fbpx
Nu har Bente endelig fået en lejlighed
IMG_3572.jpg
Foto: JEH.
GLOSTRUP Bente Vedel Djursner stod på venteliste i 28 år for at få en lejlighed i Glostrup. Fordi hun bor i Albertslund på grænsen til Glostrup, har hun stået bagerst i køen.

I torsdags fik Bente Vedel Djursner endelig en lejlighed i Glostrup. Hun var blevet skrevet op til en lejlighed i 1987, men fordi hun bor i en anden kommune, har hun været henvist til den eksterne venteliste, som kun tildeles 15 procent af lejlighederne. En fordeling, som der er politisk uenighed om.
– Jeg synes, det er fair nok, at de giver boliger primært til borgere fra Glostrup. Da der allerede er 20 års ventetid på bolig, så kan vi ikke give flere boliger til folk udefra, så vil ventelisten blive endnu længere, siger Lars Thomsen (V), formand for Social- og Sundhedsudvalget.
Den holdning er Robert Sørensen (Enh.) ikke enig i.
– Jeg mener, at det er de almindelige udlejningsregler, der skal anvises efter, det vil sige, at den som først har skrevet sig på ventelisten, er den som får anvist boligen, det må aldrig være indkomst, civilstand, nuværende bopæl eller andet som afgør om man kan få anvist en almennyttig bolig, siger han.

Hører til i Glostrup
Bente Vedel Djursner henvendte sig til Folkebladet, efter at have læst læserbrevet fra en 85 årig mand fra Brøndby, der også havde svært ved at finde en lejlighed, så han kunne komme ud af sit store hus.
– Vi er mange, der står i samme situation, sagde hun.
På det tidspunkt havde hun endnu ikke fået en lejlighed i Glostrup.
Bente Vedel Djursner bor i et hus i Albertslund Kommune, men lige på grænsen til Glostrup. Hun kunne have fået en lejlighed i Albertslund efter reglerne om fleksibel udlejning. Men hun føler, at hun hører til i Glostrup. Når hun skal have post, skriver afsenderen 2600 Glostrup på brevet og når hun skal købe ind, så foregår det i Glostrup. Hun har været skolesekretær på Vestervangsskolen.
Nu vil Bente gerne slutte sit liv i en lejlighed i Glostrup, men det er meget svært, når man ikke bor i Glostrup Kommune. De gamle lidt skæve kommunegrænser betyder nemlig, at Kvædehaven, hvor Bente bor, ligger i Albertslund Kommune.
– Vi ville gerne have været en del af Glostrup Kommune, men det vil Albertslund Kommune ikke være med til. Vi har haft flere afstemninger om vores postnummer, og vi har altid stemt for at beholde Glostrup, siger hun.
Mange af naboerne på Kvædehaven i Albertslund står i samme situation.
– Man vil jo gerne blive i det område, hvor man har boet hele livet, siger Bente Vedel Djursner.

Kan ikke overkomme at passe huset
Huset, der nu er sat til salg, er på 163 kvadratmeter og det er alt for meget for Bente Vedel Djursner.
– Min mand og jeg havde fem piger, der boede her. Det har altid været et hus med mange mennesker. Det er et meget familieegnet hus, siger hun.
Efter hendes mand døde kan Bente ikke længere overkomme at passe huset alene og ville derfor gerne have en lejlighed.
– Jeg er fuldstændig ligeglad om det er en 2, 3 eller 4 værelses lejlighed. Kunne jeg bare få en 2 værelses, så ville jeg være lykkelig. Jeg kan sagtens gå på trapper, det er lige meget, bare jeg får en lejlighed. Jeg siger ja til det hele, sagde Bente Vedel Djursner til Folkebladet, inden hun fik tilbudt lejligheden på Vestervej.
Den eneste begrænsning i Bentes boligsøgning var, at hun gerne ville have en lejlighed i Glostrup, helst i Stadionkvarteret.
– Jeg er 80 år og jeg kan ikke se mig selv sidde i et helt fremmet område. Jeg vil meget nødig ud og bo i Albertslund, sagde hun.
Hun har også tidligere fået tilbudt en lejlighed på Slotsherrensvej i Rødovre, men den sagde hun nej til.
– Hele mit liv og alle mine venner er her i området, min mand ligger begravet her, siger hun.

Lejligheder går til interne
Når ældre mennesker i Glostrup vil flytte fra deres store villaer til en mindre lejlighed, kan de komme foran i køen via den såkaldte fleksible udlejning. Det samme gælder i både Albertslund og Brøndby. Men ældre fra Albertslund kan ikke få lejligheder i Glostrup og Brøndby og omvendt. De må vente på den eksterne venteliste, som kun tildeles 15 procent af de ledige lejligheder. I Stadionkvarteret bliver alle ledige boliger lige nu brugt til genhusning i forbindelse med helhedsplanen.
Det kan altså have meget lange udsigter for eksterne ansøgere at få en bolig i Glostrup.
– Selv om vi i Glostrup Boligselskab i modsætning til mange andre boligorganisationer har prioriteret, at 15 procent udlejes udelukkende efter den eksterne venteliste, så er ventetiden desværre lang. Ventetiden på den eksterne venteliste er cirka 15 til 20 år for en 3 rums bolig. Vi møder ofte desperate opnoterede, der står i en ændret livssituation eksempelvis ved skilsmisse, ægteparret, der ikke længere magter at passe haven og så videre. Opnoterede kunder med lang anciennitet har eksempelvis svært ved at forstå, at de ikke kan få tildelt en lejlighed fra den ene dag til den anden, når de går fra passiv til aktiv søgende. Her kan der også gå en rum tid, især hvis den opnoterede kun ønsker en bestemt boligafdeling eller type af lejlighed. Vi kan kun opfordre til at blive opnoteret i tide, siger John Møller, direktør i Glostrup Boligselskab.

Bor friværdien op
Den fastlåste boligsituation for Bente Vedel Djursner betød, at hun havde flere udgifter end indtægter.
– Det er møg uretfærdigt. Os, der står på den eksterne liste, har ikke en chance. Vi bor i vores store huse, når vi så bliver alene, så har vi ikke råd til at blive her. Vi bor vores penge op, vi kan ikke få et sted at flytte hen. Der er mange i samme situation som mig, sagde Bente Vedel Djursner, inden hun fik tilbudt en lejlighed.
Men i starten af sidste uge var der godt nyt til Bente. Glostrup Boligselskab havde fundet en lejlighed til hende på Vestervej.
– Jeg har været heldig at få en lejlighed, sagde hun.
Lejligheden er en stor toværelses lejlighed på Vestervej, og det er noget af en omvæltning for Bente.
– Jeg har en masse gamle møbler, en masse minder jeg skal smide ud. Jeg skal have kogt mit store hus ned til den her lejlighed, siger hun.
Toilettet er for småt, der er ikke plads til støvsugeren noget sted og hun kan ikke få vaskemaskinen med, men Bente Vedel Djursner er bare glad for at have fået en lejlighed.
– Og omgivelserne er rigtig flotte. Jeg kan sidde og kigge ned på det gamle Glostrup og kirken ligger lige ved siden af, siger hun.
Om to år kan hun komme på den interne venteliste og formentlig relativt hurtigt  få drømmelejligheden på Sportsvej.
– Men det er da uretfærdigt. De tomme lejligheder burde gå til folk, der har alvorligt brug for en lejlighed, siger hun.

Uenighed om flere lejeboliger
Der er et stigende pres på de almene boliger i Storkøbenhavn i øjeblikket. Flere flytter til de store byer, færre flytter ud af de almene boliger og færre tør tage chancen på ejerboligmarkedet, der de seneste år har vist store udsving. En løsning kunne være at bygge flere almene boliger, men det er der ikke enighed om i Kommunalbestyrelsen. Robert Sørensen mener, at der bør bygges flere almennyttige boliger, for eksempel omkring stationen.
– Jeg ser meget gerne at der opføres flere almennyttige boliger i Glostrup, man kunne sagtens forestille sig at man udlægger en hvis procentdel af det samlede byggeareal til almennyttige boliger, når man i den nærmeste fremtid skal beslutte vad der skal ske med området ved stationen, siger han.
Det mener Lars Thomsen ikke er nødvendigt.
– 42 procent af boligerne i Glostrup er almennyttige. Gennemsnittet i omegnskommunerne er 26 procent, så vi er ikke interesserede i flere almennyttige, da vi allerede ligger 16 procent over gennemsnittet. Vi vil gerne have en varieret boligmasse, men nok er nok, siger han.
Lars Thomsen anerkender dog presset på de almene boliger, som bliver større det kommende år.
– Vi får 17 flygtninge til Glostrup, der har krav på en bolig. Vi ved ikke, om det betyder, at vi skal bruge 17 boliger eller lidt færre, fordi nogle af dem er en familie, men de har lovmæssigt krav på en bolig før alle andre. Det går selvfølgelig ud over danske medborgere, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top