fbpx
Vandpriserne stiger i Vallensbæk
DSC_1353.jpg
Vandpriserne stiger. Det skyldes i følge Søren Mayntz (C)blandt andet kommende klimaprojekter, der blandt andet skal gøre Vallensbæk Mose til et nødbassin for regnvand. Foto: Heiner Lützen Ank
Onsdag godkendte kommunalbestyrelsen at lade prisen på vand i Vallensbæk stige. Flere faktorer spiller ind

Vand er på mange måder ikke blot vand. Det kan være regnvand, det kan være spildevand og det kan være vand til at slukke tørsten med.
På samme måde kan prisen på vand heller ikke gøres op på enkel formel. For når man lukker op for vandhanen derhjemme, så betaler man for flere ting. Således betaler man både for vandet, men også for at komme af med det, ligesom man betaler en afgift på vandet. På denne måde spiller flere faktorer ind, når prisen på vand skal beregnes.
Øget pris
Det har også betydning for vandprisen i Vallensbæk, hvor politikerne onsdag godkendte at lade den samlede vandpris stige med 20 procent. Søren Mayntz (C) er formand for Teknik- og miljøudvalget, og han peger netop på, at vandprisen består af flere dele, når han skal forklare, hvorfor vandprisen i Vallensbæk stiger til næste år:
– Leveringsprisen i Vallensbæk vil også i 2016 ligge på niveau med den gennemsnitlige vandpris i Danmark. Vandregningen indeholder dog også prisen for håndtering af spildevand og regnvand, og den pris stiger med ca. 20 %, som svarer til en årlig merudgift på cirka 950 kroner for en familie i lejlighed og cirka 1.500 kroner for en familie i parcelhus.
I følge Søren Mayntz (C) er der dog ikke så meget, politikerne i Vallensbæk kan gøre ved prisstigningen:
– De nye priser er fastsat af Hofors bestyrelse og skal behandles/godkendes i kommunalbestyrelsen.

Letbane og klima
I følge materialet til mødet spiller den kommende Letbane dog også ind i forhold til prisen på vand. Om det siger Søren Mayntz (C):
– For at give plads til Letbanen er det nødvendigt at flytte vand- og spildevandsledningen.
Desuden er der udgifter til renovering af forsyningsnettet, der påvirker priserne.
Men fremover vil en anden post også påvirke vandpriserne, fortæller Søren Mayntz (C):
– Klimatilpasning udgør i 2016 en lille del af prisstigningen, men vil veje tungere i regnskabet i de kommende år. Vallensbæk er en af de kommuner, hvor borgerne har været meget ramt af oversvømmelser. Derfor er det fra politisk side besluttet at prioritere klimatilpasninger, der kan reducere risikoen for oversvømmelser af bolig- og erhvervsområder. Klimatilpasningen sker i stort omfang i samarbejde med de øvrige kommuner.
Og her går Letbanen og klimatilpasninger hånd i hånd, forklarer Søren Mayntz (C):
– I forbindelse med Letbane etableres en bassinledning samt større pumpe ved udløbet, som bevirker, at boligområdet ved St. Vejle Å og Højstrupparken bliver bedre sikret overfor klimaændringer. Samtidigt kan vi nedlægge et regnvandsbassin og dermed gøre området pænere.
Og der venter flere projekter i følge Søren Mayntz (C):
– Kommende projekter er for eksempel Vallensbæk Mose, der bliver et nødbassin for regnvand og nye pumper, blandt andet i Ishøj Havn, som kan bringe vandet hen de steder, hvor det ikke gør skade.

Det er ærgerligt
Martin Nielson er medlem af kommunalbestyrelsen for Socialdemokraterne. Han ærgrer sig over prisstigningen: – Det er godt nok svært at glæde sig over et prisfald, på indkøb af vand på 11% når nu den samlede pris for at åbne op for vandhanen, stiger med hele 20% i 2016. Vandafledning og alt inklusiv. Men også Martin Nielson (S) mener, der er en forklaring:
– Den hysteriske prisstigning skyldes, at alle vandrør der krydser den kommende letbane skal omlægges. Og ikke mindst de store klimatilpasningsprojekter, som skal opmagasinere vores regnvand, istedet for at oversvømme vores boligere. I sidst nævnte udgift ligger der forhåbentlig også samfundsmæssige besparelser på vandskader og forsikringer.
Men der er ingen vej uden om prisstigningerne, forklarer Martin Nielson (S):
– Loven kræver, at selv store udgifter, skal afholdes inden for ét enkelt budgetår. Det er altså ikke muligt at afskrive selv store anlægsudgifter over flere år. Derfor er det også forventeligt, at vandtaksterne vil falde igen inden for nogle år. Det er jo ikke hvert år, der kommer en letbane til byen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top