fbpx
Sang giver luft i lungerne
IMG_4996.jpg
Hver torsdag mødes et hold KOL patienter i Kilden med sanglærer Ann Dybdal Eriksen for at synge sammen i KOL Koret. Foto: Heiner Lützen Ank
BRØNDBY. Hver torsdag mødes et hold KOL patienter i Kulturhuset Kilden for at synge sammen, for sang giver luft i lungerne og mod på livet

– Prøv at forestil jer, at I har en snæver BH på. Vi vil gerne have lidt mere plads rundt om BHstrengen. Den skal ligesom bevæge sig, når man trækker luften ind. Korleder Ann Dybdal Eriksen stiller sig på skift foran de 16 KOL patienter, der denne torsdag formiddag er mødt op i Kulturhuset Kilden for at være med i KOL Koret.
– Prøv at mærk her på mig, så kan I får en fornemmelse af, hvordan BHen skal bevæge sig. Ann Dybdal Eriksen stiller sig foran en af mændene. Der bliver grinet hele vejen rundt.
– Hvis man kan læse det i Folkebladet, så får vi mange nye medlemmer.
Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL) er en lungesystem cirka 400.00 danskere lever med. KOL bevirker, at luftvejene snævrer sig ind, og at man får åndedrætsproblemer.
Har man først fået KOL, slipper man aldrig af med den igen, og det eneste, man kan gøre, er at træne lungerne, så problemerne kun langsomt bliver værre.
Her er sangen et oplagt træningsredskab, for ud over at sang gør glad og løsner op, så er den god træning for lungerne. Uden man nødvendigvis ligger mærke til det. Netop derfor blev KOL Koret i Brøndby en realitet lige før sommerferien.

Ikke kun rygning
Bjarne Mathiasen er initiativtager til både KOL Foreningen i Brøndby og KOL Koret. Han er ikke i tvivl om, at det at synge er godt for ham og de andre kordeltagere:
– Det er godt at synge sammen. Fordi træningen er god. Men også fordi det er rart at møde nogen, der er i samme situation.
Når vi har sunget sammen i en times tid, drikker vi altid kaffe sammen. Det er rigtig hyggeligt.
Når man hører ordet KOL, tænker de fleste på rygning. Men i følge Bjarne Mathiasen er der flere ting, der kan føre til KOL:
– Jeg er selv ryger, så det har nok spillet ind på min KOL. Men der er altså også andre ting, der kan føre til KOL. For eksempel astma og bronkitis, ligesom et arbejde med meget støv kan føre til KOL. Jeg har i mange år arbejdet som bager, og det er et arbejde med masser af støv.
Og det kan betale sig at synge i kor, også selv om man ikke kan synge, fortæller Bjarne Mathiasen:
– Vi går derfra med følelsen af at gøre noget godt for os selv i et fællesskab med ligestillede, og ikke mindst kan vi se resultatet af vores indsats i form af bedre kondition. Det er skønt.

Ringen rundt
– Uh, uh, badaba, badaba.
Ann Dybdal Eriksen har sat sig ved det hvide klaver, og alle kormedlemmerne har stillet sig omkring hende. Hun slår tonerne an.
– Sådan. Det lyder rigtig godt. I næste del af opvarmningen skal vi også danse lidt. Ann Dybdal Eriksen har rejst sig fra klaveret og svinger med armene. Hun sætter sig igen og koret begynder at sætte sig i bevægelse rundt om hende. Armene bevæger sig fra side til. Benene følger med i valsetakt.
– Flot. Det er rigtig godt. Ann Dybdal Eriksens stemme er klar og tydelig. Et af kormedlemmerne har sat sig på en stol. Det er blevet tid til en lille pause.

Mange aktiviteter
Da koret første gang var samlet i juli, var 11 personer mødt op. Men sådan er det ikke længere, fortæller Bjarne Mathiasen:
– Nu er vi oppe på 23 sangere, så det er gået rigtig godt. Der er jo altid nogen, der ikke kan komme. Vejeret kan spille ind, eller nogen skal til læge. Men vi holder øje med hinanden, og man ringer som regel afbud, hvis man ikke kan komme.
KOL Koret er imidlertid ikke det eneste tilbud, der er til personer med lungeproblemer i Brøndby, fortæller Bjarne Mathiasen:
– Vi har også en cafe i Kulturhuset Brønden, hvor vi også kan mødes. Her mødes vi hver tirsdag og får lov til at låne lokalerne.
I det hele taget er Bjarne Mathiasen glad for den hjælp, KOL Foreningen har fået af Brøndby Kommune:
– Der er altid mulighed for at hente hjælp hos kommunen, og hvis de ikke lige har mulighed for at give den nødvendige hjælp, kommer de med nogle redskaber, der muligvis kan bruges. Vi har fået rigtig god hjælp.
Selvom KOL Koret kun har eksisteret siden begyndelsen af juli, og foreningen kun er et par måneder ældre, så håber Bjarne Mathiasen, at aktiviteterne kan vokse
– Det var på tale, at et KOL Kor i Greve skulle holde et stævne tidligere i år. Men det blev desværre ikke til noget. Jeg håber, vi på et tidspunkt kan arrangere et stævne her i Brøndby.

Op og stå
Du kom med alt hvad der var dig
og sprængte hver en spærret vej
og hvilket forår blev det!
Det år, da alt blev stærkt og klart
og vildt og fyldt med tøbrudsfart
og alting råbte: lev det.

Kormedlemmerne har sat sig på stolene omkring klaveret og fundet højskolesangbøgerne.
Jens Rosendals kærlighedssang lyder sagte fra kormedlemmerne.
– Op og stå, I sidder jo og falder sammen. Det er ikke godt for sangen. Koret følger Ann Dybdal Eriksens opfordring og tager verset en gang til. Denne gang lidt kraftigere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top