fbpx
GSK i Brøndby arbejder for længere liv
GSK2.jpg
Den britiske medicinalkoncern GSK har samlet de to danske datterselskaber i Brøndby. Foto: GSK.
BRØNDBY. Medicinalkæmpen GSK holder til i Brøndby, men hjælper i hele verden

Recepten på at optimere samarbejdet i den danske del af det britiske medicinalfirma GSK var at ombygge selskabets ejendom på Nykær til et åbent kontorlandskab og samle de to danske datterselskaber.
GSKs mission er at hjælpe mennesker til at kunne mere, få det bedre og leve længere, og koncernen er i Danmark opdelt i selskaberne Pharma og Consumer Healthcare, der arbejder med henholdsvis receptpligtige lægemidler og med plejeprodukter som tandpasta og håndkøbsmedicin. Mens Pharma allerede havde hjemme i Brøndby, så boede Consumer Healthcare i lejede lokaler i Ørestad, fortæller kommunikationschef Henrik Kastoft.
– GSK ejer bygningen i Brøndby, og det var afgørende for beslutningen om at samle aktiviteterne her, selvom lokalerne i Ørestad før ombygningen i Brøndby var mere tidssvarende, siger han.
Udover at skabe rammerne for et bedre samarbejde både internt i de to selskaber og på tværs af dem opnåede GSK også besparelser ved at samle de danske aktiviteter under samme tag. Eksempelvis blev antallet af fysiske arbejdspladser reduceret ved at droppe faste pladser til de ansatte, fordi alle alligevel ikke arbejder på kontoret samtidig.
– Hvis man møder sent en dag, så kan man godt komme til at lede lidt efter en plads. Det er efter først til mølle-princippet, men det er vist endnu ikke sket, at nogen er blevet nødt til at tage hjem igen og arbejde der, fordi der ikke var en plads til dem, siger Henrik Kastoft.

Pres på priser
Den danske omsætning i de to GSK-selskaber var i 2013 knapt 550 millioner kroner, mens der kom yderligere cirka 220 millioner kroner ind fra andre skandinaviske lande. Det samlede overskud blev cirka 24 millioner kroner efter skat. Det var et fald i både omsætning og overskud sammenlignet med 2012 på grund af blandt andet stigende parallelimport af medicin.
– Parallelimport af GSK-produkter købt billigt i eksempelvis Østeuropa er fuldt lovligt, men kan være en udfordring. Samtidig er der et generelt pres for at opnå lavere priser i sundhedssektoren, og det er jo et legitimt ønske, siger Henrik Kastoft, der dog samtidig pointerer, at medicin ikke er den største udgift i det samlede sundhedsregnskab, og at meget medicin er forebyggende og kan forhindre dyre indlæggelser.
Amerikanske Judy Stewart er administrerende direktør for Pharma-selskabet i Danmark, mens Consumer Healthcare har tyske Thomas Maurer i spidsen. Der er i øjeblikket 43 ansatte i Consumer Healthcare og 83 ansatte i Pharma, der også omfatter nogle fælles skandinaviske funktioner.
De fleste ansatte er fra Danmark, men der er også flere svenskere og andre nationaliteter repræsenteret. Der er folk med baggrund inden for marketing, mens andre eksempelvis er farmaceuter, sygeplejersker eller læger, som med deres erfaring kan kontakte hospitaler eller en lægepraksis for at fortælle om lægemidler og ny viden.

Dansk forskning
En del af Pharmas ansatte arbejder med GSK-koncernens forskning og udvikling af nye behandlinger. Globalt investeres der mere end 30 milliarder kroner årligt på det område. I Danmark blev der investeret cirka 40 millioner kroner i 2013.
– Danmark har gode faciliteter til forskning på hospitaler og universiteter til eksempelvis kliniske forsøg, hvor nye lægemidler undersøges på både patienter og raske mennesker, siger Henrik Kastoft. Han tilføjer, at Danmark også er et attraktivt land at forske i på grund af gode registrer og data om borgerne.
GSK har globalt flere forskningscentre, der blandt andet arbejder med verdens første vaccine mod malaria. Der går typisk 10 til 12 år med at udvikle en ny idé eller opdagelse til et godkendt lægemiddel. Ofte er flere virksomheder sammen om arbejdet og om udgifterne, som kan være på milliarder af kroner, fortæller Henrik Kastoft. GSK samarbejder i Danmark blandt andet med virksomheden Genmab.

Bedre etik
Den britiske medicinalkæmpe arbejder ifølge Henrik Kastoft for at sikre lige adgang til medicin i verden, selv om den målsætning ikke er uden problemer.
– Mange beslutningstagere i Vesten synes godt om idéen med at sælge medicin til kostpris i fattige lande, men det betyder jo typisk, at andre lande skal betale den reelle pris, siger Henrik Kastoft.
GSK støtter humanitære formål, og i 2013 indgik koncernen et partnerskab med den internationale organisation Red Barnet om i løbet af fem år at redde livet for en million børn i primært verdens fattigste lande.
Koncernen har også en målsætning om høje standarder både juridisk og etisk. Alligevel har GSK i USA måttet indgå et forlig på flere milliarder kroner på grund af salg af medicin til ikke godkendte formål. I en anden sag samarbejder GSK i øjeblikket med myndighederne om at undersøge, om der er anvendt bestikkelse for at fremme salget i Kina. Mistanken har ifølge Henrik Kastoft fået GSK til at beslutte at stoppe med at betale for lægers foredrag og eksempelvis deltagelse i kongresser fra 2016.
– Det drejer sig om folks sundhed, og rådgivningen skal komme på reel vis. Patienterne skal få lægens bedste råd og ikke noget, hvor man kan blive i tvivl, om lægen er købt til at sige det, siger Henrik Kastoft.

GSK, der også benytter navnet GlaxoSmithKline, har hovedsæde i London og datterselskaber i flere end 80 lande. Der er cirka 100.000 ansatte på verdensplan. Medicinalkoncernens omsætning var i 2013 cirka 244 milliarder kroner med et overskud efter skat på knapt 52 milliarder kroner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top