fbpx
(H)vide forskelle
Brøndby-Glostrup-Charlotte-sne-sh.jpg
Billederne er taget søndag morgen på Østbrovej i skellet mellem Brøndby og Glostrup Kommune, som var et af de steder, hvor snerydningen viste forskel. Foto: Charlotte Larsen
HELE OMRÅDET. Lørdag faldt sneen tæt i Folkebladets område. Derfor måtte sneryderne arbejde hårdt. Men i følge flere læsere er der stor forskel på prioriteterne i de tre kommuner

Hver dag cykler Poul Hansen de cirka fem kilometer, der er mellem hjemmet på Rødkælkevej og arbejdspladsen, der ligger på Vallensbækvej i Brøndby.
Dermed passerer han via broen på Sdr. Ringvej kommunegrænsen mellem de to kommuner. Ikke noget man på en almindelig dag bemærker. Men mandag morgen var Poul Hansen ikke i tvivl om, hvornår han forlod Glostrup Kommune og kom til Brøndby:
– Man kan mærke forskel, så snart man kommer til Brøndby, for så er stierne ryddet. Når man cykler rundt i Glostrup er der ikke ryddet, og nogle steder ligger der grene fra træer, der er faldet midt på cykelstien, og faktisk minder det mest af alt om at køre rundt på en skovsti.
I følge Poul Hansen er det ikke første gang, han oplever dette problem:
– Sådan er det hver gang. Der er ryddet i Brøndby, men ikke i Glostrup. Det undrer mig, at der er så stor forskel.
At snerydningen i Glostrup Kommune var mangelfuld, mener Martin Peter Stolarczyk Jensen, der valgte at lade bilen stå for i stedet at tage bussen, også:
– Jeg bor ikke så langt fra svømmehallen i Glostrup, og der var mange fortove og cykelstier, der ikke var ryddet. Det var slemt. Jeg var for eksempel nødt til at hjælpe en kvinde, der var ved at falde.
Ligesom Poul Hansen peger Martin Peter Stolarczyk Jensen også på området omkring broen på Sdr. Ringvej som et område, hvor snerydningen ikke var god:
– Det var rigtig slemt på Sydvestvej lige der, hvor man kører op på broen.

Det kom overraskede
Torbjørn Nicolaisen er chef for Vej og Park. Han understreger, at snefaldet kom pludseligt, men er, taget dette i betragtning, alligevel tilfreds med indsatsen:
– Lørdag 21. november falder der usædvanligt meget sne af en karakter, som vi sjældent før har set. Normalt salter kommunen præventivt. Det vil sige, at vi salter før et kommende snefald eller frostperiode. Men da nedbøren begyndte med regn, der blev efterfulgt af kraftig slud, gav det ikke nogen mening at salte præventivt, da alt saltet ville løbe i regnvandsledningerne. Slud gik over i meget kraftigt snefald, som hurtigt lagde sig i et tykt lag. Efterfølgende frøs det, hvilket bevirkede, at mange store grene knækkede og mange træer væltede. Lørdag eftermiddag, da slud går over i sne, indkaldes alt disponibelt mandskab. Mange steder måtte Vej og Park først skære træer og grene væk, før vi kunne rydde fortove og cykelstier. Inden Vej og Park kom gennem de strækninger, der skulle ryddes, var meget sne blevet til is og dermed sværere og langsommeligere at fjerne. Fra lørdag og frem til mandag morgen arbejder de 12 mand på vagtholdet i døgndrift med undtagelse af et par sovepauser. Fra mandag morgen suppleres vagtholdet med resten af Vej og Parks medarbejdere, som også går ind i vintertjenesten.
Der var imidlertid også problemer, fortæller Torbjørn Nicolaisen:
– Langs Hovedvejen og Ring 3 har kommunen entreprenører til at udføre vintertjenesten. Vi må konstatere, at meget sne fra kørebanen blev plovet ind på cykelstien igen og frøs fast, hvilket gjorde rydning meget svær.
Og så forsikrer Torbjørn Nicolaisen, at cykelstierne i kommunen har høj prioritet:
– Cykelstier er prioriteret højt i kommunen og ryddes som primære strækninger.

Cykelstier prioriteres
Hos Brøndby Kommune medgiver driftsleder Frank Olsen, Materialegården, at det har været en hård weekend:
– Det har været en hård weekend. Den store snemængde kom bag på os, jeg mindes ikke tidligere, at vi har fået så meget sne på så kort tid, og det har givet udfordringer. Alligevel er det i følge Frank Olsen gået godt:
– Vores bestræbelser på at holde veje og cykelstier farbare er lykkedes rimeligt. Vi rydder sne og bekæmper glatføre døgnet rundt, og vi har i perioder haft ti plove ude på vejene. Vores folk gik i gang lørdag kl. 16 og har været i gang på 12 timers vagter. Når der kommer så store mængder sne, så tager det bare længere tid at håndtere.
Til trods for den megen sne og de mange timers arbejde, har cykelstier høj prioritet i Brøndby Kommune, forsikrer Frank Olsen:
– Cykelstier er højt prioriteret i Brøndby, fordi det er vigtigt for os, at cyklisterne får en god oplevelse trods den megen sne. Derfor har vi konstant haft fire plove i gang på cykelstierne. I dag (mandag, red.) er vi ude og rydde op, fjerne de bunker, der ligger til gene for folk og cyklister, for eksempel ved busstopsteder, vejkryds, etc.

Tilfredshed i Vallensbæk
I Vallensbæk er kommunen også godt tifreds med snerydningen. Således siger John Sørensen, konstitueret driftsleder i Vej og Park:
– Vi startede med at rydde lørdag. Så startede vi søndag morgen kl. 03 og har kørt hele søndagen indtil ved 19-tiden. Derudover har vi kontrakt nogle private traktorejere, som hjælper os med rydningen, når der er spidsbelastning. Vi nåede de fleste veje, selvom der faldt omkring 30 cm sne på et halvt døgns tid. Vi har haft 20 mand ude i weekenden.
Også rydningen på cykelstierne er John Sørensen tilfreds med:
– Langt de fleste cykelstier er blevet ryddet, og vi har selvfølgelig prioriteret dem, vi har som første prioritet. Vi har nogle cykelstier, der har første prioritet, og de bliver ryddet som noget af det første samtidig med hovedvejene. De mindre befærdede cykelstier bliver ryddet derefter.

Man kan se mere om snerydningen i Glostrup Kommune her: glostrup.dk/snerydning

4 kommentarer om “(H)vide forskelle”

 1. jean claude guinot siger:

  den forskelle har eksisteret så længe jeg husker imellem de 2 snerydnings standard i Brøndby Kommunen og Glostrup.(til fordel for Brøndby)

 2. Per Vilhelmsen siger:

  Nu kører jeg bus, 500S, som kører igennem 9 kommuner.
  Jeg må sige, at Glostrup har den ringeste snerydning.
  Brøndby er så også den bedste af de 9 kommuner.
  Allerede om mandagen var stoppestederne ryddet i Brøndby, men onsdag var stoppestedet ved Rigshospitalet Glostrup, modsat side, ikke ryddet.
  Glostrup Station lignede noget der var løgn, krydset Hovedvejen, Nyvej, der var sneen lagt i bunker på vejen, så det var svært at komme ned til stationen. Der er også et vejskilt der har fået et skub.
  I samme liga som Glostrup, kan jeg nævne Birkerød.

 3. lars nielsen siger:

  Jeg ved ikke, hvordan det kan komme bag på vej og park i Glostrup, at der ville komme sne lørdag, da pressen har skrevet en hel del omrkring det.
  Jeg har svært ved at forstå, at vej og park kan være tilfredse den snerydning eller mangel på samme der forgik søndag.
  Jeg bor 200 meter fra Glostrupcentret og skulle søndag eftermiddag ad Nørre allè som absolut ikke var ryddet på hverken fortorv eller cyklesti og krydset Nørre allè/hovedvejen var under al kritik.
  Heldigt at man ikke er gangbesværet eller på cykel.
  Så den priotering med cykelstier holder ikke en meter.
  Den historie med at sneen blev til is holder heller ikke, fordi da jeg var ude for at skrabe sne søndag eftermiddag, var det ikke blevet is endnu.
  Jeg tror mere på at Glostrup Kommune, bevist har nedprioteret snerydning for at spare penge.

 4. Henrik Jensen siger:

  Mandag morgen var den stadig gal på Hovedvejen fra Albertslund til Glostrupcenteret og på Østbrovej i Glostrup. Fortove og cykelstier langs Hovedvejen og ved Glostrupcenteret var ikke ryddet og i mellemtiden var sneen frosset fast så det var umuligt at cykle og ret svært at komme frem flere steder på gåben. I Krydset ved Centeret var der meget høje snevolde uden adgang til fodgængerovergangene fra fortovet så i stedet gik folk på vejbanen f.eks. med klapvogne. På stedet var der alene 2 ligeudbaner så de gik mellem bilerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top