fbpx
Lysende bordtennisbolde-skærme på DIAS
yeti-tv_moonwalk-low.jpg
På torsdag åbner en ny udstilling i DIAS på Vallensbæk Station. Udstillingen viser lysende bordtennisbolde og stoflige skærme. Foto: DIAS
VALLENSBÆK. Fra torsdag viser Dias Kunsthal udstillingen YETI TV – A BOUQUET OF PIXELS af Fred Sapey-Triomphe. Udstillingen varer til slutningen af marts

Fra torsdag viser Dias Digital Interactive Art Space i Vallensbæk en udstilling med lysende bordtennisbolde og stoflige skærme, og ifølge Rasmus Vestergaard, direktør for DIAS, er det et scoop, DIAS har gjort:
– Vi er umådeligt stolte over at kunne præsentere, for første gang i Danmark, den markante franske kunstner Fred Sapey-Triomphe. Med udstillingen YETI TV – a bouquet of pixels har han skabt en stedsspecifik og interaktiv lysinstallation, der bader DIAS og Vallensbæk Station i billeder og farvet lys. På udstillingen blandes levende billeder med populærkultur, og yderst analoge elementer smelter sammen med avanceret teknologi. Og, så kan publikum være med til at skifte mellem forskellige levende TV-billeder på YETI TV.

En bold, en pixel
Ifølge Rasmus Vestergaard er der mange ting, man skal være opmærksom på ved den kommende udstilling:
– Det umiddelbart mest iøjnefaldende ved Fred Sapey-Triomphes spektakulære installationer er formgivningen. Værkerne er skabt med afsæt i, at de billeder, som vi hver dag tager ind via skærme, er skabt af tusindvis af farvede prikker. Hos Sapey-Triomphe er skærmens opbygning gentolket. Hans interaktive skærme har kæmpe-pixels. Skærmene er skabt af et system af bordtennisbolde, således at hver bold er en pixel i billedet.

Ikke skarpe
I en virkelighed, hvor det konstant gælder om at vise skarpe billeder, har Fred Sapey-Triomphe ifølge Rasmus Vestergaard et andet fokus:
– I modsætning til vores forkærlighed for høj billedopløsning og knivskarpe billeder, går Fred Sapey-Triomphe en anden vej: hans skærme er ultra low-res. Skærmene er udpræget grovkornede, langsomme og antyder motivet frem for at udpensle det. Billederne og de mange farver, der kommer os i møde, er intense, indtagende og giver en fornemmelse af stoflighed, der rækker langt ud over det en almindelig skærm evner.
Dette bliver ifølge Rasmus Vestergaard til en form for kunstnerisk kritik:
– Skærmene ses som en modbevægelse, en kritik af tidens passion for skarphed og hastighed, og et tilbud om en anden billedstrøm. En billedstrøm, der også vil røre os på en anden måde. Vi møder et udtryk, der midt i al teknikken synes at fjerne sig fra den kolde skærm og bevæger sig i retning af en autentisk/sensibel skærm. Sapey-Triomphes værker er ikke kun medier, der viser billeder, de er snarere en aktiv størrelse, som bearbejder og omformer de input, de får.

Kunsten i det åbne
I en artikel om DIAS gjorde museumsinspektør ved Statens Museum for Kunst, Merete Sanderhoff, for nogle uger siden opmærksom på, at noget af styrken ved DIAS er, at kunsten igennem DIAS bliver bragt helt ud blandt publikum.
Noget Fred Sapey-Triomphe ifølge Rasmus Vestergaard i den grad er eksponent for:
– Et særligt træk ved DIAS er mødet mellem den digitale kunst og det liv, som leves på stationen. Med YETI TV vil publikum i den mørke tid af året kunne opleve uventede og betagende farveeksplosioner. Kunstværkerne er smukke og visuelt stærke i sig selv. De lysende bordtennisbold-skærme giver en umiddelbar mulighed for at forstå det digitale billedes prik-opbygning. Og så fanges vi ind af værkernes visuelle dobbelthed: Vi ser et ocean af farvede bolde og kan samtidig uden besvær stykke farverne sammen og opleve de levende billeder, som ruller hen over skærmene.

YETI TV – A BOUQUET OF PIXELS
Stedsspecifik og interaktiv lysinstallation af Fred Sapey-Triomphe (fr)
Udstillingen åbner den 28. januar kl. 16:00-18:00 og varer til 28. marts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top