fbpx
Vallensbæk Idrætsforening af 1939 – VI39 – sådan startede det hele
Banemanns-iskiosk.jpg
Man må sige, at der er sket rigtig meget i løbet af de snart 75 år, som VI39 har eksisteret, konstaterer Jan Eriksen. Foto: Vallensbæk Lokalhistoriske Forening.
VALLENSBÆK. I 1939 var Vallensbæk en lille landsby med under 500 indbyggere, men skønt trusler om krig formørkede Europa samledes en lille gruppe personer med interesse for sport

Mødet fandt sted hos 1. lærer Peter K. Larsen i lærerboligen ved den gamle landsby skole, der lå på Bygaden – i svinget skråt over for Mariehøj. Det blev starten på Vallensbæk Idrætsforening af 1939 – i daglig tale VI39 og den første formand blev – naturligt nok – 1. lærer Peter K. Larsen.
Man ønskede naturligvis, at faciliteterne skulle være i orden, men man kan vel knapt nok kalde den første fodboldbane for en fodboldbane. Den blev placeret på engen ved det daværende rebslageri, og hvor Litex og siden FMC kom til at ligge (på hjørnet af Vejlegårdsvej og Ringvejen). I dag ligger der boliger på området – Strandhaven og Åhaven. Den næste fodboldbane blev ”anlagt” på engen overfor Store Vejlegård (i dag Amalieparken). Senere blev den flyttet til præstegårdsjorden nord for Brøndbyvej.
Mens høballerne rødmede og kokasserne blev trådt flade blev der gjort klar til kamp, som fandt sted om søndagen. Forinden var ”banen” blev gjort klar af en maskine trukket af to heste og når man syntes, at banen var i en nogenlunde passende stand blev den kridtet op med en god, gammeldags kalkekost.

Skaffe spillere
En ting var at have gjort en bane klar, noget andet var at skaffe spillere, så man kunne stille med et helt hold. Her måtte man jævnligt en tur rundt på gårdene og gartnerierne for at lokke bønder og karle ud på fodboldbanen. Det var ikke altid lige nemt for mange arbejdede sent eller havde været til lørdagsbal og var kommet sent – eller måske snarere tidligt – hjem til karlekammeret.

Indskud nødvendigt
For at være medlem af VI39 skulle mand betale et indskud på 1,50 kr. og herefter 1 kr. i kontingent om året. De første fodboldmål blev sponseret af tømrermester Willy Andersen, der selv havde lavet dem. Der var ikke nogen form for omklædningsmuligheder, så enten måtte man møde omklædt eller klæde om på åben mark eller bag en høstak. Efter endt kamp mødtes mange på det lokale samlingssted, som var fru Banemanns iskiosk på Byaden 38. Her afholdtes også mange uofficielle taktik- og spillermøder. Man må sige, at der er sket rigtig meget i løbet af de snart 75 år, som VI39 har eksisteret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top