fbpx
Pensionistskovture til diskussion
pensionistskovtur-2015-2.jpg
Sidste år deltog cirka 600 pensionister og førtidspensionister i skovturen. Men tallet falder, og lige nu bliver det diskuteret, hvordan fremtiden for turene skal se ud. Foto: Brøndby Kommune
BRØNDBY. Hvert år arrangerer Brøndby en skovtur for byens pensionister. Men færre og færre deltager, så spørgsmålet er, hvad der nu skal ske

En fast tradition i Brøndby er de årlige udflugter for byens pensionister og førtidspensionister.
Således var cirka 600 personer fordelt over flere dage med på udflugten i 2015. Selvom det er mange, så er det ikke så mange som tidligere. Og faldet har fået Brøndby Kommune til at overveje, hvad man skal gøre fremover.
Således er temaet på det seneste blevet behandlet af både Seniorrådet og Social- og Sundhedsudvalget.

Altid det samme
Per Jensen (S) er formand for Social- og Sundhedsudvalget. Til spørgsmålet om, hvorfor deltagerantallet falder, siger han:
– Det er jo en tendens, der har været over et par år. Der var en periode uden kommunale skovture. Det førte til en stor efterspørgsel efter netop disse skovture. Med andre ord, var der mange hjemmeboende pensionister, der pludselig manglede denne årlige mulighed for samvær, oplevelser og berigelse. Da der samtidigt er en stigning i antallet af hjemmeboende pensionister, burde der også være en større søgning til turene. Men det har så vist sig ikke at være tilfældet. Vi har lyttet på vandrørene, og den primære årsag til ikke at tage med på turen er, at ”den går jo til de samme to steder på skift”.

Samme med ændring
Lige nu arbejder Brøndby Kommune med tre forskellige modeller for, hvordan turene kan se ud fremover. En model, hvor man kører direkte til et bestemmelsessted. En model hvor man får en privat udbyder til at hjælpe med at arrangere turene. Samt en model, hvor man i udgangspunktet fastholder den nuværende model, men forsøger at variere bestemmelsesstedet mere.
Om det siger Per Jensen (S):
– Jeg selv er mest stemt for forslag tre, hvor vi fastholder det regi, vi har i dag, men finder flere forskellige steder at afslutte med spisningen. Dette for at få en afveksling i målet, men dermed også for at få flere forskellige ruter under kørslen frem til målet.
Øget konkurrence
Ifølge Per Jensen (S) kan man ikke tage det faldende deltagerantal som et udtryk for, at skovturne er ved at blive overflødig:
-Jeg tror ikke isoleret set, det er et udtryk for, at turene ikke længere er nødvendigee. På det seneste møde i Seniorrådet er der også udtrykt et ønske om at skovturene for pensionister fastholdes.
Men der er ved at ske en ændring hos deltagerne, mener Per Jensen (S):
– Når vores borgere lever meget længere som hjemmeboende pensionister, så kommer de også på flere skovture. Så er alsidigheden endnu vigtigere for at holde dem fangen. At bliver seniorborger i dagens Danmark betyder ikke ligefrem en nedtoning af aktivitetsniveauet. Tværtimod er vore seniorer så raske og rørrige, at de er i gang med mange forskellige gøremål dag og aften. I den sammenhæng er vores skovture også i en konkurrencesituation.

Vigtig opgave
Per Jensen og kollegerne i kommunalbestyrelsen skal løbende prioritere de forskellige kommunale opgaver. Hvad skal kommunen bruge penge på, og hvor kan der spares?
Men ifølge Per Jensen (S) er pensionistskovturene en vigtig kommunal opgave:
– Kommunen har mange opgaver, der forsøges løst på meget forskellig vis. En opgaverne er at minimere risikoen for at ældre føler sig og er ensomme i hverdagen. Det forsøger vi i Brøndby Kommune løst via vore Pensionisthuse Møllen og Stranden, der begge er til ikke-visiterede hjemmeboende pensionister. Det løser en del af kommunens forpligtigelser. Dog ikke alle. Skovturene for hjemmeboende pensionister er en anden måde at tilbyde samvær og berigelse på. Det skal gerne medvirke til et langt, godt og indholdsrigt pensionist-liv også i eget hjem.
Faktisk er skovurene en del af en helhed, siger Per Jensen (S):
– I regi af ældrecentrene er der også skovture. Det er for de borgere, der bor på ældrecentrene. Der er med andre ord en sammenhængende rød tråd i de tilbud, der tilbydes kommunens ældre borgere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top