fbpx
Demonstrationer på gymnasiet
Brøndbygym.jpg
Eleverne på Brøndby Gymnasium er utilfredse med de foreslåede besparelser på uddannelse. De bakkes op af lærerne og rektor. Foto: Brøndby Gymnasium
BRØNDBY. Eleverne, lærerne og ledelsen på Brøndby Gymnasium er enige: Dårlig ide at spare på uddannelsen

På Brøndby Gymnasium har uroen spredt sig blandt skolens elever. Uroen skyldes elevernes fremtidsudsigter: De har nemlig ændret sig på grund af regeringens beslutning om voldsomme nedskæringer på de danske ungdomsuddannelser.
Konkret vil regeringen skære 8,7 milliarder kroner på uddannelserne de næste fire år. Og det vil for de fleste gymnasier betyde mærkbare ændringer i den daglige undervisning.
Rektor på Brøndby Gymnasium, Pia Sadolin, forudser, at nedskæringerne vil komme til at betyde fyrede lærere eller en ophævelse af det nuværende klasseloft på 28 elever per klasse:
– På et gymnasium som vores betyder det rigtig meget at skulle spare et så stort beløb, som dét der er varslet. Vi er et lille gymnasium, så vores økonomi er ret stramt styret, og vi har ikke så meget at rutte med. I praksis vil fyring af lærere eller ophævelse af elevloftet i de enkelte klasser derfor være det eneste sted, hvor det batter noget at skære ned.
I følge Pia Sadolin kan besparelserne få konsekvenser på længere sigt:
– Selvfølgelig skal vi alle være med til at løfte og bære, når der er økonomisk krise, men jeg synes, at det er helt urimeligt hvis det i den grad kommer til at gå ud over de unge mennesker, der skal være med til at sørge for, at Danmark kan vækste og klare sig godt i fremtiden.

Vanvittigt
Også Bo Stage, tillidsrepræsentant for underviserne på Brøndby Gymnasium, mener, at nedskæringerne vil få fatale konsekvenser for kvaliteten på de unges uddannelser, ligesom små gymnasier desuden vil komme i farezonen for lukning:
– Det er i mine øjne vanvittigt, at man, efter allerede at have sparet på ungdomsuddannelserne siden 2008, nu vil til at spare så markant, at flere små gymnasier er truet på eksistensen. Der følger reelt færre penge med pr. elev i dag end der gjorde i 2008. Det harmonerer utroligt dårligt med de politiske udmeldinger omkring øget kvalitet på ungdomsuddannelserne.
Og det vil få konsekvenser mener Bo Stage:
– Besparelserne vil sandsynligvis koste stillinger på Brøndby Gymnasium. I praksis vil det også betyde flere elever i klasserne, mindre forberedelse og mindre tid til vejledning. Alt sammen noget der vil sænke kvaliteten af undervisningen.

Vores fremtid
To af de gymnasieelever, der er utrygge ved disse udsigter, er Sebastian Claudi Grøn-Iversen fra 1.n og Ida Marie Engmose fra 1.i: De deltog i torsdagens store demonstration på Christiansborg mod nedskæringerne:
– Jeg demonstrerede foran Christiansborg, fordi det gælder vores fremtid. Nedskæringerne vil gøre undervisningen dårligere, og det vil i sidste ende give mig ringere muligheder, når jeg skal videre i uddannelsessystemet, fortæller Sebastian Claudi Grøn-Iversen.
Det samme mener Ida Marie Engmose:
-Ja, det er hele vores generations fremtid og muligheder, der er på spil. Vores lærere er rigtig gode til at motivere os, så jeg er bange for at miste dem på grund af besparelserne. Den måde lærerne bliver behandlet på, det er bare ikke ok. De er en del af vores hverdag, og de er grunden til at vi bliver klogere hver dag. De hjælper os igennem de ting, vi ikke er gode til fagligt, og de støtter os i de ting vi er gode til. De vores vej til en god fremtid.

Rektor bakker op
Elevernes valg om at støtte elev-demonstrationerne mod nedskæringerne møder fuld opbakning fra rektor Pia Sadolin:
– Jeg støtter naturligvis elevernes initiativer, og jeg kan godt forstå deres engagement i det her. Det er virkelig deres fremtid, der er truet, og det er en helt ny tendens i forhold til den uddannelsespolitik, der har været ført, hvor man har taget meget hensyn til, at ét af Danmarks vigtigste råstoffer er de veluddannede unge, der skal bære det danske erhvervsliv på sigt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top