fbpx
Fravælger vaccination
BRØNDBY. Ifølge Sundhedsstyrelsen fravælger flere og flere over 65 i Brøndby at blive vaccineret imod influenza

Sundhedsstyrelsen anbefaler personer over 65, gravide, svært overvægtige samt personer med visse sygdomme som fx diabetes og astma at blive vaccineret mod influenza. Disse grupper er nemlig i risiko for at blive alvorligt syge af influenza og i værste fald dø. Alligevel kan Statens Serum Institut konstatere et fald i antallet af vaccinationer blandt personer over 65 år i Brøndby Kommune. Det skriver Sundhedssyrelsen i en pressemeddelelse.

Færre i Brøndby
De seneste tal fra Statens Serum Institut peger nemlig i følge Sundhedsstyrelsen på et fald i tilslutningen til influenzavaccination i Brøndby Kommune.
I vintersæsonen 2014/2015 valgte kun 45 % af kommunens borgere over 65 år at benytte sig af tilbuddet om gratis vaccination mod 51 % i 2009/2010. Verdenssundhedsorganisationen anbefaler en dækning på mindst 75 pct.
Faldet i tilslutning til vaccination ses over hele landet, og det får overlæge Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen til at komme med en klar opfordring:
– Sundhedsstyrelsen opfordrer alle, der kan få en gratis vaccination, til at benytte sig af tilbuddet. Det er en rigtig god idé, for tilhører man en af risikogrupperne, kan man få et sværere sygdomsforløb og i værste fald miste livet som følge af influenza. Alle vacciner kan have bivirkninger, men langt de hyppigste bivirkninger er forholdsvis harmløse som f.eks. ømhed, hævelse eller kortvarig feber. Mere alvorlige bivirkninger er yderst sjældne. Det bedste man kan gøre, hvis man er bekymret for bivirkninger, er at tale med sin læge inden vaccinationen.

Kan medføre dødsfald
Ifølge en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen mener 71 pct. af de adspurgte personer med længerevarende sygdom, at der er en lille eller slet ingen risiko for at blive alvorligt syg af influenza. Tallet er 75 pct. for de ældre på 65 eller derover. Det er en undervurdering af risikoen, for hvert år dør mellem 1000 og 2000 danskere på grund af influenza. Er man i en af risikogrupperne, har man også et svækket immunforsvar og bliver derfor mere modtagelig for infektion og har sværere ved at bekæmpe den.

Ny kampagne
Blandt de gravide blev på landplan kun ca. hver 10 vaccineret, og blandt personer med kronisk sygdom ca. 30 pct.
På den baggrund lancerer Sundhedsstyrelsen nu en kampagne for at få alle, der kan få en gratis vaccination, til at tage imod tilbuddet.
Influenza kan være alvorligt, men det er let at beskytte sig med en vaccination, lyder budskabet i kampagnen.

Gratis tilbud
Også i år kan ældre og borgere med bestemte sygdomme blive vaccineret gratis fra den 1. oktober og året ud. For gravide efter 12. uge gælder det gratis tilbud frem til 1. marts 2016.
Man kan få vaccinationen hos sin egen læge, og mange kommuner laver også vaccinationstilbud i sundhedscentre eller i samarbejde med apoteker. Hvis man er for svækket til at forlade sit hjem, kan man tale med sin læge om mulighederne for at blive vaccineret hjemme.

Bestemte grupper
Det er især ældre og personer med bestemte sygdomme som sukkersyge, hjerte- eller lungesygdom, immundefekt eller svær overvægt, der anbefales at blive vaccineret imod influenza. Også gravide, der er længere henne end 12. uge, anbefales at blive vaccineret.
Influenzaen rammer typisk landet fra sidst i november til starten af december, og derfor bør man blive vaccineret i oktober/november.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top