fbpx
Sådan bliver dit madaffald genbrugt
Affald5.jpg
Det kan ikke undgås, at der bliver affald til overs, når der bliver lavet mad i Brøndby. Det kræver teknik at genbruge affaldet. Foto: Jesper Ernst Henriksen
BRØNDBY. I snart et år har familier i villaer og rækkehuse samlet madaffald sammen til genbrug. Affaldet bliver til gas, der bliver til strøm og varme

Når godt 5.000 familier i Brøndby laver mad, ryger kartoffelskræller, salatblade og kaffefiltre i en særlig grøn pose. Posen er til madaffald, for madaffald kan nemlig blive til gas. Efter skraldemanden har tømt containeren, kører skraldebilen til Frederikssund, hvor madaffaldet bliver samlet og kørt til Holbæk, hvor anlægget til at lave gas ligger. Vestforbrændingen planlægger en udvidelse, så madaffaldet i fremtiden kan omlæsses i Ejby.

En stor køkkenmødding
Folkebladet var på besøg på anlægget lidt uden for Holbæk for at se, hvad der sker med vores affald, efter den grønne container er blevet tømt. Madaffald ligger i store dynger og lugter lidt af køkkenmødding. Men det ligger i det fri uden beboelse i nærheden, og lugten er markant men på ingen måde ubehagelig. Her er madaffladet en ressource, mens affaldet der er gamle plastikposer, som er blevet frasorteret og nu skal brændes. Fordi Brøndbyborgerne samler madaffald i poser lavet af majsstivelse, kan poserne køres direkte ind i forgasningsanlægget. 95 procent af indholdet i madaffaldscontainerne i Brøndby er korrekt sorteret madaffald. Det er kun borgerne i Hillerød, der er bedre til at sortere.
Madaffaldet bliver blandet med noget haveaffald, 1000 kilo madaffald blandes med 500 kilo haveaffald. Det kommer ind i en stor beholder, hvor det får lov at ligge og blive til en grumset grøn suppe, der stille og roligt bliver til gas og kompost. Af de 1500 kilo, der kom ind, kommer der 180 kubikmeter biogas ud, 350 kilo kompost og 300 kilo struktur, der er resterne af haveaffaldet. Resterne af haveaffaldet kan bruges igen i næste proces. Der kunne godt komme lidt mere gas og lidt mindre kompost ud af processen, men anlægget i Holbæk er ved at være for småt til alle de kommuner, der har indført genbrug af mad.

Er en god forretning
Efterhånden som vi bliver vist rundt på anlægget, bliver det mere og mere klart, at genanvendelse af madaffald stadig er i sin spæde begyndelse. Derfor er der også ofte kommuner, der vælger at vente med at begynde indsamlingen af madaffald, som Glostrup for eksempel har gjort. Lige nu går regnskabet nogenlunde lige op rent økologisk, får vi at vide. Men det er et svært regnskab at gøre op. Biogassen bliver brændt af i en generator, der leverer 190 kilowatt stort set 24 timer i døgnet. Var madaffaldet blevet brændt af, havde man fået cirka samme mængde energi, men biogassen giver en større andel strøm, der er noget mere værd end fjernvarme. Det er planen, at anlægget skal tilsluttes naturgasnetværket, så biogassen kan genbruges mere effektivt. Noget biogas kan også komme på særlige lastbiler og dermed erstatte diesel. Det, der især får balancen til at tippe mod et bedre miljø, er udnyttelsen af vigtige stoffer som blandt andet fosfor. Komposten bliver spredt ud på de lokale marker, dermed bliver behovet for gødning med for eksempel fosfor noget mindre. Udvinding af fosfor er en beskidt proces, og der er ikke så meget tilbage af den. I bedste tilfælde har jorden nok til 120 år, derefter risikerer vi stor mangel på fødevarer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top