fbpx
Lars hjælper med at åbne rudekuverterne
Lars-2.jpg
Lars Christensen arbejder som økonomisk rådgiver i Brøndby Strand, og hans opgave er at hjælpe med, at beboerne ikke bliver sat på gaden. Foto: Mette Krogh Olsen
BRØNDBY. Lars Christensen arbejder som økonomisk rådgiver for Bo-Vest i Brøndby Strand og opgaven er klar: hjælp folk med at få styr på økonomien, så de ikke bliver sat på gaden

De mennesker, der opsøger Lars Christensen på Netværkskontoret i Brøndby Strand har et problem. Kontrollen med deres økonomi er gledet dem af hænde, og de er ofte i en situation, hvor de skal have hjælp her og nu til at få styr på regninger og rudekuverter, fordi de ellers risikerer at ryge ud af deres lejlighed:
– Nogle gange er der tale om decideret brandslukning, hvor de måske kommer om fredagen og fortæller, at fogeden kommer på mandag og sætter dem på gaden, hvis de ikke får betalt deres husleje. Det kan være svært, for jeg har ingen penge, jeg kan give dem, men må tale med dem om, hvad de kan gøre. I mange tilfælde råder jeg dem i sådanne situationer til at spørge familie og venner, om de ikke kan hjælpe dem et lån, så de ikke bliver sat på gaden.

Lad ikke stå til
Det bedste er dog ifølge Lars Christensen, hvis mennesker med uorden i økonomien opsøger ham lidt før:
– Forebyggelse er nøgleordet. Det gælder naturligvis om at hjælpe beboerne, inden de kommer i så alvorlige situationer.
Og alvorlige situationer opstår ifølge Lars Christensen typisk, når man lader stå til:
– Det værste man kan gøre, er ikke at gøre noget. Jeg oplever nogle gange folk komme herned med poser fulde af uåbnede kuverter. Så åbner vi dem én efter én for at se, hvad der skal gøres. Så hjælper jeg beboerne med at lave aftaler med de forskellige kreditorer, der gerne vil have deres penge.

Forskellige typer gæld
De beboere, Lars Christensen er i kontakt med, har mange forskellige former for gæld:
– De har typisk ikke kun gæld et sted, men mange steder. Et af de værste steder at skylde penge er hos SKAT. De kan nemlig finde på at tilbageholde nogle af de penge, man får, for eksempel overførselsindkomster. Men man er altså nødt til at tage kontakt til SKAT for eventuelt at lave en aftale med dem.
En kreditor, som også kan volde problemer, er banken, fortæller Lars Christensen:
– Det er heller ikke godt at skylde banken penge. Men her kan man nogle gange forhandle, for det er trods alt bedre for banken, at den får lidt hele tiden, end at den slet ingen penge får overhovedet.

Hjælp til selvhjælp
Lars Christensen er ansat af Bo-Vest , og selvom hans opgave i sidste ende er at sørge for, at boligorganisationen ikke mister lejeindtægter fra beboere, der har rod i økonomien, så er der for ham intet modsætningsforhold i at hjælpe Bo-Vest og de enkelte beboere:
– Naturligvis er Bo-Vest interesseret i, at dem, jeg hjælper, har penge til at betale husleje. For det er jo de andre beboere, der kommer til at betale for ubetalt husleje. Så når jeg hjælper med at få styr på økonomien, så hjælper jeg både beboerne og Bo-Vest.
Men det handler ikke kun om økonomi. Rådgivningen er en del af Bo-Vests politik for socialt ansvar for at fokusere på de menneskelige omkostninger ved udsættelser. Derfor har vi også et rigtigt godt samarbejde med kommunerne.
Og indsatsen nytter, fortæller Lars Christensen:
– I den tid, jeg har været ansat, er antallet af udsættelser faldet fra 46 til 13 per år.

Mere end økonomi
Økonomien er naturligvis et stort problem, for de mennesker, Lars Christensen hjælper. Men de har ofte flere problemer end blot økonomisk uorden:
– Det er mennesker, der har mange andre problemer at forholde sig til. Det kan for eksempel være i forhold til alkohol eller spil, eller de kan have været udsat for en hændelse, der har vendt op og ned på deres liv, så de ikke længere holder styr på deres økonomi.
Derfor er det heller ikke nok, at Lars Christensen forstår at lægge budgetter og kender nummeret til SKAT. Der er også brug for andre evner:
– Det pædagogiske fylder meget, og så handler det også om at være med til at skabe overblik og at kunne lytte. De mennesker, jeg hjælper, er ofte i en situation, hvor alle tabuer er brudt, og de viser mig derfor en enorm tilllid og fortæller alt.

Kan ramme alle
Brøndby Strand er et stort område med mange beboere, og også mange forskellige beboere. Det kan Lars Christensen i den grad genkende, fordi han jævnligt besøger folk i deres egne hjem:
– Jeg kommer i mange forskellige hjem. Nogle gange kan man godt se, at det sejler på flere niveauer. Men andre gange kommer jeg også i hjem, som er pæne og rene, og hvor man ikke umiddelbart kan se, at beboerne har økonomiske problemer. Så slår det mig, at økonomisk uorden kan ramme alle, ikke kun socialt udsatte.

Lars Christensen er den ene af to økonomiske rådgivere ansat af Bo-Vest, og de to rådgivere kommer til flere områder på Vestegnen. Lars Christensen besøger Netværkskontoret i Brøndby Strand hver torsdag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top