fbpx
Forsamlingshuset fejrer sølvbryllup
DSC_2828.jpg
Det er frivillige, der driver Forsamlingshuset på Vestervang Skole. Den 17. marts fejrer Forsamlingshuset 25 års jubilæum. Foto: Heiner Lützen Ank
Den 17. marts kan Forsamlingshuset på Vestervangskolen fejre 25 års jubilæum, og der er bestemt noget at fejre

På et bord står et stort stålfad med kilovis af stegte champignoner. På et andet ligger en pose kartoffelmospulver i en størrelse, man ikke kan købe i et almindeligt supermarked. Spredt rundt i køkkenet står mænd og kvinder og rører koncentreret i store gryder.

Det er tirsdag eftermiddag i skolekøkkenet på Vestervang Skole. Om et par timer kommer cirka 50 mennesker på besøg i Forsamlingshuset, et lokalt spise- og samværstilbud, i forventning om, at de skal have en portion god mad og en hyggelig stund sammen med nogle af de andre beboere i området. Men inden det når så vidt, skal de frivillige have lavet maden og dækket op.

– Vi er cirka 15 frivillige, der står for det her. Vi har det rigtig godt sammen. Vi laver maden inden, vi har forskellige opgaver, når gæsterne er her, og når vi har ryddet op bagefter hygger vi lidt, fortæller Lone Poulsen, en af de frivillige i Forsamlingshuset.

 

Har ændret sig

Tidligere var Lone Poulsen ansat på Vestervang Skole som souschef. Dengang havde projektet en anden karakter:

– Grunden til, at vi startede det hele op for 25 år siden, var, at der var nogle politiske initiativer, som ville åbne skolerne op mod det lokale samfund. Det, tænkte vi her på Vestervang Skole, var en god ide. Dengang var der også flere værksteder og forskellige andre aktiviteter. Men nu er det fællesspisningen, der er tilbage.

At projektet således har ændret karakter har også haft betydning for, hvem, der benytter det:

– Dem, der kommer nu, er primært ensomme, ældre mennesker, der godt kan lide at komme her og få noget mad og tale med andre. Men andre må meget gerne også komme, fortæller Lone Poulsen.

 

Rollator kø

Forsamlingshuset har åben hver tirsdag fra kl. 16 til 20 i vinterhalvåret. Spisningen begynder kl. 17.30.

Selvom deltagerantallet svinger, er der hver gang mange, der glæder sig til at være med:

– De første kommer i god tid, inden vi går i gang med at spise. Vi sætter tallerkner og service frem til 50, men henter så mere frem, hvis der kommer flere. På den måde kan vi holde øje med, hvor mange, der kommer. Nogle gange står de udenfor og venter, nogle med deres rollator, fortæller Lone Poulsen.

 

Betaler selv

Driften af Forsamlingshuset hviler i sig selv. En enkel af dem, der hjælper til, får betalt et par timer af kommunen. Så relationen til skolen formelt set bliver bevaret. Men ellers er det frivillige kræfter og betalingen for maden, der finansierer driften:

– Vi klarer selv det hele. Når vi mangler noget, for eksempel en gryde, køber vi det, og ellers låner vi lidt af skolen, ligesom de låner lidt af os. Men i udgangspunktet klarer vi os selv, fortæller Lone Poulsen.

I forbindelse med det forestående jubilæum blev de frivillige enige om, at de ville bede kommunen om et tilskud til at markere jubilæet. Men det kom der ifølge Lone Poulsen ikke noget ud af:

– Vi søgte kommunen om et tilskud på 25.000 kr. til at markere vores jubilæum. Men de ville ikke støtte os. Det var ærgerligt.

 

Frivillige er nerven

Forsamlingshuset har kun kunnet eksistere i 25 år, fordi frivillige har taget ansvar. For Lone Poulsen har det været helt naturligt at bruge tid i forsamlingshuset:

– Det begyndte, da jeg var ansat på skolen. Ligesom flere af dem, der er frivillig nu. Da jeg så stoppede, forsatte jeg som frivillig. Der er mange, vi gør glade igennem Forsamlingshuset. Det kan jeg godt lide. Man kan gå hjem herfra og tænke, at man har gjort noget godt.

En af de andre frivillige i Forsamlingshuset er Bente Nielsen. Hun har ganske vist ikke været lærer på skolen, men var formand for skolebestyrelsen, da projektet blev sat i søen:

– Jeg begyndte i grunden som frivillig, fordi jeg gerne ville se, hvad jeg havde været med til at sætte i gang. Noget af det, jeg godt kan lide ved at være frivillig, er, at vi har et mægtig godt samarbejde. Vi har hver vores opgave. Nogle laver mad, andre laver praktiske ting. Jeg er for eksempel en del af det praktiske arbejde.

 

Det skal fejres

Nu er der så gået 25 år siden Lone Poulsen, Bente Nielsen og andre åbnede Forsamlingshuset første gang. Det skal fejres. Det bliver det den 17. marts, hvor der er spisning fra kl. 17.30 I dagens anledning rykker Forsamlingshuset ind i Musisk Sal på Vestervang Skole:

Vi glæder os rigtige meget, og vi håber, der er mange, der vil komme og være med til at fejre dagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top