fbpx
DIAS bliver herre i eget hus
IMG_6408.jpg
Ifølge kunsthistoriker Merete Sanderhoff fra Satens Museum for Kunst, er DIAS, et initiativ ud over det sædvanlige. Foto: Mathias Øgendal
VALLENSBÆK. 1. januar blev den digitale kunsthal, DIAS, på Vallensbæk station selvejende. Et naturligt skridt i udviklingen, siger den konstituerede formand

– Det er virkelig et banebrydende projekt, både nationalt og internationalt.
Ordene stammer ikke fra en, der har andel i Vallensbækvirkeligheden, og som derfor per refleks bør sige det.
Men de kommer derimod fra Merete Sanderhoff, inspektør for digital museumspraksis på Statens Museum for Kunst og nyudpeget medlem af bestyrelsen for den digitale kunsthal, DIAS, der per 1. januar blev en selvejende institution.
Som museumsinspektør inden for det digital område ved et af landets førende museer er hun derfor en kapacitet på området, og Merete Sanderhoff er ikke i tvivl om, at DIAS er noget ganske særligt:
– Digital kunst er i sit væsen en demokratisk form for kunst, da den som udgangspunkt er interaktiv. Den inviterer til, at du deltager og går i dialog. Ved at putte kunsten ind i et rum, hvor mange passerer forbi, har man trukket kunsten ind i demokratisk rum. Det er godt tænkt. Ved at gøre kunsten tilgængelig på en station, som mange blot betragter som et til-og-fra punkt, sker der noget, fortæller Merete Sanderhoff:
– Ambitionen med Dias er at skabe et ikke-rum om til et sted, hvor der sker noget, og det gør der i den grad.

Internationalt format

Landet over forsøger kommunerne på forskellig vis at markere sig, så deres navn bliver husket både nationalt og internationalt.
Nogle satser på sporten, andre på naturen, og ifølge Merete Sanderhoff er Vallensbæk ved at slå sit navn fast også uden for landets grænser igennem Dias:
– Inden for mit felt er Dias også på internationalt plan kendt. Det er noget, man har bidt mærke i, fordi vi i disse år er meget optaget af, hvordan vi kan få kunst ud i det offentlige rum. Her har Dias altså formået noget særligt.
Og her kan Dias altså noget særligt, mener Merete Sanderhoff:
– Digital kunst er per definition interaktivt, og det at placere det et sted, hvor mange kommer forbi, og dermed bliver inviteret til at gøre brug af det, gør Dias interessant. Hertil kommer så, at Dias yderligere forsøger at komme videre ud til borgerne i lokalsamfundet, ved også at bruge rummet uden for stationen og ved at samarbejde med lokale skoler, foreninger og institutioner omkring digital kultur og kunst.

Skaber tryghed
Den nye bestyrelse for Dias er først lige begyndt på arbejdet. Men Merete Sanderhoff mener, der er spændende udviklingsperspektiver i DIAS.
Et element, som hun forventer meget af, både i forhold til Dias, men også i forhold til den inspiration, Dias kan være for andre, er at tænke i de positive effekter kunst kan have i det offentlige rum:
– En af de ting, jeg har bidt mærke i, er at den frygt der har været for, at Dias ville blive udsat for hærværk, slet ikke er blevet til noget. Det er positivt. Jeg tænker, det har noget med den tryghed at gøre, som Dias har skabt. Kunsten har gjort området mere trygt, og det er interessant at tænke i disse baner.
Noget, der ifølge Merete Sanderhoff kunne overvejes i andre sammenhænge:
– Tænk sig, hvis man begyndte at bruge kunst som et greb til at gøre et offentligt rum tankevækkende, engagerende, også mere trygt, som et alternativ til at indsætte overvågning eller vagtpersonale nogle steder. Den tanke kan man godt få, når man ser på Dias. På denne måde kan kunst være en positiv faktor, som man kunne tænke ind i andre sammenhænge.

Helt naturligt
Blandt de andre nye bestyrelsesmedlemmer for Dias, er også Jytte Bendtsen (C), der er formand for Børne- og Kulturudvalget i Vallensbæk. Hun mener, det er helt naturligt, at Dias nu bliver selvejende:
– Det er ikke en kommunal opgave at drive kunststeder. Vi har støttet opstarten af det, og det er helt naturligt, at det nu fortsætter på egne ben med støtte fra kommunen.
Ligesom Merete Sanderhoff mener Jytte Bendtsen (C) også, der er flere positive aspekter ved Dias:
– Dias har givet liv til området, og det har skabt tryghed, og så har det skabt dialog i området ved, at det har givet borgerne noget at tale om.
Under renoveringen af stationen har Dias været lukket. En periode, hvor Dias var savnet, fortæller Jytte Bendtsen (C):
– Under renoveringen savnede selv nogle af kritikerne Dias, så jeg er sikker på, det har stor værdi for Vallensbæk. Så er jeg da også stolt over, at Dias er blevet så godt modtaget både nationalt og internationalt. Det er da dejligt, at Vallensbæk kommer på det kulturelle landkort.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top