fbpx
Vandpriser stiger
COLOURBOX559103.jpg

©PHOTOPQR/LE PARISIEN/MATTHIEU DE MARTIGNAC ; ILLUSTRATION EAU DU ROBINET / VERRE D'EAU

I 2016 bliver vandet 14 procent dyrere i Brøndby. Det skyldes blandt andet det bløde vand, som borgerne kan se frem til i det kommende år, fortæller formanden for Teknik- og Miljøudvalget. Foto: Colourbox
BRØNDBY. Kommunalbestyrelsen i Brøndby har accepteret at lade prisen på vand stige med 14 procent i 2016

Vandet bliver dyrere i Brøndby i 2016, idet prisen stiger med 14 procent. Det er den enkle konklusion på behandlingen af punkt 735 på kommunalbestyrelsesmødet den 9. december.
Men selvom politikerne i Brøndby havde sagen til behandling, er der ikke umiddelbart meget, de kan gøre, ud over at tage prisstigningen til efterretning. Prisen på vand består nemlig af flere komponenter, ligesom den er afhængig af de priser og regler, der dels er meldt ud af Hofor og dels er besluttet af det såkaldte Forsyningssekretariat, der fastsætter prislofter og effektiviseringskrav for drikke- og spildevandsselskaberne i Danmark.
Ifølge Vagn Kjær-Hansen (SF) formand for Teknik- og Miljøudvalget består prisstigningen af to dele:
– Vandprisen stiger i 2016 med knap 3 kr. pr. kubikmeter, mens prisen for vandafledning stiger med godt 4 kr. Tilsammen er stigningen på 7 kr. pr. kubikmeter vand, så prisen nu er oppe på 57.40 kr. inklusiv moms og afgifter.

Blødt vand koster
At prisen på vand stiger, skyldes ifølge Vagn Kjær-Hansen (SF) dog også Brøndby Kommunes planer om at lede blødere vand gennem byens haner:
– Vandprisen stiger især på grund af blødgøring af vandet fra sommeren 2016. Hvis man husker at bruge mindre sæbe og afkalkningsmidler, vil man alt i alt spare på, at vandet bliver blødere. Det indgår også i stigningen, at der er kommet en ekstraopkrævning af selskabsskat for 2014, og endelig bliver prisen løbende justeret i forhold til prisloftet fra Forsyningssekretariatet.
Hertil kommer, at klimatilpasninger får prisen til at stige, forklarer Vagn Kjær-Hansen (SF):
– Desuden er der igangsat flere klimatilpasningsprojekter, som kræver øgede investeringer. Det handler blandt andet om det store projekt ved Store Vejleå, hvor man i stedet for at bygge Vallensbæk Sø større har skaffet kapacitet til oversvømmelser langs Store Vejleå og opsætter en nødpumpestation ved Ishøj Havn. Vi er med til at betale det projekt, fordi en del af regnvandet i Brøndby ender i Store Vejleå. Desuden indgår udgifter til beredskabsplanlægning vedrørende kraftig regn og undersøgelser vedrørende klimasikring.

Letbanen spiller ind
Og så har den kommende letbane også betydning for prisstigninger, fortæller Vagn Kjær-Hansen (SF):
– I begge prisstigninger indgår også udgifter til omlægning af ledninger på grund af den nye bane til Ringsted og den kommende letbane. Omlægning af vand- og kloakledninger skal normalt betales af vandselskaberne, når ledningerne er lagt i eller ved veje og skal ændres på grund af omlægning af vejen. Vandselskaberne har kunnet lægge ledninger i vejareal uden at betale for at ligge der, men får så til gengæld en udgift hvis vejen skal ændres. Det gælder selvfølgelig ikke, hvis der i sin tid er lavet en aftale om ledningens placering i en særlig servitut og betalt for den rettighed.

Fair prisstigning
På baggrund af disse årsager mener Vagn Kjær-Hansen (SF) også, prisstigningen er naturlig:
Jeg synes, det er meget velbegrundet, at vores vand bliver 14 procent dyrere. Jeg er ikke i tvivl om, at udgifterne til klimasikring er givet godt ud. Jo mere regnvand vi kan sende udenom kloarkerne, jo mindre er risikoen for, at kloarken løber over. Sker det i kælderen, er det ofte både dyrt og ubehageligt.
Også det blødere vand er værd at betale for, mener Vagn Kjær-Hansen (SF):
– Det blødere vand har mange borgere og virksomheder efterspurgt, og der får vi bestemt også noget for pengene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top