fbpx
På teatertur fra vest
IMG_2016.jpg
40 mennesker fra Albjergparken var med på teaterturen til Det Kongelige Teater den 25. november
Onsdag den 25. februar havde teaterchef Morten Hesseldahl og folketingskandidat Mattias Tesfaye (S) inviteret Vestegnen i Det Kongelige Teater. Folkebladet tog med

Buschaufføren Amar har parkeret bussen uden for Rheumhus i Albjergparken. Skyerne har samlet sig om højhusene og på en af parkeringspladserne spiller tre drenge kricket.

Amar står inde i cafeen og hilser på. Han kender en del af deltagerne fra andre ture. Rundt på bordene står tallerkner med rester fra aftenens menu, bøf stroganoff med kartoffelmos.

En ældre dame er ved at knappe sin jakke. En anden skubber sin rollator over mod udgangen. Udenfor har en lille gruppe samlet sig for at tage et par hurtige hvæs af cigaretten, inden de skal med Amars bus.

Det er onsdag den 25. februar. Om to timer skal de 40 personer, der stiger på bussen her i Brøndby Strand, sammen cirka 1300 andre borgere fra Vestegnen i Det Kongelige Teater for at se ballet. For en del af aftenens teatergængere er det første gang, de besøger Det Kongelige Teater eller ser ballet.

 

Prisen og afstanden

– Jamen, jeg har fået turen af mine to veninder, der sidder der foran. Det var en fødselsdagsgave. Anette Jørgensen sidder midt i bussen. Hun har tidligere boet i Albjergparken, men er nu flyttet til Brøndbyvester.

– Jeg havde godt læst om turen i Folkebladet, og jeg havde også overvejet at tage med, hvis jeg ikke havde fået billetten forærende.

Anette Jørgensen har været i Det Kongelige Teater før, men hun har aldrig set ballet:

– Der er ikke én grund til, at jeg aldrig har set ballet før, men jeg tror, prisen spiller ind. Hvis det var billigere, ville jeg nok tage noget mere derind. Det tager cirka en halv time at komme derind, så det kan let lade sig gøre, også selvom man bor i Brøndby

 

Han er en flink fyr

Foran Anette Jørgensen sidder Diana Asbæk og Inger Jørgensen.

– Jeg synes, det er en rigtig god ide, og jeg har inviteret flere. Diana Asbæk ser over på veninden ved siden af.

– Jeg har faktisk aldrig været i Det Kongelige Teater før, så jeg glæder mig rigtig meget, fortæller Inger Rasmussen.

Teaterturen er et samarbejde mellem folketingskandidat for Socialdemokraterne, Mattias Tesfaye, og teaterchef Morten Hesseldahl. Og Anette Jørgensen og Diana Asbæk er enige om, at det klæder Mattias Tesfaye at arrangere sådan en tur:

– Han er utrolig flink og veltalende. Han gør det godt.

 

Smag på mere

Bagerst i bussen sidder Ole Larsen. Herfra kan han se alle deltagerne. De fleste har fået et håndtryk eller en lille kommentar med på vejen, da de steg ind i bussen. Ole Larsen er nemlig formand for beboerforeningen i Albjergparken, og det er dermed ham, der har arrangeret bustransporten. Som andre arrangører har han stor fokus på de praktiske detaljer ved turen:

– Jamen, jeg glæder mig meget til at skulle i Det Kongelige Teater. Men jeg sidder og ærgrer mig over, at der er nogen, der ikke er dukket op. Vi havde 46 tilmeldte, og der er kun 40, der kommet. Men det kan jo være, de sidste selv kommer derind. Men det irriterer mig, at jeg ikke vidste det på forhånd.

Pengene til bussen har beboerforeningen i Albjergparken taget af en konto til beboerpleje. Dermed har deltagerne blot betalt de 50 kroner, en billet koster, og faktisk håber Ole Larsen, at turen bliver så stor en succes, at beboerforeningen kan gentage den ved en senere lejlighed:

– Jeg har så sent som i dag talt med Det Kongelige Teater. De kan tilbyde os forskellige former for rabatter. Dermed kan vi på eget initiativ gøre noget lignende en anden gang.

 

En del af opdragelsen

Gitte Jensen arbejder i cafeen i Rheumhus. Hun følges med datteren Dina, og de glæder sig til at komme til ballet.

– Jeg synes, det hører med til den almene dannelse, at man for eksempel ser ballet. Det kan godt være, det ikke siger én noget, men man har godt af at se det. Gitte Jensen ser over på datteren Dina, der fortsætter:

– Jeg har aldrig været til ballet før. Men jeg har flere gange været i Det Kongelige Teater.

 

 

Men nu hvor muligheden bød sig, så blev vi enige om at slå til. Faktisk har jeg det lidt svært med mænd i stram trikot, men jeg vil give min mor ret i, at man bør opleve det og vender tilbage til diskussionen med sin mor om, hvorvidt Greve, hvor hun bor, rent faktisk er en del af Vestegnen eller ej.

 

Skøn intro

Amar parkerer bussen på Kongens Nytorv og hjælper en dame med at få rollatoren ud af bagagerummet. De 40 teatergængere fra Brøndby Strand går over mod Det Kongelige Teater. Her glider de ind i strømmen af mennesker fra Greve, Ishøj og Glostrup og sammen med unge med hængerøv i bukserne og kasket, kvinder med langt sort hår og smarte håndtasker og ældre damer i pels træder de ind af de store, grønne døre.

– Vi har sammensat et skønt program til jer. Under store krystalkroner og med udsigt til skulpturer af blandt andet Carl Nielsen og Johanne Luise Heiberg giver karakterdanser Mette Bødtcher en introduktion til aftenenes program. I aften vil danserne dels vise moderne trin af Alexander Ekman og en klassiker, Etudes, af Harald Lander. Et krævende, men skønt program, forsikrer Mette Bødtcher tilhørerne om. Bagerst i lokalet står en gruppe unge mennesker. Deres blik flakker konstant fra Mette Bødtcher til rigt dekorerede omgivelser i rummet. En dame napper en slurk bag sin øl, som hun har skjult bag programmet for aftenen.

 

Så er det næsten nu

Klokken lyder igen. Om lidt går forestillingen i gang. Langsomt bliver de 1300 sæder foran Gamle Scene fyldt. På forreste rækker fisker en ung mand sin smartphone op af lommen og læner sig frem, så man kan se de andre bag ham. Endnu en selfie er på vej mod de sociale medier. Vestegnen er i teatret, og det skal resten af verden ikke snydes for at vide.

Forestillingen har fået en del medieopmærksomhed, og mens musikerne i orkestergraven foretager de sidste justeringer, fortæller Morten Hesseldahl og Mattias Tesfaye til TV2 Lorry om deres fælles projekt. Det hele startede som et indslag i et radioprogram sidste år, og om få øjeblikke bliver forestillingen til virkelighed.

 

Ny hjemmebane

Klokken lyder sidste gang. Lyset bliver slukket og en lampe bliver rettet mod scenen. Morten Hesseldahl og Mattias Tesfaye træder frem.

– Jeg er glad for at se jer alle sammen. Jeg vil gerne tilbyde jer at gøre Det Kongelige Teater til Brøndbys nye hjemmebane, og jeg kan i hvert fald forsikre jer om, at der ikke kommer en scoring i sidste øjeblik, forkynder Morten Hesseldahl med henvisning til Brøndbys første kamp i forårssæsonen, hvor holdet tabte i sidste sekund.

– Det er selv første gang, jeg er her, og jeg glæder mig, fortæller Mattias Tesfaye forsamlingen.

De to herrer i jakkesæt træder til side. Tæppet bliver trukket fra og unge kvinder og mænd, der har brugt langt den største del af deres liv på at træne kroppen til at yde det ypperste, lader fødder og kroppe tale deres tydelige sprog.

Vestegnen læner sig tilbage i de røde plyssæder og lader sig forføre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top