fbpx
Samtaler på kanten af livet
DSC_1425.jpg
Er man indlagt på Glostrup Hospital og mangler en at tale med, kan man tale med sygehuspræst Trine Kern Kernel. Uanset hvor vanskelig en situation, man befinder sig i. Foto: Heiner Lützen Ank
GLOSTRUP. Trine Kern Kernel er hospitalspræst på Glostrup Hospital. Et arbejde, hvor hun møder mennesker til en samtale om det, der betyder noget i livet. Også selvom livet nogle gang er ved at være forbi

Trine Kern Kernel giver hånd, tager frakken af og placerer den præcist på stoleryggen. Så fisker hun mobiltelefonen frem og indstiller alarmen:
– Ja, du må undskylde, men jeg prøver at holde lidt styr på min tid. Der er så mange, der gerne vil have en samtale, og så er det rart at have styr på tiden.
Trine Kern Kernel er den ene af de to hospitalspræster, der er ansat på Glostrup Hospital. Hendes arbejde går i den grad ud på at lytte, og lytte, og lytte. Men altså også at skabe plads til den næste patient, der har brug for én at tale med.

Forskellige samtaler
Glostrup er et stort hospital med mange afdelinger. Derfor taler Trine Kern Kernel også med mennesker i vidt forskellige situationer. Tidligere var en af de grupper, der fyldte meget i hendes arbejde, forældre, der var kommet på hospitalet for at føde.
Men hvor der pludselig blev brug for en præst, fordi noget gik galt i forbindelse med fødslen. Trine Kern Kernel rykkede dengang ofte ud med kort varsel for at døbe det nyfødte barn, inden det døde, og for at tale med forældrene, der sad tilbage med tunge spørgsmål i stedet for glæden over at være blevet forældre. Men da fødeafdelingen lukkede, forsvandt denne gruppe også.
I dag er der andre grupper, der fylder meget i Trine Kern Kernels arbejde, for eksempel patienter med Amyotrofisk lateral sklerose (ALS). ALS er en sygdom, som gradvist påvirker rygmarv og hjerne, og som ender med at lamme patienterne, og det kan i den grad rejse eksistentielle overvejelser hos patienterne, fortæller Trine Kern Kernel:
– Det kan være meget hårdt for patienterne, især fordi det ofte rammer yngre mennesker, der i mange tilfælde har familie. I disse tilfælde vil vi hospitalspræster ofte tale med både den berørte og deres familier, for det kan være voldsomt for alle.

Tid til at lytte
Trine Kern Kernel er ikke en del af hospitalsvæsenet. Men et vigtigt supplement til det, da hun kan tilbyde patienterne noget andet end det, sygeplejersker og læger kan:
– Jeg kan lytte til alle de bekymringer, overvejelser og tanker, patienterne har. Det foregår ofte ved, at sygeplejerskerne kontakter mig, fordi de har fundet ud af, at der er en, der gerne vil tale med en præst. Så besøger jeg patienten. Nogle gange er der tale om ét besøg. Andre gange er det længere forløb.
Sorgen, vreden og glæden er et jævnligt tema i de samtaler, Trine Kern Kernel har med patienterne. Men der er ofte også en stor klarhed til stede:
– Det er naturligvis nogle, der gerne vil tale om, hvorfor de er havnet i den situation, de er. Men det er i grunden ikke særlig ofte. De fleste har accepteret det meningsløse i deres situation. De er derfor ret afklarede, og det oplagte spørgsmål, hvorfor, fylder derfor meget lidt i mine samtaler.
Dette åbner ifølge Trine Kern Kernel op for et andet indhold i samtalerne:
– Vi kan i fællesskab få sat ord på de overvejelser, der melder sig hos patienten, og få talt om de ting, der melder sig hos dem i en situation, hvor det ikke længere drejer sig om, hvorfor man er endt, hvor man er.
Og så har præsten Trine Kern Kernel et supplement til den medicinske- og lægevidenskabelige virkelighed, der hersker på hospitalet:
– Jeg tror på mirakler. Ikke sådan at jeg kan forklare det. Jeg er utrolig taknemmelig for alt det, lægevidenskaben og naturvidenskaben giver os, og faktisk synes jeg, tro og videnskab fint kan følges. Men jeg tror på mirakler, altså at det uforklarlige kan ske og nye muligheder og veje åbenbares, hvor vi selv ingen udveje kan se, og det kan også melde sig i samtalerne.

De fleste beder
Selvom det for mange kan lyde grænseoverskridende at tale om mirakler, og især at skulle gøre det i en livstruende situation, så mener Trine Kern Kernel alligevel, at det at tænke i kristne baner ikke er så fjern for de fleste, som det umiddelbart lyder:
– Det er ikke sådan, at Gud fylder alt i samtalerne eller bliver nævnt i alle samtaler. Men nogle gange gør han. Men jeg tilbyder alligevel alle at bede en bøn sammen med dem, og fire ud af fem tager imod det, også selvom de ikke er vant til at bede en bøn.
At så mange tager imod dette er der ifølge Trine Kern, Kernel en oplagt forklaring på:
– Bønnen virker for mange som en opsummering, og der sker noget med én, når man får sat ord på sin situation. Man får på en eller anden vis orden på det kaos, man som patient og pårørende kan befinde sig i. Og jeg tror, mange oplever en form for overgivelse, når vi beder sammen. De er ikke længere alene. De håber, der er en anden, der tager over og hjælper dem.

Hjælp til personalet
Trine Kern Kernel og hendes præstekollega oplever, at de fungerer godt sammen med de mange forskellige personalegrupper på hospitalet:
– Der er et godt samarbejde, og en del af vores arbejde er også at være i dialog med sygeplejerskerne og hjælpe dem i forhold til at tale om patienternes tro. Der er mange sygeplejersker, som kan føle sig lidt blufærdige i forhold til dette, og vi bruger derfor meget tid på at holde temadage om åndelig omsorg og give dem praktiske råd til, hvordan de skal forholde sig, når eksistentielle eller religiøse temaer melder sig hos patienterne.

Psykiatriske patienter
Skal man kunne klare arbejdet som hospitalspræst, kræver det erfaring og en vis evne til lægge samtalerne fra sig. For der er altid en ny patient og en ny samtale. Det er dog ikke altid lige let, og en af de grupper af patienter, der særligt ligger Trine Kern Kernel på sinde, er patienterne på de psykiatriske afsnit:
– Psykiske sygdomme er efter min menig nogle af de lidelser, der er allerhårdest for mennesker, fordi man ofte bliver indlagt gang på gang på gang med for eksempel depression. Nogle af disse patienter har brug for, at der én person, som er et fast holdepunkt i deres liv. Andre har måske en stor vrede som følge af deres situation, og det kan også blive rettet mod os, og det skal vi som hospitalspræster kunne rumme og stadig være der for dem.

En kop til
Trine Kern Kernel er vant til at lytte. Men for en gangs skyld er det hende, der fører ordet, og vi har været hele vejen forbi samarbejdet med de andre faggrupper, evnen til at føre samtaler med forældre, der lige har mistet et nyfødt barn og viljen til at være til stede hos mennesker, der kun har få dage tilbage at leve i. Men Trine Kern Kernels alarm har ikke lydt endnu. Hun rejser sig derfor op og går resolut over mod kaffemaskinen:
– Giver du en halv kop kaffe mere? Det kan jeg godt lige nå.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top