fbpx
Hjælper hjerneskadede
IMG_5550.jpg
Carsten Øllegaard Nielsen gik i tirsdags tre meter. Det har han genoptrænet med hjælp fra Søren Hein Sommer. Foto: Jesper Ernst Henriksen
GLOSTRUP. Carsten Øllegaard Nielsen fik for to år siden at vide, at han ikke ville komme til at gå igen. I dag går han 85 meter med rollator efter hjælp fra Apofysio

Det går ikke hurtigt, når Carsten Øllegaard Niensen rejser sig op og går. Og han går så tæt på væggen, at han hurtigt kan få støtte. Men han går. Tre meter fra briksen og hen til vinduet. Med rollatoren går han 85 meter.
– Det betyder uendeligt meget. Det er som at blive genfødt. Enhver kan sætte sig ind i, at jo mere man kan selv, jo bedre, siger han.

Hjælp fra privat klinik
Den vigtigste grund til, at Carsten Nielsen kan gå igen er den hjælp, han har fået fra klinikken Apofysio i Glostrup.
Apofysio er en hjælp til folk, der har fået hjerneskader, for eksempel efter blodpropper eller blødninger i hjernen. Det rammer hver dag 35 danskere. Kommer man ikke på hospitalet og modtager behandling indenfor 4,5 time opstår en permanent skade i hjernen. Skaden kan have både kognitive og fysiske følger og typiske eksempler er halvsidig lammelse (altså den ene arm det ene ben) og mistet evne til at kunne tale.
– Disse mennesker har brug for genoptræning, og heldigvis forholder det sig sådan, at vores hjerne er i stand til at lære gennem hele livet, så nogle af de tabte funktioner kan genvindes. Dette kræver dog et intensivt træningsforløb, og forskningen viser, at der skal meget mere træning til, end hvad kommunerne har mulighed for at tilbyde til de hjerneskadede, siger Søren Hein Sommer, der har klinikken sammen med Martin Jeppesen.
Apofysio er altså en privat klinik, der skal fungere som et supplement til den behandling, som de fleste får tilbudt af det offentlige.
– Det er bestemt ikke en kritik af det offentlige tilbud, som borgerne bliver tilbudt – der er bare brug for endnu mere træning, og det er her, vi som supplement kommer ind i billedet. Med både borgerens offentlige træningstilbud og os som supplement opnår borgerne en højere intensitet i træningen, hvilket giver bedre forudsætninger for at komme sig efter en hjerneskade, siger Søren Hein Sommer.

Kommer aldrig til at gå
I efteråret 2012 fik Carsten Øllegaard Nielsen en hjerneblødning. Efter den var han lammet i hele den venstre side af kroppen. I et halvt år lå han til genoptræning på Glostrup Hospital.
– Mentalt var det som at sparke benene væk under mig, husker han.
Han kom videre til andre genoptræningstilbud. For halvandet år siden mødte han Søren Hein Sommer og Martin Jeppesen. På det tidspunkt havde de lige startet klinikken. Det var først der, at han igen fik en forhåbning om at komme til at gå igen.
– Der var jeg bare et løftet menneske. Der var lys for enden af tunnelen. Man kan slet ikke beskrive den fremgang, jeg har haft, siger Carsten Øllegaard Nielsen.

Strøm genopbygger
På Apofysio træner patienterne blandt andet med elektrisk stimulation.
– Hver gang du og jeg bevæger for eksempel en arm eller et ben, sender vi signal fra hjernen og ned til nerverne i musklerne. Efter en hjerneskade bliver dette forringet, hvorfor man ikke længere kan bruge sine musklerne som normalt. Hvis man ikke bruger sine muskler tilstrækkeligt bliver de hurtigt små og slappe. For både at træne signalet fra hjernen til musklerne, og samtidig gøre musklerne stærkere, kombinerer vi ofte træningen med elektrisk stimulering af musklerne. Den elektriske stimulation sikre, at musklen bliver brugt tilstrækkeligt, så man får mest muligt ud af sine anstrengelser under træningen, siger Søren Hein Sommer.
Han sætter derfor nogle små elektroder på det ene ben på for eksempel Carsten, for på den måde at få genopbygget musklerne bedre.
– Det er fantastisk at hjælpe sådan en som Carsten til at gå igen. Det er derfor, man bliver fysioterapeut, siger Søren Hein Sommer.
Apofysio er en privat klinik, hvor man selv skal betale for behandlingen. Nogle private sundhedsforsikringer og Sygesikring Danmark giver tilskud til behandlingen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top