fbpx
Vallensbæks budget vedtaget
Rådhuset-set-fra-øst-beh.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På kommunalbestyrelsesmødet i sidste uge blev et flertal i Vallensbæk enige om et budget for 2016. DF var imod store dele af det. Foto: Vallensbæk Kommune
VALLENSBÆK. Som Folkebladet tidligere har kunnet fortælle, er flertallet i kommunalbestyrelsen i Vallensbæk enige om budgettet for 2016. Nu er det så vedtaget, men uenigheden fortsætter

På kommunalbestyrelsesmødet i Vallensbæk i sidste uge blev budgettet for 2016 vedtaget. I den forbindelse siger borgmester, Henrik Rasmussen (C):

– Det er et budget med fokus på udvikling af Vallensbæks faciliteter, infrastruktur og grønne områder, men også et budget, der sikrer byens borgere et højt serviceniveau.

Budgetforliget blev indgået af Det Konservative Folkeparti, Socialdemokraterne, Venstre og Socialistisk Folkeparti. Dansk Folkeparti valgte at stemme for dele af budgettet.

Øknomisk ansvarlig

I den pressemeddelese, Vallensbæk Kommune sendte ud efter mødet, hedder det blandt andet:

“Budgettet sikrer en solid kassebeholdning, nedbringer kommunens gæld og holder skatteprocent og grundskyldspromille. Men der er også gjort plads til investeringer i blandt andet renovering af Pilehaveskolen og daginstitutionen Mejsebo, opførelse af en ny hal ved Idrætscentret, ombygning af den sydlige del af stationstorvet, etablering af en rundkørsel ved Idræts Allé og flere hold på Musikskolen. Samtidig er der afsat flere penge til renholdelse af stier og fortove og fjernelse af ukrudt.”

Besparelserne

I følge pressemedddelelsen medfører budgettet imidlertid også besparelser i Valelnsbæk. Således hedder det i pressemeddelesen:

“Besparelserne sker blandt andet ved at reducere budgettet til indkøb af varer og tjenesteydelser og udskifte gadebelysning til LED-pærer. Åbningstiderne på rådhuset og i Kultur- & Borgerhuset reduceres, og der vil derudover ske administrative besparelser.”

Tager ikke ansvar

Der har både i forbindelse med indgåelse af budgetforliget som ved den endelige godkendelse af budgettet, været en kraftig diskussion blandt de lokale partier i Vallensbæk. De fire partier bag forliget har nemlig beskyldt Dansk Folkeparti for ikke at ville tage ansvar for kommunens budget. Således siger for eksempel Erdal Colak fra SF i forbindels med vedtagelsen af budgettet:

– I den her budgetforhandling har fire partier været med til beslutningsforslaget, idet vi tænker på Vallensbæks fremtid, hvorimod gruppe O (Dansk Folkeparti, red.) har valgt at stå på sidelinien. Nok fordi gruppe O ikke vil tage ansvar. Det er nemmere at være neutral, så behøver man heller ikke at tage konsekvensen af resultaterne, hvilket gruppe O har vist ved at ikke deltage i budgetforhandlingerne.

Hele vejen igennem

Heller ikke Søren Wiborg fra Socialdemokraterne havde meget til overs for Dansk Folkeparti, da budgettet blev vedtaget. På mødet sagde Søren Wiborg blandt andet:

– For eksempel vil DF spare en rundkørsel væk i et af kommunens farligste vejkryds ved Golfsvinget og Vallensbæk Torvevej. Der er sket forholdsvis mange færdselsuheld i det kryds og også med personskade til følge. En tilskadekomst i trafikken koster over et livsforløb samfundet 4,6 mio. kr. ud over de menneskelige omkostninger. Det er et faktum. Der har i perioden 2009-2014 været seks tilskadekomne i det kryds. Dvs. en udgift på næsten 28 mio. kr. Kommunernes udgift er cirka halvdelen, og alligevel vil DF fjerne et trafiksikkerhedsanlæg til 3,5 mio. kr. Heldigvis er der et meget stort flertal i kommunalbestyrelsen, som sætter borgernes sikkerhed højere. Sådan kan man tage hver enkelt af DF’s forslag og bryde ned.

Rådhuset i vejen

Til krtikken fra de andre partier sagde Kenneth Kristensen Berth (DF):

– Som jeg sagde ved førstebehandlingen, så ville vi bestemt gerne være med i et budget, men vi var også klar over, at det ville blive vanskeligt denne gang, fordi der er et projekt på 7 mio. kr. i form af renoveringen af Rådhusets stueetage, så det bliver til en multisal, som vi ikke var tilhængere af. Det er klart, at hvis vi skulle have stemt for sådan et forslag, som vi er så meget imod, så skulle der være meget vægtige grunde hertil, og da fandt vi i løbet af budgetforhandlingerne ud af, at det var ikke muligt at få så store indrømmelser fra borgmesteren, som ville have kunnet legitimere vores deltagelse i budgettet.

I forbindelse med debatten af budgettet fremlagde Dansk folkeparti selv flere forslag. Om dem sagde Kennetk Kristensen Berth:

– Jeg tror, det er tydeligt for enhver, der læser vores forslag igennem, at vi har prioriteret ældre og børn. Mere hjemmehjælp til de svageste ældre, ansættelse af en aktivitetsmedarbejder til Pilehaven, Rønnebækhus og Seniorhuset, at maden til de ældre ikke stiger i pris næste år og at der bliver etableret et værksted i Seniorhuset. For børnene etablering af en legeplads i Vallensbæk Nord, en udvidelse af Naturlegepladsen og en pulje på en halv million til indkøb af dyrt legetøj til vores daginstitutioner – og samtidig skrotter vi alle besparelserne på skole, daginstitutions og ældreområdet, som budgetpartierne gennemføre.

Venstre med

Venstre er også med i budgettet for 2016. Og selvom partiet også gerne havde set, at der ikke blev brugt penge på rådhuset, så var det i følge Niels Jørgensen nødvendigt at acceptere denne del af aftalen:

– Det er jo ikke sådan, at Venstre med et pludselig er blevet stor tilhænger af f.eks. den berygtede Digitale Kunsthal – DIAS, i jernbanegennemgangen, eller vi finder anvendelsen af de mange millioner til en yderligere ombygning af mødefløjen på Rådhuset som den mest geniale eller nødvendigste ting at bruge skattekroner på, men det er nu engang det, som grupperne C og A prioriterer højt, og så kan det jo under alle omstændigheder stemmes igennem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top