fbpx
Hjælp at hente hvis hashen styrer hverdagen
psykolog-anne-marie.jpg
Anne-Marie Sørensen er behandlingsansvarlig psykolog på Behandlingscenter Brøndby, og sammen med de andre ansatte hjælper hun unge, der blandt andet har problemer med hash. Foto: Behandlingscenter Brøndby
BRØNDBY. Et nyt behandlingscenter i Brøndby hjælper afhængige af hash, stoffer og medicin. En hjælp Mathias fik brug for

Optursfed og nedtursfed. Lige gyldigt om det går godt eller skidt, er der en undskyldning for at ryge hash eller tage stoffer. Det, der for mange begynder som en fest med vennerne, kan udvikle sig til et isoleret liv bag nedrullede gardiner. Men nu er der hjælp til alle, som oplever, at hash, stoffer eller medicin styrer deres liv. Behandlingscenter Brøndby tilbyder gratis samtaler, rådgivning og behandling.

Livet gledet forbi
På Behandlingscenter Brøndby forklarer behandlingsansvarlig psykolog, Anne-Marie Sørensen, at de fleste på centret er unge hashrygere, som har erkendt, at de har behov for hjælp:
– En dag opdager de, at tiden står stille for dem, mens livet glider forbi. De sammenligner sig med deres tidligere klassekammerater, som har fået en uddannelse, godt job, familie og børn, siger Anne-Marie Sørensen.

Anden selvforståelse
Anne-Marie Sørensen forklarer, at de ikke ser sig som misbrugere:
-I starten tænker de, at hash ikke er noget problem. De ryger bare i stedet for at drikke alkohol lige som alle andre. De unge, vi ser, har prøvet at stoppe mange gange, inden de erkender, at deres brug af stoffer giver dem store vanskeligheder.

Forsøgte at skjule det
Det kender den 29-årige blikkenslager Mathias. Da han var teenager, gik det næsten helt galt. I 7. klasse begyndte han at ryge hash med kammeraterne.
Han var skoletræt, forældrene blev skilt, og han havnede i et ungdomsfængsel efter kriminalitet. Heldigvis lykkedes det ham at kvitte den kriminelle løbebane og få uddannelse og arbejde, men livet var stadig ikke godt.
– Jeg var god til at skjule, at jeg røg hash. Efter klokken 22 røg jeg ikke og mødte på arbejde om morgenen. Men jeg blev mere og mere indelukket og mistroisk over for andre, fortæller Mathias.
Det var pinligt at være skæv. Ingen måtte se ham påvirket. Så han kom hverken ud eller fik en kæreste.
– Jeg havde skyklapper på og så ingen mennesker. Jeg gik som i en osteklokke, erindrer Mathias.

Ville stoppe
For to år siden fik Mathias en depression. Ved lægens hjælp kom han ud af depressionen, men forsatte sit misbrug. Men han vidste, der skulle ske noget i hans liv.
– Det gik op for mig, at jeg ikke havde nået det, jeg ville i livet. Jeg vil ikke længere ligge i en tåge i en lejlighed og lukke mig inde i mig selv, erkender Mathias.

Hårde abstinenser
Derfor kontaktede Mathias Behandlingscenter Brøndby. Her aftalte han en plan for behandlingen sammen med en kontaktperson. Mathias brugte halvanden måned til nedtrapning.
– Ved samtalerne med min kontaktperson fik jeg mental sparring. Jeg har også snakket med en psykolog, da jeg havde nogle slemme ting, jeg skulle have bearbejdet psykisk. Jeg har fået indsigt i mig selv og har lært at bearbejde negative tanker, forklarer Mathias.
Det var en udfordring for Mathias at slippe 15 års dårlige vaner med at ryge hash.
– Abstinenserne var hårde. Jeg kunne ikke sove om natten, og mit hovedet var fyldt med et tankemylder. Jeg blev ekstremt sensitiv overfor lyde og overvældet af indtryk, husker han.

Sejre og nederlag
Som psykolog er Anne-Marie Sørensen vidne til både kampe og succeser.
– Ligegyldigt hvor meget vi som behandlere gør, så står den enkelte mange timer alene med de fysiske og psykiske abstinenser, konstaterer hun.
I dag er Mathias ikke bare stoppet med at ryge hash og kommet ud af sin isolation, han har også fået et drømmejob, hvor han hjælper unge, der er i samme situation, som han var engang.

Mathias optræder anonymt, da han har lagt fortiden bag sig

Behandlingscenter Brøndby er et gratis tilbud i Brøndby Kommune til dig der ryger hash, tager stoffer eller tager mere smertestillende eller beroligende medicin, end lægen udskriver
Behandlingscenter Brøndby tilbyder samtaler, vejledning og behandling, så man kan blive bedre til at styre sit forbrug, eller stoppe helt.
Pårørende kan også få hjælp, så de kan støtte deres søn, datter, kæreste eller ægtefælle. Behandlingen er ambulant og bliver skræddersyet til den enkelte. Man kan opretholde et almindeligt liv med familien og fortsætte med arbejde eller uddannelse.
Se mere på behandlingscenterBrondby.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top