fbpx
Glas genbruges i Holmegaard
IMG_1211.jpg
Glas klar til at blive genbrugt. Foto: Jesper Ernst Henriksen
BRØNDBY. På Sydsjælland ligger Ardagh, der genbruger glasset fra Brøndby

Smadret glas kommer ind i den ene ende og ud i den anden kommer fine nye flasker. Intet andet sted i Danmark er genbrugsprocessen mere synlig end i Holmegaard på Sydsjælland. Det gamle Holmegaard Glasværk, der i dag hedder Ardagh, genbruger glasset, der bliver indsamlet i Brøndby Kommune. Lastbilerne fra Vestforbrændingen kommer og læsser glasaffaldet af i store dynger. Hele pladsen omkring glasværket er fyldt op, og der er planer om at sorteringen af glas skal flyttes. Den nærliggende mose sætter for store fysiske begrænsninger på genanvendelsen. Det meste glas er mast til ukendelighed, når det ankommer til pladsen. Vi har sikkerhedssko på, for hele jorden er dækket af knust glas. Det knuste glas ligger i store dynger og lugter lidt som i din stue dagen efter en fest med masser af rødvin. Vi kigger på en bunke glas, der netop er kommet fra Vestforbrændingen. En flaske Mokai er det eneste, der er helt. Der er også en halv avis og lidt andet irrelevant med. Det er selvfølgelig en udfordring for glasværket, men de har faktisk en maskine, der kan klare det.

Både manuelt og af maskine
En kæmpe gravko skovler det knuste glas op på et transportbånd, der tager glasset ind i en gammel bygning. Først kører transportbåndet forbi en kraftig magnet, der suger metallåg fra. Inde i bygningen står der to mand og holder øje med glasset, der kører igennem. Deres opgave er at fjerne andre ting i glasset, som for eksempel den gamle avis. Især keramik er det vigtigt at få med ud. En halv hank fra en kaffekop kan ødelægge et helt ton glas. Derefter bliver glasset kørt gennem en maskine, der kan sortere det klare glas fra det brune og grønne. Glasset kører ud over en kant. Øverst sidder en lysscanner og lidt længere ned sidder en blæser. Når scanneren ser noget glas, der kan bruges, giver blæseren et kraftigt pust, og glasset bliver blæst over på et nyt transportbånd. Affaldet ryger ud i bunden, samlet op og kørt igennem et par gange til, så næsten alt glas bliver genbrugt.

Bliver til nye ølflasker
Lige ved siden af den store plads med glas ligger glasværket. Værket kan lave 2 millioner flasker, glaskrukker eller lignede hver dag. Lige nu laver de brune ølflasker, vidst nok til det tyske marked. Det knuste genbrugsglas bliver blandet med lidt nyt glas og kommer ind i en kæmpe ovn. Her bliver glasset smeltet og dryppet ned i en form. Dryppene er 1100 grader varme, og det kan mærkes. Det er som at stå lige foran en åben ovn, selvom vi står flere meter væk. Maskinen spytter 20 nye flasker ud af gangen, det tager mindre end 10 sekunder at lave 20 nye flasker, der efter at have stået et kort øjeblik kører ud på et langt transportbånd, hvor de langsomt bliver kølet af, inden de til sidst bliver stablet på paller og kørt ud til bryggerierne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top