fbpx
Daniel får ordene til at rime
Daniel.jpg
Daniel Lund Hansen er selvudgiver, og hans digtsamling Lastens sum er konstant er den første af en planlagt serie på tre digtsamlinger Foto: Heiner Lützen Ank
Daniel Lund Hansen har udgivet digtsamlingen Lastens sum er konstant. Med egne erfaringer. På eget forlag. Med egne rim

Indrømmet. Der bliver stille. Helt stille. Det er som om, stilheden, der ligger tungt over Lundedammen sådan en almindelig vintereftermiddag, sluger de sidste bevægelser, tanker og ord i stuen. Alt fryser fast.

Det er klart, at jeg forud for interviewet har overvejet, at det vil være et naturligt spørgsmål at stille. Men nu, hvor det er blevet sagt højt, slår det mig alligevel ud af kurs.

– Hvad synes du så om digtsamlingen?

Daniel Lund Hansen kigger direkte på mig, og det eneste, jeg kan tænke på, er digteren og forfatteren Lone Hørslev. En af Danmarks bedste og mest anmelderroste digtere, der har skrevet digtsamlinger om så væsentlige emner som skilsmisser, hjemløse lige uden for gadedøren og bekymringerne om at slå til som mor. Fælles for alle Lone Hørslevs digte er, at de ikke rimer. Hverken på indhold eller form. Det er ikke alt, der går op i sidste ende i Lone Hørslevs digte, heller ikke ordenes endelser.

– For at være helt ærlig. Jeg trækker vejret dybt. Måske kan jeg i sidste øjeblik komme i tanke om noget at sige. Stilheden begynder at blive kunstig.

– For at være helt ærlig, så bryder jeg mig ikke om digte, hvor ordene rimer. Det er som om, de giver for pænt et indtryk af tilværelsen. Det er som om, de giver én indtryk af, at tingene skal gå op, og det gør det jo ikke altid.

– Det var i det mindste ærligt. Daniel Lund Hansen rømmer sig lidt.

– Det var ærligt sagt.

– Men jeg kan til gengæld rigtig godt lide, at man kan mærke noget alment menneskeligt i dine digte, at man kan mærke noget, der angår os alle, hvad end vi er høje eller lave, rige eller fattige, handicappede eller ikke-handicappede.

– Det er jeg rigtig glad for, du siger. Det er næsten det bedste, jeg kan få at vide om mine digte. Daniel Lund Hansen smiler tilfreds.

 

Det liv, der rimer

Og sandheden er, at Daniel Lunds Hansens digte, der henter inspiration fra hans eget liv, naturligt befinder sig i spændingsfeltet mellem det, der går op og det, der ikke gør, mellem det liv, der rimer og det liv, der ikke gør.

Det, der rimer, er, at Daniel Lund Hansen er født og opvokset i Brøndby, ligesom han har gået på Nørregårdsskolen lige rundt om hjørnet. Han er altså en rigtig Brøndbydreng på 29 år, der som andre interesserer sig for musik, film og at være sammen med familie og venner. Daniel Lund Hansens liv rimer således på det liv, mange andre kender og lever.

 

Det liv, der ikke rimer

Det, der til gengæld ikke rimer, er, at Daniel Lund Hansen, der på grund af en spastisk lammelse er bundet til en kørestol, klarede sig langt bedre i skolen, end man havde forventet. Derved udfordrede han de økonomiske rammer, det kommunale system tænkte hans liv i. Det var ikke meningen, at Daniel Lund Hansen skulle fortsætte i uddannelsessystemet. Men det gjorde han. Efter folkeskolen fortsatte han på Handelsskolen og tog derefter en kontoruddannelse på kommunekontoret i Hvidovre. Derefter ville Daniel Lund Hansen gerne have fundet et kontorarbejde og brugt uddannelsen. Men efter flere forsøg og en lang sagsbehandling i kommunen måtte Daniel Lund Hansen i 2010 opgive drømmen om at finde et normalt arbejde og tage imod den førtidspension, kommunen mente, ville være det bedste.

En tilværelse, der ikke rimer på det liv, Daniel Lund Hansen, på trods af sit handicap, havde drømt om. Og som han mener, alle bør have.

 

Årene, der fulgte

– Det var ikke rart. Det var ikke det, jeg havde drømt om. I årene, der fulgte, levede jeg et rodløst liv. Daniel Lund Hansens ord er rolige, men begejstrede.

– Så ansatte jeg en medhjælper, der havde forstand på musik. Jeg begyndte at skrive nogle tekster, og han lavede musik. Det var ligesom begyndelsen på det hele.

Samarbejdet med medhjælperen stoppede dog, og efter et kort uheldigt forløb hos en mand, der udgiver sig for at hjælpe upcoming kunstnere, tog Daniel Lund Hansen sagen i egen hånd. Til trods for de uheldige oplevelser levede drømmen om at udgive tekster i bedste velgående nemlig stadig. Men det skulle være i et tempo, Daniel Lund Hansen selv kunne styre, og det skulle være med drømme, der passede til hans liv:

– Jeg fik nogle erfaringer, som jeg nu tænker ind. Jeg tænkte nok til at begynde med, dengang med sangen, at det ville gå hurtigt, men jeg fandt ud af, at man skal være mere realistisk.

 

Mennesket bag kørestolen

Daniel Lund Hansens liv er bundet til en kørestol, og han er afhængig af den hjælp, hjælperne giver ham. Men det faktum forsøger han at digte uden om:

– Jeg skriver digte, fordi jeg har noget på hjertet. På den måde er der meget få kørestole i min digtsamling. Jeg tænker, grundessensen er den samme i dit og mit liv.

Derfor henter Daniel Lund Hansen også en stor del af sin inspiration i den række af almindelige dage på, som er grundstammen i hans og de fleste andres liv:

– Det kommer ligesom til mig. Jeg kan være midt i en hel almindelig ting, og så kommer ordene og rimene til mig. Jeg er ret sikker på, at det, at jeg tidligere har arbejdet med musik, hjælper mig på vej. På den måde kender jeg til rimene. Men jeg er meget bevidst om, at man skal have noget på hjertet, som angår alle. For eksempel har jeg skrevet et digt om en rutsjebanetur i tilværelsen. Det er jo noget, vi alle kender til.

Og når digte er bedst, så går de ifølge Daniel Lund Hansen under huden på læseren, så fortæller de noget, man selv kan sætte sig ind i:

– Det skal føles naturligt for andre. Det skal gerne give stof til eftertanke hos andre og røre ved noget alment menneskeligt.

Daniel Lund Hansen læner sig tilbage i kørestolen. Vi forsvinder begge ind i eftermiddagsstilheden på Lundedammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top