fbpx
Letbanen i Folketinget
Hersted-Industripark-Albertslund.jpg
Loven om letbanen blev fremsat i sidste uge. Går det hele som forventet, vil letbanen i 2022 stoppe blandt andet her ved Hersted Industripark. Foto: Hovedstadens Letbane
HELE OMRÅDET. Forslaget til en lov om letbanen er blevet fremsat for Folketinget. Dermed er endnu en usikkerhed ryddet af vejen

Letbanen er nu et skridt tættere på at blive til virkelighed. I sidste uge fremsatte Transport- og Bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) den lov, der skal gøre letbanen langs Ring 3 til virkelighed. Loven skulle oprindeligt have været fremsat i december, men blev som tidligere omtalt forsinket, da der var kommet en del høringssvar til forslaget til loven.
– Det giver en hvis sikkerhed for, at der er opbakning til letbanen. Der var lignende planer om en letbane i Aalborg, men de blev fjernet af regeringen i regeringsgrundlaget, siger Rasmus Hansen, arkitekt i Glostrup Kommune med ansvar for letbanen.

Først sikkert i 2017
Lovforslaget skal nu behandles af Folketinget. Første behandlingen er sat til den 26. januar. Derefter skal forslaget i høring, det skal behandles i et udvalg og derefter i anden og tredje behandling.
Bliver lovforslaget endeligt vedtaget, hvilket formentlig sker omkring starten af marts, skal anlægget af letbanen i udbud. Her skal entreprenørerne regne på, hvor meget de vil tage for at anlægge letbanen. Her ligger det næste store usikkerhedsmoment. Bliver det markant dyrere at anlægge letbanen end beregnet, kan kommunerne eller staten trække stikket.
– Det er et meget stort og dyrt projekt, så hvis det bliver markant dyrere end forventet, kan det være, at kommunerne ikke har råd, siger Rasmus Hansen.
Han siger dog også, at projektet allerede er rigtig godt gennemregnet.
– De har lagt ret mange sikkerheder ind. Prisoverslaget har været stabilt de seneste år, siger han.
Først i foråret 2017 er udbuddet færdig. Derefter skal kommunerne tage stilling til prisen, og anlægget kan gå i gang.

Åbning i 2023 eller 2024
Som tidligere beskrevet her i Folkebladet har tvivlen om prisen gjort, at letbanen bliver forsinket i forhold til, at det tidligere har været meldt ud, at den skulle stå færdig i 2021. Det er nemlig rigtig dyrt at flytte ledningerne og rørene i vejene. Det er ejerne af ledningerne, for eksempel Glostrup Forsyning, Dong og TDC, der skal betale for at få flyttet ledningerne. Den samlede regning for dem kan løbe op i en milliard kroner, og det vil de selvfølgelig ikke betale, hvis letbanen alligevel ikke bliver til noget.
Tidligere havde Hovedstadens Letbane regnet med, at det ville give en forsinkelse på et år, så letbanen kunne være færdig i 2022. I bemærkningerne til lovforslaget kan man dog læse, at det nok bliver endnu senere.
– Anlægsarbejdet begynder i foråret 2017 og løber frem til 2023 med risiko for forlængelse til 2024, hvor letbanen forventes taget i brug. Der vil blive arbejdet i forskellige faser på flere steder på strækningen på én gang. Denne vurdering af ibrugtagningstidspunktet må tages med det forbehold, at den forudsatte tidsplan ikke er afprøvet gennem et udbud, hvor de bydende entreprenører enten bekræfter den forudsatte tidsplan eller kommer med forslag til ændringer, står der i bemærkningerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top