsredskab, som vi brugte som udgangspunkt for løsning af denne her case. Man kan taste ind, at man sætter skatten op eller fyrer nogle offentligt ansatte. Så kommer der nogle grafer, der viser ens resultater.
Topskatten satte vi ned og vi sænkede nogle offentlige udgifter. Så fjernede vi håndværkerfradraget gradvist, for at undgå en boligboble mere. Man kan se, at det er begyndt at ophede igen, siger Amalie Dam.
– Så havde vi fokus på at gøre det mere attraktivt at gå på erhvervsuddannelserne. Det er det, politikerne også gør. Vi satte nogle penge af til at gøre det, fordi det har stor betydning for arbejdsløsheden på sigt, supplerer Mathilde Aarestrup.

Financiel forståelse
Formålet med at afholde konkurrencen er blandt andet at øge den financielle forståelse.
– Vi står bag konkurrencer som for eksempel Årets Vismandstalent, fordi det er med til at skabe øget finansiel forståelse, især blandt børn og unge. Og vi er rigtig glade og stolte over, at denne her form for initiativer og konkurrencer bliver mere og mere populære – både blandt de unge selv, men også hos deres lærere ude på skolerne, fortæller uddannelseskonsulent Charlotte Plum Jensen fra Finansrådet.
Hun sidder ikke kun med Vismandskonkurrencen, men også med den succesfulde ”pengeuge”, som er organisationens initiativ rettet mod folkeskolen.
Finansrådets Vismandsspil har mere end 20 år på bagen, mens konkurrencen ”Årets vismandstalent” kun er få år gammel. Alligevel er det allerede nu besluttet fremover at holde finale årligt frem for hvert andet år.

Interesse for økonomi
De to piger har uden tvivl en større interesse for økonomi end flertallet af unge.
– Vi har en virkelig god lærer, der er rigtig engageret og entusiastisk, det tror jeg har stor betydning, siger Mathilde Aarestrup.
Det har gjort, at det har været nemt for de to at forstå alle teorierne.
– Jeg tror også det er et fag, hvor der er en rigtig god balance mellem teori og den virkelige verden. Man kan se i teorien, at hvis prisen på olie stiger, så stiger chokoladeprisen også. Så kan vi følge, at det samme sker i virkeligheden, siger Mathilde Aarestrup.
Når interessen er der, så er det også nemmere at lære.
– Hvis man ikke synes det er sjovt, så kan man ikke sidde og læse 50 sider forårsrapport fra det økonomiske råd, siger Amalie Dam.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top