fbpx
Vågere hjælper med til den gode død
IMG_3686.jpg
På Ældrecenteret på Nygårds Plads findes en vågetjensteordning, hvor frivillige sidder ved menensker, der skal dø. Men der mangler frivillige, så tjenestens aktiviteter kan udvides. Foto: Heiner Lützen Ank.
På Ældrecentret på Nygårds Plads tager en gruppe frivillige nogle gange over, når nogle af beboere skal igennem de sidste timer og dage. De er nemlig vågere for mennesker, der skal dø

BRØNDBY.
– Der er mange af de døende, der har familie og venner, som er sammen med dem i den sidste tid. Men det er rart for familien og vennerne, at der er nogen ved deres pårørende, når de har brug for en pause, og så kan vi hjælpe til. Sådan siger Louise Leth, der er en af de frivillige vågere på Ældrecentret på Nygårds Plads.
Og så der også tilfælde, hvor familien og vennerne har svært ved at se det menneske, de er knyttet til, dø, fortæller Louise Leth:
– Der er også nogen, der har svært ved at være sammen med den døende, for det kan i nogle tilfælde være svært at se den, man elsker, ikke længere er den, personen plejer at være. Der kan det være godt, at vi træder til.

Hånden
At være frivillig våger er på én og samme tid let og vanskelig. For det er naturligvis altid hårdt at se et menneske dø. På den anden side kræver det ikke meget andet end viljen til at være til stede:
– Vi har intet med plejen af de døende at gøre. Det står personalet for. Vores opgave er i mange tilfælde at holde i hånd og være til stede. De døende er ofte meget lidt kontaktbare, fortæller Louise Leth.
Men selvom de frivillige ikke er i direkte kontakt med de døende, giver idet ifølge Louise Leth alligevel i den grad mening at være til stede og holde hånd:
– Man kan mærke, der er fred, når man sidder der.

Det kan variere
Da Louise Leth og de andre vågere er frivillige, er der flere hensyn at tage, når de skal våge over en døende. For nogen af de frivillige skal passe et arbejde ved siden af, og andre har familie og andre aktiviteter at tage hensyn til. Derfor er der ifølge Louise Leth heller ikke et bestemt antal timer, man bruger som våger:
– Det er forskelligt, hvor lang tid man sidder ved den døende. Det kan være alt fra et par timer til en hel nat. En af de andre sad på et tidspunkt en hel nat, fordi det ikke gav mening at skifte våger midt i det hele.
Vågerne holder lige nu til på Ældrecentret på Nygårds Plads. Men der har fra flere sider været ytret ønske om, at ordningen blev bredt ud til andre dele af Brøndby, fortæller Louise Leth:
– Vi kunne godt tænke os, hvis vi kunne tilbyde det samme i Brøndbyvester eller Brøndby Strand. Men vi er desværre ikke nok frivillige for tiden.

Fakta
Vågerne er organiseret igennem Dansk Røde Kors. Har man lyst til at høre mere om at være frivillig i vågetjenesten kan man kontakte vågetelefonen på 2814 0555

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top