fbpx
En gave der koster
HELE OMRÅDET. Almindelig høflighed foreskriver, at man takker, når man modtager en gave. Men hvad gør man, hvis gaven også er til besvær for modtageren? Det spørgsmål har Helge Skramsø, direktør i , Børne-, Kultur- og Idrætsforvaltningen i Brøndby Kommune ganske givet stillet sig selv. For selvom donationen fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond […]

Almindelig høflighed foreskriver, at man takker, når man modtager en gave.
Men hvad gør man, hvis gaven også er til besvær for modtageren?
Det spørgsmål har Helge Skramsø, direktør i , Børne-, Kultur- og Idrætsforvaltningen i Brøndby Kommune ganske givet stillet sig selv.
For selvom donationen fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal bestemt er et godt tilskud til udviklingen af skolen i de tre kommuner, så skaber den også udfordringer, fortæller Helge Skramsø:
– Det indgik ikke på nogen måde i fortællingen om denne donation, at det ikke kunne anvendes til ansættelse af lærere eller til betaling af vikarer. Pengene skulle primært bruges til styrkelse af lærernes/skolernes kompetencer. Det har mange kommuner efterfølgende gjort ved at søge midler til at efteruddanne lærerne. Kommunerne får dog ikke kompensation for den tid, som lærerne skal bruge for at efteruddanne sig, endsige dækning for de udgifter til vikarer, som kan opstå ved at lærerne er på kursus. Det er ikke al kursusaktivitet, som kan planlægges uden fravær for undervisningsforpligtigelsen, så den udgift skal kommunerne dække.

Presser udviklingen
At kommuner skal dække udgifterne til vikarer er ikke noget nyt. Alligevel er det særlig ærgerligt i dette tilfælde, mener Helge Skramsø:
– Donationen skulle jo give et ekstra tilskud til kompetenceudviklingen, og det er langtfra tilfældet. Vi har i Brøndby måtte bruge de allerede afsatte ressourcer til det normale efteruddannelsesprogram til at dække udgifter i forbindelse med donationen.
Noget der er uheldigt, når man medregner de andre opgaver, folkeskolen står over for, siger Helge Skramsø:
– Dertil lægges, at Folketinget i samme periode ligeledes har afsat en milliard kr. til linjefagsuddannelser. Heller ikke her kan kommuner få tilskud til lærertid eller vikarer.
Presser kommunerne
Nu er projektet sat i gang. Og selvom Helge Skramsø altså forholder sig kritisk til den bagvedliggende finasiering, er der også gode elementer at huske på, mener han:
– Vi er naturligvis glade for samarbejdet med efteruddannelsesinstitutionerne. Men fakta er, at vi stort set sender alle tilskudsmidlerne direkte videre til disse institutioner. Vi er i Brøndby glade for, at vi trods alt har afsat efteruddannelsesmidler, som kan bruges til dækning af udgifter til lærere og vikarer. Men det betyder, at vi har måtte sætte vores normale efteruddannelsestilbud i bero. Selve projektet, som vi indgår i samarbejde med Vallensbæk og Glostrup om, er rigtig godt, så det er ikke en kritik af, hvilke projekter der får støtte, men alene en kritik af at kommunerne medfinansierer ganske betydeligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top