fbpx
Respekt til dem der kvitter alkohol
COLOURBOX5209668.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Drikker du for meget, kan du få hjælp på Lænken. Foto: Colourbox
GLOSTRUP. De, der søger hjælp til at stoppe et overforbrug af alkohol, fortjener meget stor respekt

Alkohol koster årligt samfundet over 13 milliarder kroner og er en af de faktorer, der har størst indflydelse på folkesundheden – næst efter rygning.
TrygFonden og Alkohol & Samfund kører igen i år den landsdækkende oplysningskampagne ”RESPEKT” om den gratis, offentlige behandlingsgaranti. Sidste år, da kampagnen kørte, oplevede godt en fjerdedel af landets kommunale behandlingscentre øget interesse, ligesom den anonyme alkoholrådgivning på www.hope.dk fik rekordmange henvendelser fra folk, der havde brug for hjælp til at stoppe et alkoholmisbrug.
– Reaktionen på sidste års kampagne viser, at oplysning motiverer folk til at holde op med at drikke. Men der er stadig alt for mange, der får deres liv ødelagt, fordi de drikker for meget alkohol, og én kampagne gør det ikke alene. Vi håber med denne kampagne at bane vejen for, at endnu flere får øjnene op for den hjælp, der er at hente hos kommunernes behandlingscentre, siger Mette Meldgaard, programchef i TrygFonden.

Lænken hjælper
I Glostrup foregår alkoholbehandlingen blandt andet gennem Glostrup Lænken, som er en del af den landsdækkende organisation Lænkeambulatorierne.
En af dem, der har fået stor hjælp fra Lænken, er Peter Christensen. Han startede med et ophold på Lænkepensionatet og følger stadig behandlingen i Lænken gennem en mandegruppe.
– Det afgørende er, at man får nogle redskaber, så man ikke lader sig friste til at drikke alkohol. Man skal tænke på alt det dårlige ved at drikke, og man skal foretage sig ting, som man ikke forbinder med alkohol, siger han.
Peter har selv fået det meget bedre både fysisk og psykisk, siden han stoppede sit misbrug:
– Dét, at jeg er holdt op med at drikke alkohol, betyder at jeg kan være der for mine børnebørn, hvis der er brug for det. Det er en lille sejr hver gang.
Peter understreger, at det er vigtigt at søge hjælp. Det er kun meget få, der kan komme ud af et misbrug på egen hånd. Det er nemt at få hjælp anonymt og gratis via Lænkeambulatoriet. Peters datter er også i et forløb gennem TUBA, hvor børn af forældre med et alkoholproblem, kan få hjælp.
På www.hope.dk kan du, læse mere om kampagnen, finde information om de kommunale behandlingscentre og lave en anonym test, der viser, om man drikker for meget alkohol.

Lyntest: Drikker du for meget?
Svar på spørgsmålene og se om du bør sænke dit alkoholforbrug
1. Hvor tit drikker du øl, vin eller spiritus?
A. 4 gange om ugen eller mere
B. 2-3 gange om ugen
C. 2-4 gange om måneden
D. Højst én gang om måneden
E. Aldrig

2. Hvor mange genstande drikker du typisk, når du drikker?
A. 10 genstande eller mere
B. 7-9 genstande
C. 5-6 genstande
D. 3-4 genstande
E. 1-2 genstande

3. Hvor tit drikker du 5 genstande eller mere ved samme lejlighed?
A. Dagligt eller næsten dagligt
B. Ugentligt
C. Månedligt
D. Sjældent
E. Aldrig

Testresultat
For alle spørgsmål giver:

A. = 4 point
B. = 3 point
C. = 2 point
D. = 1 point
E. = 0 point

Har du en samlet score på 5 point eller derover, tyder det på, at du ville have gavn af at drikke mindre. Du kan tage en grundig alkoholtest på www.hope.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top