fbpx
Når kirken underviser voksne
DSC_0411.jpg
Kirkerne i Brøndby laver i fællesskab en kirkehøjskole. Næste gang foregår arrangementet i Brøndby Strand Kirke, og her er der fokus på orgelmusik. Foto: Heiner Lützen Ank.
BRØNDBY. Folkekirken sørger for gudstjenester, dåb og begravelser. Men bør også undervise voksne. Det synes kirkerne i Brøndby i hvert fald, og derfor arrangerer de fælles kirkehøjskole

Det er ikke sikkert, man tænker over det. Men kirkerne i Brøndby har faktisk flere tilbud end gudstjenester, bryllupper og børneaktiviteter. Ifølge præsterne i Brøndby er det nemlig vigtigt, at byens borgere får mulighed for at høre mere om, hvad kirke og kristendom er. Derfor har de i over tyve år arrangeret fælles kirkehøjskolen, og det er en god idé ifølge Lis Withøft Larsen, præst i Nygårdskirken:
– Det er vores forsøg på at fortælle voksne, hvad kristendommen drejer sig om. Det gør vi ved at arrangere en række foredrag rundt i kirkerne i Brøndby for dem, der har lyst til at høre lidt mere.

For alle
Kirkehøjskolen blev oprettet i 2001 af en gruppe præster med Arne Kristophersen, Brøndbyvester Kirke, i spidsen. Siden 2002 har Kirkehøjskolen arrangeret højskoledage og andre kurser medhenblik på at tilbyde folkeoplysning og debat/samtale om kirke og kristendom, og ifølge Lis Withøft Larsen er det et tilbud, alle kan benytte sig af:
– Alle kan være med, uanset kirketilhørsforhold, men det er selvfølgelige kirkelige emner, vi tager op, for Kirkehøjskolen står en forening stiftet ud fra Brøndby Kommunes fire folkekirker, ligesom også alle arrangementerne foregår på skift i de fire Brøndby-kirker.

Folkeoplysning
Lige nu har Kirkehøjskolen cirka 40-50 medlemmer og er arrangeret inden for rammerne af Folkeoplysningslovens rammer, og Lis Withøft Larsen understreger, at foredragene er tænkt i en klassisk folkeoplysende stil, hvor det altså er lysten til at vide mere om et emne, der er i centrum:
– Det er ikke dåbs- og trosundervisning, men foredrag og arrangementer, der både underholder og udfordrer og giver deltagerne noget at tænke over

Styrker samarbejdet
Til hverdag er præsterne og de forskellige kirker i Brøndby koncentreret om arbejdet i hver deres sogn, men Lis Withøft Larsen mener, at Kirkehøjskolen kan være med til at vise, at folkekirken i Brøndby også går på tværs af sogneskel:
– Der er ingen tvivl om, at Kirkehøjskolen har været med til at styrke samarbejdet på tværs af sognene. Både præster og sognebørn får kontakter i andre dele af Brøndby, så det kommer der også ud af samarbejdet.

Musik i centrum
I dette efterår er musikken i centrum, fortæller Lis Withøft Larsen:
– Det første arrangement har allerede fundet sted, men vi fortsætter med at arbejde med teamet om, hvorvidt klassikere som Kingo og Brorson, Bach og Buxtehude stadig holder, eller simpelthen skal erstattes af pop og gospel? Men andre ord diskuterer vi, hvordan man bygger bro mellem tradition og fornyelse.

Fakta
Man kan finde flere oplysninger om Kirkehøjskolen i Brøndby via kirkernes hjemmesider, fx www.nygaardskirken.dk
Det næste arrangement finder sted lørdag i Brøndby Strand Kirke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top