fbpx
Når arbejdsmiljø lyder let
DSC_1416.jpg
Onsdag var Mette Frederiksen (S) på besøg hos Christiansen & Essenbæk i Ejby for at høre mere om medarbejdertrivsel og arbejdsmiljø. Foto: Heiner Lützen Ank.
GLOSTRUP. Onsdag var formand for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen, på besøg hos entreprenørvirksomheden Christiansen & Essenbech i Glostrup til en snak om det gode arbejdsliv. I en time virkede alt så enkelt

Kør ud af Ejby Industrivej og drej til højre. Stil din bil uden for nummer 80. Gå op af trapperne og sæt dig ved det store, juledækkede mødebord for enden af gangen og skænk dig en kop kaffe.
Så skal du høre om, hvordan man indretter det gode arbejdsliv, så sygefraværet falder markant, og arbejdsglæden stiger stødt blandt medarbejderne.
Så enkel tog virkeligheden sig ud onsdag formiddag, da formand for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen, besøgte entreprenørvirksomheden Christiansen & Essenbech, der har adresse i Ejby, men arbejder over hele verden.
For hos Christiansen & Essenbech har man nemlig satset massivt på at uddanne medarbejderne, ligesom man har haft fokus på sundhed og trivsel. En satsning, der i følge virksomhedens egne tal har medført, at sygefraværet er faldet fra cirka otte procent til under fire procent. Vel at mærke i en branche, hvor en stor del af medarbejderne, når de støber store betonelementer, arbejder under alle former for vejr og på alle tidspunkter af døgnet. I Danmark, Grønland og Jamaica.

Giver selvtillid
To af dem, der har været en del af denne satsning, er Søren og Morten. De arbejder som ufaglærte betonstøbere. Men i dag har de sat sig ved siden af formanden for det parti, der per definition repræsenterer netop mænd som dem; altså mænd der står tidligt op, smører madpakker og i selvlysende arbejdstøj udfører, hårdt fysisk arbejde. Men også mænd, det virker som om, det gamle arbejderparti har endog meget vanskelig ved at ramme med sin politik.
– Det må også have givet selvtillid? Mette Frederiksen kigger på de to brede mænd, der holder en kort, tavs konkurrence om, hvem der skal svare på spørgsmålet. Morten taber.
– Ja, det har det. Før turde jeg ikke skrive noget. Men efter, jeg har deltaget i undervisningen i læsning og skrivningen, så er det blevet noget andet. Før tegnede jeg nogle gange på små gule sedler. Morten smiler ved tanken om, at længere tids boglig flid fra klokken syv om morgenen til efter frokost har været besværet værd for ham.
– Der må være flere, der har fundet ud af, af, at de faktisk ikke kunne læse.
De to brede mænd tager en runde mere af tavshedskonkurrencen. Nydt nederlag til Morten.
– Ja, vi havde alle problemer med læsningen og skrivningen. Men alle har fået noget ud af undervisningen.

Uddannelse styrker
Christiansen & Essenbæk blev grundlagt i 1971, og er i dag en førende virksomhed, når det gælder emner som betonrenovering, betonvedligeholdelse og injektion. Både nationalt og internationalt. Firmaet er et aktieselskab, men ejes hundrede procent af Murersvendenes Finans A/S. Virksomheden beskæftiger i dag cirka 180 medarbejdere, hvoraf langt de fleste er de timlønnede, der udfører arbejdet ude på byggepladserne. Hertil kommer andre grupper af medarbejdere, for eksempel ingeniører.
Jon Buch er administrerende direktør i Christiansen & Essenbæk, og selvom han medgiver, at ejerforholdet giver nogle særlige betingelser, så er han sikker på, det stærke fokus på medarbejdernes trivsel og uddannelse også kunne forekomme hos lignende virksomheder med andre ejerforhold:
– Naturligvis kan man gøre noget lignende, hos virksomheder hvor ejerforholdene er anderledes, og hvor der er større fokus på økonomisk afkast til nogle aktionærer. Det er et spørgsmål om vilje, men også et spørgsmål om at ville tænke mere langsigtet.
Og for at understrege, at Christiansen & Essenbæk også er en klassisk virksomhed, der tænker i, at forretningen skal vokse, tilføjer Jon Buch:
– Samtidig med vores fokus på medarbejdernes forhold, har vi også stærk fokus på organisk vækst i virksomheden. Vi vil gerne have flere medarbejdere, og vores omsætning skal også gerne vokse.
Her spiller uddannelsen af medarbejderne altså en vigtig rolle, fortæller Jon Buch:
– Vores filosofi er, at jo bedre uddannet vore medarbejdere er, jo bedre et produkt kan vi tilbyde. Vi kan ikke nødvendigvis konkurrere på prisen, men vi kan konkurrere på kvaliteten, og her spiller uddannelsen blandt medarbejderne ind.

Intet nyt under solen
Mette Frederiksen rejser sig. Det samme gør resten af selskabet. Hun skal rundt og se virksomheden og møde nogle af de medarbejdere, der befinder sig i virkeligheden uden for det trygge mødelokale.
Mette Frederiksen skal hilse på Ali, der er født i Irak, men som dreng kom til Danmark, hvor han tog en uddannelse som ingeniør; en uddannelse som blandt andet førte ham til et praktikforløb hos Christiansen & Essenbæk, og som altså var så god en oplevelse for begge parter, at Ali efter endt uddannelse vendte tilbage til Christiansen & Essenbæk.
Mette Frederiksen skal også hilse på Børge, der holder til på værkstedet, hvor han arbejder med at vedligeholde værktøjet. Når han ikke lige smider sin rollator op bag i bilen og kører ud på byggepladsen for at efterse værkstøjet der. Holdningen er nemlig den, at hvis byggepladsen er så godt indrettet, at Børge kan komme frem med sin rollator, så er sikkerheden i top.
På vejen rundt giver Mette Frederiksen sig dog tid til at svare på det indlysende spørgsmål om, hvordan flere danske arbejdspladser kan indrettes efter denne model, der virker så tillokkende:
– Det lyder enkelt, og jeg har sagt det mange gange før. Men det kræver, at virksomheder, både offentlige og private, tænker mere langsigtet, at det tør tænke investere i deres medarbejdere, for det kan betale sig i det lange løb. Her er tydeligvis en virksomhed, der har truffet nogle valg, og som har haft stor glæde af det. Det samme kunne andre. Det er jeg sikker på. Mette Frederiksen holder en kort pause.
– Og der er en anden ting, som jeg også har sagt mange gange før. Mette Frederiksens velkendte stemme finder ord frem:
– Uddannelse, uddannelse, uddannelse. Jeg tror, mange efterhånden er trætte af at høre mig sige det. Men jeg bliver altså ved med at sige det. Som man kan se her, så kan det betale sig, at vi uddanner os hele tiden.
Mette Frederiksens sekretær kigger på uret. De tager afsked med Jon Buch og drejer til venstre ud af Ejby Industrivej.

• Christiansen & Essenbæk har tidligere vundet Arbejdsmiljøprisen
• Christiansen & Essenbæk har udviklet egne AMUkurser.
• På firmaets hjemmeside kan man se mere om om firmaets arbejde med arbejdsmiljø

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top