fbpx
På vej til det næste hjem
IMG_4644.jpg
Solvang har tidligere fungeret som bolig for sygeplejerskerelever. Men de gule bygninger rummer nu hjemløse. Foto: Heiner Lützen Ank
GLOSTRUP. For nogle uger siden kunne Folkebladet fortælle, at Glostrup havde danmarksrekord i hjemløse. Nu har Folkebladet besøgt Solvang, hvor nogle af dem bor

– Thomas, Patrick og Abdal?
Klokken har netop passeret 9, og en almindelig dag på Solvang, et forsorgshjem for hjemløse, der holder til ved siden af Glostrup Hospital, er ved at begynde.
10-12 mennesker sidder omkring bordene i spisesalen, og fra køkkenet ved siden af blander lyden fra potter og pander, der bliver hevet frem, sig med rolig jazz.
– Er der nogen, der kunne være interesseret i at få noget arbejde i weekenden og tjene lidt penge? Den ansatte, der står for navneopråbet, kigger rundt på beboerne. De fleste kigger væk og fortæller, de skal noget og derfor ikke lige kan passe det ind i deres program at hjælpe til. Til sidst er der dog en, der indvilliger i at være med til at gøre rent.

Ikke kun Glostrup
Per Thunbo er forstander på Solvang, og han studsede også over antallet af hjemløse i Glostrup. Han mener, der kan være sket en registreringsfejl på grund af usikkerhed i forhold til folkeregisterlovgivning kontra hjemkommune efter Serviceloven. Per Thunbo mener, det reelle tal for Glostrup nok nærmere er 10-12 stykker, som kommunen også siger. For selvom Solvang ligger i Glostrup, er det ikke Glostrup Kommune, der står for driften af forsorgshjemmet, men derimod regionen:
– Vi har løbende borgere fra Glostrup Kommune, men vi har også fra de andre kommuner rundt omkring og også længere væk fra.

Ikke Hus Forbi
Solvang er et forsorgshjem, der ligesom herberger og forsorgshjem andre steder i Danmark fungerer som et midlertidigt hjem for hjemløse. Herbergerne og forsorgshjememene har forskellige profiler, og i følge Per Thuno har Solvang en særlig profil:
– Hvis man ser på nogle af de andre forsorgshjem, så er det steder, hvor mennesker, der har et aktivt misbrug af fx alkohol kan komme. Sådan er det ikke her hos os. Det tolerer vi ikke.
I det hele taget mener Per Thuno, at beboerne på Solvang er hjemløse på en anden måde end den, mange forbinder med hjemløshed:
– Vores beboere er ikke typiske Hus Forbi-sælgere. Den form for hjemløshed er nok nærmere et storbyfænomen. Dem, der bor hos os, skal nærmere stabiliseres, altså hjælpes til hurtigst muligt at komme tilbage i egen bolig eller en anden boform.

Hjemløsestrategi virker
Fra 2009 til 2012 blev et stort projekt kendt som hjemløsestrategien rullet ud over arbejdet med hjemløse i hele landet.
Hovedsigtet med denne strategi var, at der i kommunerne først og fremmest skulle fokuseres på at finde boliger til hjemløse, og at de skulle have hjælp til at fastholde dem, ud fra det såkaldte Housing First-princip. Dernæst kunne der fokuseres på de mange andre problemer, hjemløse også har.
Glostrup Kommune var ikke med i hjemløsestrategien, men det var Albertslund Kommune, som Solvang også arbejder sammen med. Og i følge Per Thunbo har arbejdet med hjemløsestrategien medført en positiv holdningsændring på Solvang:
– Vi har efter hjemløsestrategien ændret vores arbejdsmetode, da vi har taget strategien til os. Når man bliver indskrevet her hos os, så skal man i løbet af seks-otte uger have lavet en udredningsplan, altså en plan for, hvordan man kommer videre, og den skal der så arbejdes med, og inden 120 dage skal den være revideret, og helst skal beboeren være kommet videre til egen bolig eller anden boform.

Ikke for hyggeligt
For at beboerne skal være motiverede for at komme videre er det i følge Per Thunbo vigtigt, at Solvang ikke bliver et egentlig hjem for de hjemløse:
– Der skal naturligvis være rart at være på Solvang, men på den andne side skal det ikke være sådan at beboerne hellere vil være her end det sted, de kommer bagefter. Derfor har vi for eksempel ikke en masse aktivieteter, som de kommer til at savne, hvis de efterfølgende kommer til at bo selv i en lejlighed.
Et vigtigt aspekt i arbejdet med at hjælpe beboerne videre, er den hjælp, de får fra socialrådgiverne på stedet, fortæller Per Thunbo:
– Vi har seks socialrådgivere eller kontaktansvarlige, der hver har en gruppe beboere, som de hjælper med at komme videre.
At fokus er på at hjælpe bebeoerne videre er helt konkret, siger Per Thunbo:
– Beboerne skal være aktiv boligsøgende, og det betyder også, at når de får tilbudt en bolig fra den kommune, der hører til, så skal de også tage imod det. Man kan altså ikke takke nej til en bolig, fordi man ikke vil bo i et bestemt område af en kommune. Fokus er på at skaffe en bolig.

Bær og plejehjem
Lone er beboer på Solvang. Hun har boet her nogle måneder, og hun er glad for den hjælp, hun får:
– Jeg kan godt lide at være her. Jeg får hjælp til for eksempel at få styr på min medicin, og så hjælper de mig med at finde sted at bo.
Og Lone har et håb om, at hun finder en bestemt type bolig:
– Jeg kan godt lide det med, at der er menensker omkring mig, men at jeg stadig har mit eget, så et slags plejehjem ville være det bedste for mig.
Og selvom Lone lige nu er beboer på et plejehjem og også uden for arbejdsmarkedet, så har hun en drøm om en dag også at vende tilbage til arbejdsmarkedet:
– Jeg kunne godt tænke mig at åbne et bærdiskotek. Det skal være et slags bageri, men det lyder lidt kedeligt. Bærdiskotek lyder bedre. Det kunne jeg virkelig godt tænke mig.

Botilbudet Solvang er etableret i henhold til Servicelovens § 110.
Solvangs målgruppe er personer med særlige sociale problemer, der ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig, og som derfor har behov for et ​midlertidigt sted at bo og for tilbud om aktiverende støtte, omsorg og efter f​ølgende hjælp.​
Botil​budet består af to afdelinger:
Solvang har 33 pladser. 25 på Nordre Ringvej i Glostrup og to gange fire udflytningsboliger i Hvidovre og Brøndby. Efterforsorgen driver de 8 udflytningsboliger.
I dag forventes det, at kommunerne yder rådgivning og støtte i forlængelse af opfølgningen på hjemløsestrategien. Derfor ydrer Solvang ikke efterforsorg i egen lejlighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top