fbpx
Befrielsen mindet i Brøndby
Mindehøjtidelighed-3-2.jpg
Den 5. maj blev der i forbindelse med 70 års dagen for befrielsen lagt kranse ved de syv mindesten i Brøndby. Foto: Brøndby Kommune
I sidste uge blev det landet over markeret, at det var 70 år siden, Danmark blev befriet. En markering, der også fandt sted i Brøndby

I sidste uge var det 70 år siden, Danmark blev befriet, efter fem års besættelse under anden verdenskrig. I Brøndby blev jubilæet markeret tirsdag den 5. maj med kransenedlæggelse ved hver af de syv mindesten, der findes i byen.

Selvom befrielsen således ligger mange år tilbage, er der stadig, ifølge borgmester Ib Terp (S), grund til at mindes den:

– Visse traditioner omkring den 4. og 5. maj er måske lidt på retur, men vi har valgt at markere befrielsen, fordi det fortsat betyder meget for mange mennesker. Selvom de, der levede under besættelsen, bliver færre og færre, så er der stadigvæk familier, der lever med sår fra besættelsestiden, og derfor er det naturligt at ære de faldne og samtidig bevare den kollektive erindring om de historiske begivenheder”, siger borgmester Ib Terp, der selv holdt tale og lagde en krans ved mindestenen ved Brøndbyøster Kirke.

 

Døde under befrielsen

Kransenedlægningen ved de syv mindesteder i Brøndby var overladt til kommunalbestyrelsesmedlemmerne. Borgmester Ib Terp (S) lagde en krans ved mindestenen ved Brøndbyøster Kirke. Her ligger otte frihedskæmpere begravet, der alle døde i 1945, og i sin tale sagde borgmesteren blandt andet:

– Vi står specielt på dette sted for at mindes de modstandsfolk der mistede livet i Brøndby Kommune under besættelsen, flere af dem mistede livet på den første befrielsesdag i 1945.

 

Øjenvidneberetning

Efter kransenedlæggelsen fortsatte mindehøjtideligheden i Brøndbyøster Kirke. Her fortalte tidligere kriminalkommissær Bjarne Gudmand-Høyer, der dengang var 14 år, om den 5. maj 1945, hvor lokale modstandsfolk blev skudt af tyske soldater forskellige steder i Brøndbyøster landsby: – Dengang lå der et gymnastikhus lige over for rytterskolen. Tyskerne brugte gymnastikhuset som værksted til reparation af våben. Brøndbyøster Kirkes klokker havde lige ringet freden ind kl. 8 den 5. maj om morgenen, da min familie og jeg ser en stor aktivitet oppe ved gymnastikhuset. Et par tyske vagter og nogle våbenhåndværkere blev holdt op af en gruppe modstandsfolk. Så blev de tyske soldater beordret til at hjælpe med at bære rifler ud fra gymnastikhuset og lægge dem i bunker på fortovet. Pludselig hørtes skud fra en maskinpistol. Disse skud gjorde de tyske tropper, der brugte den nærliggende Brøndbyøster Skole som kaserne, opmærksomme på, hvad der foregik nede ved gymnastikhuset. De begyndte at skyde på de bevæbnede modstandsfolk, samtidig med at de omringede hele Brøndbyøster landsby. Under denne beskydning blev modstandsgruppens leder Aksel Andersen dræbt ved hoveddøren ind til naboen på Brøndbyøstervej 102.

 

Ulykken voksede

Ifølge Bjarne Gudmand-Høyer steg drabstallet den 5. maj 1945 under uheldige omstændigheder:

– Samtidig med at dette foregik nede i landsbyen, kom en lastbil kørende på Park Allé ved Vestre Gade med otte modstandsfolk fra Brøndby Strand. De var på vej til Hendriksholm Skole i Rødovre, hvor de skulle medvirke ved bevogtningen af arresterede danskere. Men de tyske soldater i Brøndbyøster troede, at gruppen var blevet hidkaldt som forstærkning til episoden ved gymnastikhuset. Tyskerne begyndte derfor at skyde løs på lastbilen. Det lykkedes nogle at flygte, men tre modstandsfolk blev dræbt. Det var Valdemar Jørgensen, Poul Ravn Kristensen og Carl Olsen.

 

Efter gudstjenesten i Brøndbyøster Kirke fortsatte arrangementet i Annexgården

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top