fbpx
Parallel-aftaler
HELE OMRÅDET. Et af de centrale spørgsmål i debatten er spørgsmålet om, hvorvidt Danmark kan få en parallelaftale om Europol

Alle partier i Folketinget er enige om, at det er en god idé, at Danmark er med i Europol. Ja-partierne mener, at den bedste måde at forblive medlemmer af Europol, er ved at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Nej-partierne mener, at det vil være bedre at få en parallelaftale med EU.
– Vi så helst, at det blev via en parallelaftale, som skal forhandles på plads efter et eventuelt dansk nej. Det, der er afgørende for os, det er adgang til at søge i Schengen-registret. Det er der ikke nogen problemer i. Emiraterne har adgangen til at søge i registret, så det vil undre mig meget, hvis EU ikke vil give Danmark adgang, siger Kenneth Kristensen Berth.

Svært at få
Det er ikke helt så lige til at få en parallelaftale, mener Morten Løkkegaard.
– Der er ingen garanti for, at vi får en parallelaftale. Europaparlamentet har en vetoret. Jeg tror, Europaparlamentet godt kunne finde på at sige nej. Vi har i dag fire parallelaftaler, blandt andet inden for modtagelse af flygtningen. Vi har også søgt om to andre, som vi ikke har fået lov til at forhandle, det er konkursforordningen og spørgsmålet om forældreret. Hvorfor har vi ikke fået lov til at få en parallelaftale om dem? Det er fordi EU-kommissionen skal kunne se fordelen for alle 28 EU lande i, at man indgår en parallelaftale med et tredjeland. Så der er ikke nogen garanti, siger Morten Løkkegaard.
Han påpeger desuden, at det tager lang tid at forhandle en parallelaftale igennem og efterfølgende ratificeret.
– Nordmændene har forsøgt at få ratificeret en aftale om en arrestordre, det har nu taget ni år ind til videre, siger han.

Prisen stiger
Parallelaftalen vil derudover være en dårligere aftale for Danmark, mener Morten Løkkegaard.
– Hvis vi får en aftale, så vil den med statsgaranti være dårligere end den vi har nu. Lige nu kan vi selv bestemme, hvad vi vil vælge til eller fra. Hvis vi kommer og vil forhandle igen, så stiger prisen. Det er en politisk forhandling, siger han.
– Vi får en aftale, der ligger et eller andet sted mellem den, Norge har, og så en fuld tilknytning til Europol. Det, der er afgørende for os, det er registeradgang, siger Kenneth Kristensen Berth.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top