fbpx
Brøndby sætter fokus på sundhed
Interview-med-borgere-i-Brøndby.jpg
Brøndby Kommune og Netværkskontoret har gennemført en lange række interviews, hvor de har spurgt borgerne i Brøndby Strand om, hvorvidt de har ideer til at øge deres sundhed. Foto: Brøndby Kommune
BRØNDBY. Mange borgere i Brøndby Strand er i disse uger blevet spurgt, om de havde gode ideer til sociale aktiviteter. Initiativet skal give sundheden et skub fremad

Vi må ikke drikke for meget og ikke ryge for meget, og vi skal spise sundt og huske at motionere. Det ved de fleste af os godt. Men alle undersøgelser viser også, at det kan være svært at overholde alle de sunde leveregler.
Derfor arbejder Brøndby Kommune på at skabe sunde rammer for borgerne, så det sunde valg også bliver det nemme valg. Men nu bliver sundhedsindsatsen suppleret med mere utraditionelle tiltag.
– Det er desværre en kendsgerning, at forskellen mellem dem, der er sunde og lever godt og længe, og dem der ikke gør, bliver stadig større. Så vores sundhedsindsats skal styrkes på flere fronter. Og hvis vi for alvor skal rokke ved den ulighed, der er i sundheden, skal vi også turde angribe sundhedsudfordringen på nye måder med helt andre metoder, hvor det er helt nødvendigt at inddrage frivillige og lokalsamfund mere i fremtidens fælles løsning af sundhedsudfordringen, siger borgmester Ib Terp (S).

Fokus på fællesskab
Kommunens medarbejdere har sammen med Netværkskontoret deltaget i et kursusforløb i Sund By-regi, hvor hensigten er at aktivere borgerne med udgangspunkt i deres egne interesser og ønsker og på den baggrund sætte gang i initiativer, som borgeren selv har lyst til at bidrage med.
– Det lyder lidt langhåret, men er egentlig ganske simpelt, siger Lisbeth Barkholt Hansen, udviklingskonsulent i Social- og Sundhedsforvaltningen.
– Heldigvis er der masser af borgere, der har stor glæde af vores mange gratis sundhedstilbud. Men der er også borgere, som ikke benytter tilbuddene og slet ikke er motiverede til selv at opsøge hjælp for at forbedre deres sundhed.
Disse mennesker skal motiveres på helt andre måder. Og hvis vi kan medvirke til at igangsætte lokale initiativer ved for eksempel at sætte mennesker sammen, der har en passion for urtehaver eller boldspil, kan vi hjælpe aktiviteter og fællesskaber på vej lokalt, som borgerne selv organiserer og udfører.
Som vi for eksempel sammen med Netværkskontoret har gjort med søndagsleg, hvor forældre og deres børn uden kommunens indblanding mødes og spiller bold og får et fællesskab, der giver dem lyst til fortsat at mødes.
Lisbeth Barkholt Hansen og Netværkskontoret har fået gode input og ideer i forbindelse med deres interviews i Brøndby Strand:
– Mange borgere er faktisk meget positivt stemt, når vi spørger dem, om de selv kunne tænke sig at være med til at igangsætte en aktivitet, som de efterspørger. Også mennesker, der trods travle hverdage eller egne udfordringer, viser sig at have energi, ressourcer og lyst til at byde ind med aktiviteter og støtte til ellers ukendte naboer i deres lokalområde. Så sundheden er den gennemgående røde tråd, men ikke altid udgangspunktet i de lokale aktiviteter, som borgerne, med en smule hjælp, selv kan føre ud i livet til glæde for dem selv, deres naboer og lokalområdet som helhed siger Lisbeth Barkholt Hansen.

Mental sund
I følge Lisbeth Barkholt Hansen skal man dog huske på, at sundhed er et bredt begreb:
– Vores fælles udgangspunkt er, at sundhed også handler om mental sundhed, og om at komme ud af hjemmet og ind i fællesskabet. Derfra kan vi bygge videre og give lokale beboere en mulighed for at blive en lokal ressource for fællesskabet i nærmiljøet.

Hjælpes på vej
Brøndby Kommune og Netværkskontoret sidder i disse dage og gennemgår inputs og ideer fra borgerne og vurderer hvilke ideer, beboerne selv med en smule hjælp kan føre ud i livet.
Nogle borgere bliver sat sammen på baggrund af en fælles interesse, mens andre måske skal bruge borde og bænke eller et lille stykke jord.
Fælles for initiativerne er dog, at de handler om at gøre ting sammen med andre, der er lystbetonet. Sundhed handler nemlig i følge Brøndby Kommune også i høj grad om glæde, fællesskab og socialt velbefindende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top