fbpx
Mette tør tale om alkohol
IMG_4109.jpg
Mette Graakjær er alkoholbehandler i Lænke-ambulatorierne. I sidste uge satte hun sammen med frivillige og kolleger fokus på mennesker, der drikker for meget. Foto: Heiner Lützen Ank
GLOSTRUP. I sidste uge var det uge 40, ugen hvor der bliver sat fokus på alkoholproblemer over hele landet, også i Glostrup

Der er mange, der drikker for meget alkohol. Det mener ihvertfald Lænke-ambulatorierne, Danmarks største non-profit organisation inden for alkoholbehandling.
Derfor sætter Lænke-ambulatorierne hvert år i uge 40 fokus på problemet, blandt andet i Glostrup Shoppingcenter tirsdag i sidste uge.
Og der er god grund til, at Lænke-ambulatorierne også viste flaget i kampen mod alkoholproblemer i Glostrup, for i følge organisationen, drikker hele 7,2 pct. af borgerne i Glostrup mere end Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse for indtagelse af alkohol.
En af dem, der var mødt op i Glostrup Shoppingcenter for at tale om problemerne, var sygeplejerske Mette Graakjær, alkoholbehandler i Lænken:
– For stor alkoholafhængighed skaber livstruende problemer, og det kan føre til følgesygedomme, der kommer af at have et for stort alkoholforbrug.

Tal om det
Skal der gøres noget ved et for stort alkoholforbrug, så er der i følge Mette Graakjær en hel bestemt ting, der skal fokus på:
– Det er afgørende, at vi som danskere bliver bedre til at tale om alkohol. Der er desværre alt for mange, der har berøringsangst i forhold til at tale om det, hvis de kender en, de tror, drikker for meget. Har man en mistanke om, at et familiemedlem eller en ven drikker for meget, er det imidlertid vigtigt, at man griber samtalen rigtigt an, siger Mette Graakjær:
– Man skal holde sig fra at irettesætte. Man skal i stedet tale om, at man bliver ked af det eller utryg, hvis et familiemedlem drikker for meget. Det kan godt være, det ikke gør den store forskel her og nu, men erfaringen viser, at det på længere sigt hjælper, ford det lagrer sig hos den, der drikker.

Familietilbud
Lænke-ambulatorierne har forskellige tilbud, både til dem, der selv har problemer med alkohol, og til deres familier. I følge Mette Graakjær er Lænke-ambulatoriet, der holder til på Hovedvejen i Glostrup, særlig god til at hjælpe hele familier:
– Lænke-ambulatoriet her i Glostrup er god til familieterapi, altså samtaler hvor man inddrager hele familien.
Hjælpen til en familie, hvor mor eller far har problemer med alkohol, kan komme i stand på forskellig vis, fortæller Mette Graakjær:
– Nogle gange er det den pågældende selv, der søger hjælp. Andre gang er det ægtefælden.
Men på længere sigt er det altså hele familie, der bliver involveret. Det er nemlig sådan, at alkoholproblemer er relationelle problemer, altså problemer der påvirker flere end blot den, der drikker for meget.

Også i de andre uger
Selvom Lænke-ambulatorierne i uge 40 sætter fokus på alkoholproblemer, mener Mette Graakjær, det er vigtigt, problemet også bliver diskuteret resten af året og i andre sammenhænge:
– Alkoholproblemer hænger også sammen med vores syn på alkohol. Man kan købe det over alt. Til sammenligning er det blevet meget vanskeligere at købe tobak, og det har påvirket salget og dermed afhængigheden.

Fakta
I følge Lænken-ambulatorierne kender 51 % af danskerne én eller flere, som efter deres mening har et for stort forbrug af alkohol.
I følge Lænke-ambulatorierne har 61 % af danskerne ikke direkte gjort vedkommende opmærksom på, at de synes, at han/hun drikker for meget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top