fbpx
En præst kan man fortælle alt
IMG_4360.jpg
Folk kan blive overraskede over, hvad man kan bruge en præst til, lyder det fra Dorte Thomsen. Foto: Privatfoto.
Det er ikke alle, der ved det. Men en præst kan man fortælle alt, uden at hun siger det videre, og så er det gratis.

– Mennesker kan komme til os præster og fortælle om alt det, der bekymrer dem, og vi siger det ikke videre. Dorte Thomsen tænker sig om og tilføjer:

– Uanset hvad det er, vi hører. Dorte Thomsen er den ene af de seks præster i Glostrup kirke, og ud over gudstjenester, begravelser og dåb, er samtaler med mennesker, der mangler én at tale med, noget af det, Dorte Thomsen bruger tid på.

– Jeg tror, at det, at vi har tavshedspligt og under ingen omstændigheder siger det, vi hører, videre, skaber stor tryghed for de mennesker, der kommer til mig. Det bliver mellem os.

Har man brug for at tale med Dorte Tomsen eller en af hendes kolleger, kan man bare komme forbi. Men det sker sjældent:

– De fleste skriver eller ringer i forvejen, og så laver vi en aftale. Men jeg har da oplevet, at folk er kommet og har banket på min dør, fordi de havde brug for at tale med mig her og nu, fortæller Dorte Thomsen.
Det kan være alt

Det er mange forskellige ting, mennesker har brug for at tale med Dorte Thomsen om:

– Det kan være store og små ting, mennesker har brug for at sætte ord på, fx er der nogle, der har svigtet andre, eller som føler sig svigtet. Men det kan også være sygdom, fortæller Dorte Thomsen og tilføjer:

– Jeg tror, en af grundene til, at de kommer til mig som præst, er, at de kan have svært ved at tale med familie og venner. Det er som om, det ligger i tiden, at man skal kunne klare det hele selv, og det kan vi altså ikke altid som mennesker.

Dorte Thomsen er præst, og det betyder naturligvis, at kristendommen kan være en del af sådan en samtale. Hvis der er behov for det:

– Samtalerne behøver ikke at religiøs karakter, siger Dorte Thomsen og tilføjer:

– Men det er klart, jeg er præst, og jeg vil gerne bede en bøn eller tage udgangspunkt i en tekst, hvis der er behov for det.

Det kan være hvem som helst, også dem, der ikke kommer i kirken

 

Alle kommer

Det er ikke en bestemt slags mennesker, der kommer til Dorte Thomsen:

– Det er faktisk mange forskellige slags mennesker, der kommer og vil tale med mig. De yngste er i konfirmationsalderen, men ellers er det mennesker i alle aldre.

Og så er der naturligvis også mange, der ikke skænker det en tanke, at en præst kan være én, man kan tale med, også selvom man ikke kommer i kirken til hverdag:

– Jeg tror, faktisk ikke mennesker tænker over, at præsten er en, man kan tale med, bare sådan, uden man skal komme i kirken eller tro på Gud. Men det kan man altså, siger Dorte Thomsen og tilføjer:

– Faktisk tror jeg, nogle bliver lidt overraskede over, at det er noget af

det, man kan bruge en præst til.

 

Alle har ret til hjælp

Præsternes meget strenge tavshedspligt er baseret på en lov, der går tilbage til 1683. Det skriver dk.dk.

Den handler om, at præsten har tavshedspligt, når vedkommende optræder som sjælesørger, fortæller Oluf Jørgensen, der er Forskningschef i mediejura ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til dr.dk.

– Hvis præsten som sjælesørger får kendskab til kriminelle handlinger, må præsten ikke fortælle det videre.

– Det er helt grundlæggende at også mennesker i nød, folk der har begået kriminelle handlinger, skal have ret til at kunne søge hjælp, når de har brug for det, uden at frygte at politiet eller andre instanser får det at vide, siger Oluf Jørgensen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Top