fbpx
Sådan beregnes behovet for parkeringspladser
GLOSTRUP. Der ligger en grundig analyse og anbefalinger fra Vejdirektoratet bag metoden til at beregne behovet for parkeringspladser i Glostrup

Den nuværende måde at beregne behovet for parkeringspladser i Glostrup Kommune blev vedtaget af kommunalbestyrelsen i marts 2014. Den kaldes parkeringsnormen og erstattede en tidligere parkeringsnorm fra 2000. Den nye parkerings norm pålægger generelt bygherre at anlægge flere parkeringspladser end den gamle norm.

2 ud af 3 pladser bruges
Forud for vedtagelsen af den nye norm var gået et længere analysearbejde, hvor der blandt andet på en dag blev talt, hvor mange der bruger de eksisterende parkeringspladser i bymidten.
Via Trafik optaltes i 2012 en gang i timen, hvor mange biler, der holdt på parkeringspladserne i bymidten. Det er en firkant mellem Søndre Ringvej, Hovedvejen, Vestervangskolen og jernbanen samt parkeringspladserne på Højvangsvej. Her er der i alt 1851 parkeringspladser.
Da der var flest parkerede biler, blev 65 procent af alle parkeringspladser brugt. Det er mellem 11 og 12 på hverdage. Omkring klokken 16 begyndte antallet af parkerede biler for alvor at falde.
Tallet dækker dog over store forskelle i udnyttelsen. Nogle parkeringspladser var helt fyldt op, men for eksempel de 423 pladser på taget af centret ikke blev brugt særlig meget midt på dagen.

Forskellige anbefalinger
Der er ikke nogen love for, hvor mange parkeringspladser, man skal anlægge, når der bygges nyt. Det er op til den enkelte kommune at lave nogle regler, der passer til netop den kommune.
Formålet med reglerne er at sikre, at der etableres parkeringspladser nok, så der ikke bliver bilkaos i et område. Men samtidig skal reglerne sikre, at der ikke etableres for mange parkeringspladser. Man vil gerne undgå, at arealer, der kunne have været brugt bedre, bliver fyldt med tomme parkeringspladser. Vejdirektoratet har nogle anbefalinger, der er noget lavere end det antal parkeringspladser, som Glostrup Kommune kræver. For eksempel anbefaler Vejdirektoratet, at der anlægges en parkeringsplads for hver 59 kvadratmeter dagligvarebutik. Glostrup Kommunes krav vil give over det dobbelte antal parkeringspladser, der skal nemlig anlægges en per 25 kvadratmeter. Andre kommuner bruger tallet en per 35 kvadratmeter.

Dobbelt udnyttelse
Der bliver også regnet med, at hver parkeringsplads kan bruges mere end en gang. For eksempel med Glostrup Park Hotel regner man med, at der er størst behov for parkering om aftnen. Derfor skal antallet af parkeringspladser svare nogenlunde til antallet af værelser. Når der i dagtimerne er en masse gæster til møde i konferencelokalerne på hotellet, er der til gengæld ikke så mange gæster i værelserne. Gæsterne til møde kan derfor bruge de parkeringspladser, som de overnattende gæster skal bruge senere på aftenen.
Derudover er der mulighed for at reducere antallet af parkeringspladser en smule, for ting der ligger tættere på stationen, her vil en større andel nemlig bruge offentlig transport.

Nyt i fremtiden
Den nye parkeringsnorm fra 2014 kommer til at gælde i alle fremtidige lokalplaner. Det betyder, at hvis en ny bygning kræver en ny lokalplan, så skal man følge den nye parkeringsnorm. I tilfældet med Rema 1000 var byggeriet en del af den tidligere lokalplan, derfor var det altså den gamle parkeringsnorm, der gjaldt.
En af de store forskelle med den nye parkeringsnorm er kravet til parkeringspladser ved parcelhuse. Tidligere skulle der kun anlægges en plads på hver grund samt anvises en plads yderligere. Nu skal der anlægges to pladser på egen grund. Men det gælder altså kun i områder, hvor der er lavet en ny lokalplan.
Alle parkeringspladser skal efter den nye norm anlægges på egen grund, det vil sige, at parkeringspladser på vejareal ikke tæller med.
Derudover omfatter den nye parkeringsnorm også cykelparkering. Her skal 40 procent af cykelparkeringspladserne være overdækkede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top