fbpx
Ledige skal være selvstændige
DSC_1065.jpg
Jørgen Wedele Petersen har deltaget i et kursus, der skulle hjælpe ledige til at tænke i, om de skulle blive selvtændig. Foto: Heiner Lützen Ank
BRØNDBY. I Brøndby skal et nyt initiativ hjælpe ledige til at tænke i, om det nye job ikke kan være som selvstændig

Det er torsdag formiddag i Kulturhuset Brønden. I biblioteket er de første bøger ved at blive sat på plads. I caféen bliver kaffen hældt op i krus og langet over disken, og ved et af bordnene har tre mænd i den arbejdsduelige alder slået sig ned.
Det er Henrik German Qvottrup fra Idéporten og Jan Møller og Jørgen Wedele Petersen.
Jan Møller og Jørgen Wedele Petersen har deltaget i det kursus, som Henrik German Qvottrup har stået for, og som i sær har henvendt sig til ledige med henblik på at åbne deres øjne for, at et fremtidigt job, måske kunne være et job som selvstændig. Denne torsdag formiddag mødes de tre for at følge op på det, de har talt om i løbet af kurset og hjælpe hinanden til at komme videre i processen.

Ændret holdning
Jørgen Wedele Petersen har været ledig, mens han gik på kurset, og det har givet ham mod på at tænke mere i retning af et liv som selvstændig. Fordi kurset har givet ham nogle konkrete redskaber. Men også fordi han godt kan lide den tankegang, der ligger bag kurset:
– Når man er ledig, er der ofte fokus på, hvad man ikke kan. Men her er fokuset et andet. Jeg tænker, man godt kunne lære noget af det rundt omkring i kommunerne, for det er vigtigt, at man får ændret holdningen til de ledige.
Jørgen Wedele Petersen vil gerne arbejde med at tilbyde kommuner forskellige konsulentydelser, og den drøm har han fået slebet til i løbet af kurset:
– Jeg er med på kurset, fordi det lyder spændende, og jeg er bestemt ikke blevet skuffet. Det er et rigtig godt netværk at have fremad.
Faktisk har Jørgen Wedele Petersen prøvet at være selvstændig før. Så de ting, de har været igennem på kurset, har han allerede snuset til på forhånd:
– Vi har blandt andet talt om, at det i nogle tilfælde kan tage noget id, inden man kan fakturere første gang. Det kan godt være lidt hårdt.
Alligevel har kurset givet Jørgen Wedele Petersen lyst til fortsat at tænke i selvstændige baner:
– Det svinger jo meget. Nogle uger er gode, for der har man gang i flere ting, og andre uger er det mere tungt. Men det er fantastisk, når man så endelig sælger noget.
Både Jan Møller og Jørgen Wedele Petersen understreger, at de har fået en god behandling af Brøndby Kommune. Men alligevel mener Jørgen Wedele Petersen, at det generelle syn på ledige, der ønsker at være selvstændige, godt kunne trænge til en justering:
– Dagpengesystemet er desværre indrette sådan, at der er for mange benspænd, hvis man gerne vil være selvstændig, når man er ledig. Det er ærgerligt.

Det sidste skub
Jan Møller har ganske vist ikke været ledig, mens han gik på kurset, men har alligevel været glad for at være med. For det har nemlig givet ham det, der skulle til at for at turde tænke i nye baner:
– Jeg havde inden kurset en drøm om at lave træningslejre for unge, der spiller fodbold, og den drøm har jeg arbejdet med på kurset.
Og når man har sådan en drøm, er det godt at holde den op mod andre i samme situation, fortæller Jan Møller:
– Det godt med noget sparring, så man kan få set det fra andre sider.

Netværk, netværk
Mange af de ting, Jan Møller og Jørgen Wedele Petersen fortæller, kan Henrik German Qvottrup nikke genkendende til fra andre kursister:
– Det vi vel grundlæggende tilbyder kursisterne er et netværk. Nogen, de kan prøve deres ideer og tanker af på.
Og i følge Henrik German Qvottrup er det at være selvstændig ikke begrænset til et bestemt fagområde:
– Kursisterne har mange forskellige ideer. Det strækker sig lige fra eksamenshjælp, over konsulentbistand af forskellig art til tolkevirksomhed. Nøgleordet er dog ofte serviceydelser.

Forberedelse
En gennemgående erfaring, kursisterne gør, i følge Henrik German Qvottrup er, at man ikke kan forvente succes fra dag et:
– En af de ting, vi taler meget om, er at man skal gøre sit forarbejde ordentligt. Det kræver tid, og så skal ikke have for mange overspringshandlinger. Man kan for eksempel let komme til at bruge alt for lang tid på at lave det lækre visitkort eller den flotte hjemmeside.
Og så er det for Henrik German Qvottrup vigtigt at slå en ting helt fast for kursisterne:
– Man skal jo kunne leve af det. Man skal altså grundlæggende tjene nogle penge, og derfor kan det godt være, man bliver nødt til at tilpasse sin drøm, så man kommer til at sælge noget, man kan tjene penge på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top