fbpx
Dag med fokus på hyletoner i øret
Tinnitus-dag.jpg
Lørdag var der fokus på tinitus i Kulturhuset Kilden, da Høreforeningen inviterede til tinitusdagen. Foto: Høreforeningen
BRØNDBY. Lørdag satte Høreforeningen fokus på hørelsen, da de markede tinnitusdagen i Kilden

Nogle af landets største tinnitus-eksperter besøgte lørdag den 31. oktober kulturhuset Kilden. Her havde Høreforeningen nemlig inviteret til informationsdag om tinnitus, lidelsen der for eksempel kan være en hyletone eller andre lyde i øret. Over 80 personer valgte at bruge en efterårsdag indendørs for at få mere at vide.

Det kan give problemer
Psykolog Anne-Mette Mohr, der har arbejdet med mennesker med høreproblemer i over 20 år, slog fast, at tinnitus er en fysisk lidelse, der kommer af overaktivitet i hørenerven.
Når lyden bliver ved, kan der ske en overreaktion af psykologisk karakter, typisk fordi man bliver bange for, at den ikke forsvinder igen.
– Det er naturligt med en reaktion, og den enkeltes personlighed og psykologiske mekanismer kan øge oplevelsen af tinnitus, fortalte psykologen.
Hjernens alarmsystem sætter i gang, og det kan være svært at lære hjernen, at denne nye lyd ikke er farlig. Hendes gode budskab var, at tinnitus kan behandles/trænes væk i mange tilfælde.
Hvis din ørelæge siger; ’det må du leve med’, så bør du finde en anden ørelæge og opsøge kommunikationscentret i Hellerup, hvis du ikke kan holde din tinnitus ud. Du kan også få nu-og-her hjælp hos House of Hearing på Frederiksberg (houseofhearing.dk).

Få det undersøgt
Associeret professor og afdelingslæge på Rigshospitalets øre-næse-halsklinik Morten Friis kunne fortælle, at tinnitus stiger med alderen og normalt starter i 40-50-års alderen, hvis man ikke lige har fået en støjskade.
Tinnituslyden i øret kan være pulserende, konstant eller køre op og ned, den kan sidde i begge ører eller i et, og den kan have en eller flere ”toner” og ligge i hele spektret af toner. Det er yderst vigtigt at gå til sin læge, hvis tinnitus bliver ved.
– Årsagen til tinnitus kan være noget så banalt som ørevoks, men kan også sidde i mellemøret (væske), skyldes ødelagte hårceller i det indre øre eller nervetrådene til hørecentret, fortalte han.
Man kan også have forskellige former for muskelspændinger, der kan give tinnitus.

Høreapparater
Blandt behandlingsformerne blev det fra begge eksperter understreget, at høreapparatbehandling ofte hjælper, hvis man samtidig har en hørenedsættelse. Når der skrues op for lyden, vil hjernen dæmpe de lyde, den selv frembringer.
– Et studie fra 2013 viser, at mindst halvdelen får det bedre ved at bruge høreapparat, fortalte Morten Friis.
Lydterapi er også godt for tinnitus. Der findes i dag en række apps, her har Oticon bl.a. en gratis app Tinnitus Sound, hvor man både kan finde afslappende lyde og lægge sine egne lyde ind.

Gode råd
Anne-Mette Mohrs har en række råd til mennesker med tinnitus: Tinnitus vil over tid glide i baggrunden, når du
• sørger for at have lyd omkring dig
• bruger dit høreapparat, hvis du har et høretab
• træner dig i at lytte aktivt henover tinnitus
• kun hæfter dig ved de gode historier og lader være med at surfe for meget på nettet
• får hjælp til at håndtere sideløbende problematikker såsom sorg, angst, stress, depression
• bevarer optimismen

Mellem 10 og 20 procent af danskerne har en tinnitus. 1 procent har en tinnitus så svær, at den betegnes som invaliderende. Man kan læse mere om tinnitus, årsager og behandling på Høreforeningens hjemmeside www.hoereforeningen.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top