fbpx
Brandvæsen i 100 år
brandmand2.jpg
Henrik Vang Olsen, brandmester ved Vestegnens Brandvæsen, foran en af brandbilerne i Glostrup. Foto: Jesper Ernst Henriksen
GLOSTRUP. 1. januar er det 100 år siden Glostrup Brandvæsen åbnede. Det er også dagen, hvor brandstationen i Glostrup bliver en del af Hovedstadens Beredskab. Læs brandmesterens historier her

En kæmpe brand er løs i Glostrup. Den startede i en tømmerhandel, men har nu bredt sig til begge sider af hovedvejen. Brandvæsnet fra København er på vej til Glostrup. Kan de nå frem i tide og redde præsteboligen og kirken?
I 1905 ser brandbekæmpelsen i Glostrup noget anderledes ud, end den gør i dag. Man har endnu ikke noget brandvæsen. Alle gårde har pligt til selv at have en stige og en brandspand, men større brande er svære at bekæmpe i den lille stationsby.
Brandvæsnet fra København når heldigvis frem i tide og redder kirken. Men folk i byen har fået noget af en forskrækkelse. Man er mere eller mindre enige om, at der skal oprettes et brandvæsen i Glostrup. Der går dog endnu fem år, før det hele er på plads og 1. januar 1916 åbner den første brandstation i Glostrup.
Dengang lå brandstationen på den anden side af hovedvejen på hjørnet af Østervej. Siden er den blevet flyttet flere gange, men den har altid ligget i centrum af Glostrup. I 1949 blev den endelig flyttet til den nuværende placering.

Udvidelse over en øl
Det er ikke første gang, siden oprettelsen af Glostrup Brandvæsen i 1916, at opgaverne er blevet udvidet. Det oprindelige brandvæsen dækkede Glostrup og Herstederne. Senere kom Brøndby også med. Det gik lidt nemmere end sammenlægningen til Hovedstadens Beredskab.
– Der havde været brand, der hvor Glostrup Park Hotel ligger i dag og brandvæsnet fra Brøndby var blevet tilkaldt. De to brandmestre fra Glostrup og Brøndby tog efter slukningen en øl sammen og fandt ud af at det var bedre at blive til et brandvæsen, fortæller Henrik Vang Olesen, brandmester ved Vestegnens Brandvæsen.

Brandvæsnet kan alt
Da Glostrup Brandvæsen blev oprettet i 1916 var Glostrup en lille stationsby, og der var lang vej til landsbyerne Herstederne, Ejby og Hvissinge.
– I takt med industrialiseringen har vi fået flere opgaver. Vi har i dag nordeuropas største fabriksområde, vi har boliger fra villaer til højhuse og vi har faktisk også en flyveplads i Avedøre, siger Henrik Vang Olesen.
– Det bliver en spændende tid, som vi går i møde efter den 1. januar 2016, når Vestegnens Brandvæsen bliver en aktiv del af Hovedstadens Beredskab. I praksis har Hovedstadens Beredskab en stærk ambition om at være på forkant med udviklingen om at være en stærk medspiller i forhold til kommunernes visioner om at skabe tryghed og robusthed til gavn for borgerne, fortæller Henrik Vang Olesen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top