fbpx
Danser sig til minder
SVV2.jpg
Maja og Poul Møller, der lige har fejret jernbryllup, danser på Ældrecenter Sydvestvej. Foto: Karina Krichau
GLOSTRUP. På de tre ældrecentre i Glostrup Kommune har de ældre danset, for dansen og de gamle kendte sange får minderne frem

De tre ældrecentre har deltaget i Alzheimerforeningens projekt ”Erindringsdans for demente”. Formålet med projektet er, at mennesker med demens tilbydes en meningsfuld og mentalt stimulerende aktivitet for blandt andet at skabe livsglæde og fællesskab.
Erindringsdans er et koncept, der blev udviklet i 2008 af sygeplejerske Susanne Rishøj, og bygger på reminiscenstanken. Det er derfor heller ikke meningen, at man skal lære eller kunne danse for at være med. Formålet er at få minderne frem ved at lytte til kendt musik, se andre danse og eventuelt selv svinge hofterne.
De fleste demenssygdomme hænger sammen med svigtende hukommelse og nedsat evne til at lære nyt, mens færdigheder og viden, man har lært i barndommen, vil være intakt i længere tid. Derfor er dans en velegnet aktivitet hos ældre mennesker med demens.

Otte ugers træning
På Glostrup Kommunes ældrecentre er der blevet uddannet to erindringsdansinstruktører på hvert ældrecenter, som over otte ugentlige dansesessioner har været med til at undervise deres medarbejdere i erindringsdans.
Selvom erindringsdans primært henvender sig til demente, er det også noget, der har vakt glæde hos ældrecentrenes øvrige beboere. Det er samtidig også en mulighed for at inddrage pårørende og frivillige. Projektet er blevet afsluttet med yderst festlige afdansningsbal.
Ældrecenter Hvissinge var det første ældrecenter til at afholde deres afdansningsbal, og der mødte mere end 70 beboere og dagcentergæster op. Det var så stor en succes, at hovedretten til høstfesten, der blev afholdt dagen efter, næsten ikke var spist, før alle igen var oppe at danse.

Frisk 93-årig
På Ældrecenter Sydvestvej var der ligeledes lagt op til stor fest. Personalet har til hver dansesession gjort meget ud af at møde op i flotte dansekjoler, og afdansningsballet var ingen undtagelse.
To af medarbejderne fremførte også en flot charlestoninspireret dans for beboerne, inden de selv kastede sig over dansegulvet. Især Kaj, der er beboer på Sydvestvej, havde svært ved at holde sig tilbage. Og 93-årige Poul, der lige har holdt jernbryllup med sin kone, Maja, der bor på Sydvestvej, formåede at svinge personalet rundt, så de blev helt forpustede. Festen sluttede af med en flot opvisning fra Hvissinge danseforening.

Otte point for dansen
Ældrecenter Dalvangen var pyntet med flag og store smil. Her blev der danset, sunget og hygget til tonerne fra Ove Sørensen, som var kommet frivilligt for at spille op til dans. Det gav en helt anden stemning end musik fra en ghettoblaster.
– Det er ligesom at være til familiefest. Sådan her plejede min mand og jeg at danse i gamle dage, som Ingrid, der bor på Dalvangen med sin mand, udtrykte det.
To dansepar fra Reinhardt dans i Tåstrup kom og viste flotte danse for beboerne, og der gik helt Vild med Dans i den, da en beboer efterfølgende gav parrene henholdsvis 7 og 8 point.

Kommet for at blive
Der er enighed om blandt instruktørerne og det øvrige personale om, at erindringsdans er noget, der er kommet for at blive, lover Karina Krichau, konsulent for ældreområdet.
– Erindringsdans er en kæmpe succes. Det er med til at give smil og lys i øjnene hos beboerne. Kørestole er ingen hindring, nogle rejser sig op, andre bevæger fødderne siddende. Erindringsdans er blevet noget alle har set frem til i de måneder, projektet har varet. Derfor er der også enighed om, at erindringsdans er noget, der er kommet for at blive, siger hun.
Projektet ”Erindringsdans for demente” løber i perioden den 1. juli 2014 til 30. september 2016, og intentionen er at udbrede konceptet i 30 kommuner ved at uddanne 360 erindringsdansinstruktører fordelt på 180 plejecentre i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top