fbpx
– Det handler om andet end at tørre numse
DSC_0744.jpg
En stolt sosu'er. Foto: Heiner L. Ank.
BRØNDBY Nogle fag og uddannelser lider under fordomme. Det ved de på sundhedsuddannelsen i Brøndby. Men elever på social- og sundhedshjælperuddannelsen har også faglig stolthed

– Der eksisterer nogle stærke fordomme. For eksempel at hvis man ikke kan blive andet, så kan man altid blive social- og sundhedshjælper. Eller at det kun handler om at skifte ble på gamle mennesker.
Marianne Iversen er uddannelseskoordinator, og selvom hendes ord er direkte og skarpe, er hun ikke i tvivl om, at de dækker over en fordom blandt mange danskere. Sammen med Majbrit Fromberg, der sidder ved siden af hende, er det nemlig hendes opgave at sikre et godt uddannelsesforløb for  elevene   ved social- og sundhedsuddannelsen i Brøndby, og fordommen har de to erfarne koordinatorer hørt mange gange.
Men den holder ikke, mener de. Den er alt for unuanceret, og i følge uddannelseskoordinatorerne nåede fordommen et nyt lavpunkt, da det i forbindelse med det netop afholdte folketingsvalg fra en af kandidaterne lød, at denne faggruppe ingen faglig stolthed har.

Endelig sker det
Skal man tro de tre elever Svend Hartman, Ferhat Demirci og Micha Monrad, der også sidder omkring det runde bord på Nygårds Plads 30, er der noget, der tyder på, at de to koordinatorer har ret. Der er nemlig  masser af stolthed og selvtillid at spore hos de tre elever. Således har det altid været en drøm for Svend Hartmann, der er i slutningen af 40’erne og allerede har en anden uddannelse, at tage en social- og sundhedshjælperuddannelse:
– Det er en drengedrøm. I mine helt unge år arbejdede jeg i en periode på et plejehjem, og det samme gjorde min mor, som jeg besøgte mange gange på arbejde.
Af de 14 måneder, uddannelsen varer, strækker praktikken sig over 24 uger. Den seneste praktikperiode tilbragte Svend Hartmann på Æblehaven, og det var godt på mange måder: – En af de ting, jeg oplevede, var, at nogle af de mandlige beboere var glade for, at der kom en mand. De savnede at tale om mandeting. En anden ting, der var positiv, var, at min alder og erfaring, sammen med de ting, jeg har lært på uddannelsen, gav mig stor selvtillid.
I forhold til de fordomme, der eksisterer, mener Svend Hartmann, at man skal tænke på, at uddannelsen kræver sit:
– Det er altså ikke bare en nem uddannelse, alle kan klare.

Den betroede skat
I slutningen af juni viste en ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforening, at mænd med ikke-vestlig baggrund oftere tager traditionelle kvindejob i kommunerne end etnisk danske mænd. En af dem, der er ved at gøre dette til virkelighed, er Ferhat Demirci. Han har nemlig kurdiske rødder og er også ved at tage social- og sundhedsmedhjælperuddannelsen. Og han mener det at arbejde med ældre er mere end blot et blot et tilfældigt job:
– De ældre er en verdensskat, og jeg er glad for at uddanne mig til at hjælpe dem.
I grunden ville Ferhat Demirci have været tømrer. Men han kunne ikke finde en læreplads, og så kom hans mor og far med et forslag:
– Min mor og far spurgte, om det ikke var noget for mig at tage denne uddannelse, og det viste sig, at det havde de helt ret i.
Også Ferhat Demirci oplever at forskellige køn, alder og etniske baggrunde er godt kombinere:
– Mænd har brug for at tale med mænd, og når jeg er i praktik, oplever jeg, at forskellige mennesker gør det godt på forskellig vis. Jeg har aldrig oplevet, at min kurdiske baggrund har været et problem i forhold til borgerne. Til at starte med var der dog nogle af beboerne, der stirrede. Men det var af almindelig nysgerrighed.

Den store forskel
Micha Monrad er netop blevet færdig med uddannelsen som social- og sundhedshjælper, og det er gået  godt:
– Jeg fik 12 i den sidste eksamen, men jeg hører også til den type, der gerne vil vide det hele. Derfor læser jeg meget, når jeg skal til eksamen.
Det, Micha Monrad har lært på uddannelsen, har hun taget med sig videre ud i livet uden for:
– De borgere, vi har med at gøre, skal mødes med respekt og værdighed. Der er mange, der tænker, at det kan jo gøre lige meget med dem, men det kan det bestemt ikke.
I det hele taget er Micha Monrad en kvinde med en mission:
– Jeg vil gerne gøre en forskel igennem mit arbejde, og det kan man bestemt i det her arbejde.
Micha Monrad kender godt de fordomme, der eksisterer i forhold til området. Men der er i den grad tale om uvidenhed, mener hun:
– Tag nu for eksempel at hjælpe ældre med nedre toilette. Det handler om mere end blot at vaske og tørre borgerne. Det handler om at gøre det på den rigtige måde,.Så det ikke fører til sygdomme. I visse tilfælde handler det også om at gøre borgerne opmærksom på noget, de slet ikke selv tænker over. Så det handler om meget mere end blot at tørre numse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top