fbpx
Lokalpolitikere i duel: Det skal du stemme i morgen
Morten-Løkkegaard2.jpg
Morten Løkkegaard mødte i Glostrup borgere og medlemmer af Venstre og fortalte om sin holdning. Foto: Peter Molnit
HELE OMRÅDET. To Folketingsmedlemmer fra Folkebladets område har været i centrum af debatten om folkeafstemningen. Kenneth Kristensen Berth anbefaler et nej, Morten Løkkegaard anbefaler et ja

I morgen er der folkeafstemning om retsforbeholdet. Debatten har over de seneste uger været intens. Især to politikere har ofte stået overfor hinanden. Det har været Kenneth Kristensen Berth, der er valgt for Dansk Folkeparti i Brøndby og Vallensbæk og Morten Løkkegaard, der er valgt for Venstre i Glostrup og Ballerup. De er begge EU-ordførere for deres partier og har derfor stået forrest i kampen for henholsvis et nej og et ja. På denne side vil vi præsentere deres vigtigste argumenter.

Mere EU
Det centrale argument for nej-partierne er, at et ja vil afgive suverænitet fra det danske Folketing. Det vil være mere EU.
– Det bliver klart mere EU. Der er 22 retsakter, der bliver indført i dansk lov, hvoraf tre af dem vedrører strafferammer, som EU fremover fastsætter. Hvis ikke det skulle være mere EU, så ved jeg ikke, hvad der skulle være mere EU. Så ved vi jo ikke hvor mange retsakter, som man vil tilvælge i fremtiden, siger Kenneth Kristensen Berth.

Utrygt med et nej
Ja-partierne har på den anden side argumenteret for, at det vil blive mere utrygt at være dansker, hvis det bliver et nej.
– Til forskel for mange andre tidligere afstemninger om EU, så repræsenterer jasiden det velkendte denne gang. Vi har allerede i dag et fortræffeligt samarbejde mellem politiet i forskellige lande igennem Europol. Det er et usædvanligt succesfuldt samarbejde om at bekæmpe grænseoverskridende kriminelle. Det er ikke almindelige cykeltyve, vi snakker om her, det er børnemishandlere, børnepornoringe, som den vi ser i Randers, med en 48-årig mand, som har voldtaget børn ned til to år. Den sag er kun blevet opklaret på grund af tip fra Europol, siger Morten Løkkegaard.
Kenneth Kristensen Berth mener, at det i høj grad er regeringen, der skaber utrygheden.
– Det, som danskerne er utrygge ved, det er at et almindeligt flertal i Folketinget får mulighed for at skibe hele vores asyl- og udlændinge politik afsted til Bruxelles. Så det er efter min mening selvskabte problemer. Hvis der er nogen, der gør folk utrygge, så er det regeringen, siger han.

Politisk garanti
Venstre, Socialdemokratiet og Konservative har garanteret, at et almindeligt flertal i Folketinget ikke kommer til at skibe hele asyl- og udlændingepolitikken afsted til Bruxelles. Der skal afholdes en folkeafstemning først.
– For det første er det ikke en juridisk bindende aftale, man kan ikke hænge dem juridisk op på at de forbryder sig mod et eller andet, hvis de ikke gør det, siger Kenneth Kristensen Berth.
– Når det står i bemærkningerne til loven, så er det for at markere, at det er noget, vi tager alvorligt. Hvis du spørger mig, så er en politisk aftale ti gange mere bindende. Det bedste bevis jeg kan give for det, det er at kigge på EU området, hvor vi har den længst levende politiske aftale i Danmark, nemlig det nationale kompromis, der har holdt i 23 år har den, siger Morten Løkkegaard.

Europol
Danmark har ind til i dag kunnet deltage fuldt ud i Europol, da det har været et mellemstatsligt samarbejde. For at lette samarbejdet er det nu blevet et overstatsligt samarbejde. Derfor glider Danmark ud af samarbejdet, hvis ikke vi gør noget. Hvad vi skal gøre, er et centralt spørgsmål i debatten.
Det stemmer vi om
Danmark fik i 1993 fire forbehold. Det er retsforbeholdet, vi stemmer om i morgen. I modsætning til de andre forbehold, handler retsforbeholdet ikke om, at vi ikke vil deltage i retsligt samarbejde. Forbeholdet er, at vi ikke vil deltage i retsligt samarbejde på overstatsligt niveau. Overstatsligt niveau er, når EU kan træffe bindende beslutninger for medlemslandende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top