fbpx
Vallensbæk skal til at sortere affald
Tokammervogn.jpg
Borgerne i Vallensbæk skal fra sommeren 2016 til at affaldssortere. Der er derfor indkøbt nye skraldevogne af firmaet, der skal stå for indsamlingen. Foto: Vallensbæk Kommune
VALLENSBÆK. Fra sommeren 2016 skal borgerne i Vallensbæk til at sortere affald. Borgerne bliver informeret i god tid, forsikrer kommunen

-Når vi genanvender vores affald, skåner vi miljøet, så simpelt er det. Papir, plast, metal og glas kan bruges til nye materialer, mens madaffald kan omdannes til biogas og kompost. Det kræver, at vi ændrer vaner og ikke bare smider alt i én sæk, men det er indsatsen værd, siger Søren Mayntz, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Vallensbæk Kommune.
Udtalelsen kommer i forbindelse med, at det er blevet besluttet, at borgerne i Vallensbæk skal til at genanvvende deres affald.

I etaper
Den nye sorteringsordning træder i kraft i etaper. Villaer begynder henholdsvis den 1. juni 2016 og den 1. september 2016, mens etageboligerne tager fat på den nye ordning i etaper hen over de næste par år. Borgerne får direkte information, når tiden nærmer sig.
Og ifølge Søren Mayntz (C) er information vigtig, hvis man skal undgå en af de oplagte udfordringer i forhold til affaldssortering, nemlig at borgerne ikke får sorteret rigtigt:
– Oplysning, oplysning og atter oplysning. Der bliver lavet en kommunikationsplan for kommunen i samarbejde med Vestforbrændingen, og vi forsøger at inddrage rigtig mange partnere lige fra skoleklasser, der skal på besøg på Vestforbrændingen og foregå som gode eksempler og ambassadører i hjemmene, til oplæg for ældre borgere i Seniorhuset Korsagergård. Derudover kommer der udstillinger i Kultur & Borgerhuset og meget mere.

Beholdere med to rum
Villaerne vil få tre nye beholdere, som er inddelt i to rum, samt en miljøboks til det farlige affald.
De steder, hvor det ikke kan lade sig gøre at benytte de nye spande, for eksempel på grund af vejbelægning eller pladsmangel, bliver der sammen med grundejer- og boligforeninger fundet et alternativ.
Selvom der til projektet således skal erhverves mange nye beholdere, så sker det i følge Søren Mayntz (C) på den mest fornuftige vis:
– På kommunalbestyrelsesmødet den 25. november blev det besluttet at leje de nye fremtidige affaldsbeholdere via Vestforbrændingens fællesordning. Investeringen er på i alt syv mio. og finansieres via gebyrstigning svarende til 320 kr. per bolig fra 2017.

Samme serviceniveau
Tømningsfrekvens, storskraldsordning og så videre fortsætter på samme serviceniveau. Men det bliver muligt at placere sine beholdere helt op til tyve meter fra skel og fortsat få hentet og tømt dem.
Alle borgere i Vallensbæk, uanset om man bor i villa, rækkehus eller etageejendom, vil modtage direkte information om, hvornår den nye sorteringsordning træder i kraft i ens område, og hvordan man skal forholde sig.

Samme renovatør
Det er M. Larsen, der allerede i dag varetager affaldsafhentning i Vallensbæk, der har vundet udbuddet i forbindelse med den nye sorteringsordning, som også indføres i Ballerup, Furesø, Ishøj og Albertslund. Det fælles udbud af sorteringsordningen, kaldet ’Indsamling på tværs’, betyder, at indhentningen af skrald bliver mere effektiv og fleksibel på tværs af kommunegrænser. Noget der ifølge Søren Mayntz (C)skyldes:
– Skraldevogne kan på samme rute køre i for eksempel både Vallensbæk og Albertslund kommuner for at udnytte den optimale ruteplanlægning.

Godt selvom det er nyt
Niels Jørgensen fra Venstre er også tilfreds med, at der nu skal sorteres. Men han er godt klar over, at det i begyndelsen kan føre til problemer og modstand:
– Det kan jo give formodninger om utilfredshed og klager, som med så meget andet nyt, og ikke mindst ændringer i bestående umiddelbart ganske fornuftige forhold. Men der sker jo løbende stadig større krav til genanvendelighed, hvilket jeg personligt er meget begejstret for. Også selv om det måske må koste lidt for den enkelte, i form af bedre kildesortering hjemme hos sig selv.
For at borgerne skal bakke om op sorteringen, der det i følge Niels Jørgensen (V) vigtigt, at sorteringen gælder hele vejen igennem systemet:
– Det er vigtigt, at når nu en så omfattende kildesortering skal finde sted, at så skal der også være vished for, at det nytter, og at kildesorteringen fortsætter, også når bilerne bliver tømt. Altså at al affaldet ikke alligevel bare havner i samme forbrænding, og det mener jeg, vi kan være sikre på her. Derfor er ordningen blandt andet udskudt med igangsætning, da renovationsfirmaet ikke har kunnet få de rigtige biler før til sommer.

Det ender godt
Og det er altså i følge Niels Jørgensen (V) vigtigt, at de udfordringer, der naturligt kommer, bliver set i sammenhæng:
– Nu er det jo en udfordring i sig selv, pludselig at skulle få plads til en større affaldsbeholder på sin grund, men det må vel være noget bedre om end udfordrende, end selv at skulle bære skraldeposerne længere til et fælles affaldssystem. Så er der husstande, hvor det ikke kan lade sig gøre med de nye affaldsbeholdere, og her forstår jeg, at sækkesystemet skal fortsætte. Det er jeg så noget spændt på at se, hvordan det vil virke i praksis. Men summa summarum vil en bedre affaldssortering og dermed større genbrug, på længere sigt betyde bedre økonomi og større bæredygtighed, til gavn for os alle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top